Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ситуацията в областния град, в Айтос, в Карнобат и в Руен

Ръст на карантинирани ученици и липса на заместващи учители в Бургас

220 са новорегистрираните ученици с ковид в бургаска област за последните три дни. 12 са учителите. В Бургас броят на заразените расте, а в по-малките общини карантинираните паралелки са единични.Според директори на училища в областта, присъствената форма е най-добрият вариант на обучение,но, ако се наложи може да се премине дистанционно заради високия ръст на карантинирани. Предложението за удължаване на междусрочната ваканция днес бе официално внесено в МОН. Очаква се решението.

За нас учителите е много важно тези две седмици да бъдем на училище, за да можем да оформим нормално срочния успех, обясни председателя на СБУ в Бургас Константин Янков:

Няма проблем, ако за две седмици училищата бъдат затворени, стига това да доведе до спад на заболеваемостта. Само че, ако ние сме две седмици и след това още толкова и нещата продължават да бъдат толкова високи, значи ли, че трябва месеци наред да бъдем по този начин. Много е спорен моментът. От педагогическа гледна точка, за нас е най-добрият вариант присъственото обучение.

Имаме много оплаквания от колеги за натиск от страна на  родители да даваме тестовете в електронен вариант, да даваме класната работа в електронен вариант.

Има проблем със заместващите учители, аз съм ПГТ, голяма част ние ги заместваме.Но това е много трудно, защото карамо по 10, 12-14 часа на ден.Външни заместници много трудно се намират.

Според Янков е разумно да се подходи локално, дори училище по училище, ако трябва учебните заведения да минат в ОРЕС, заради заболеваемостта:

Щабът като обсъждал, мненията, които аз чух, че това щяло да бъде дискриминационен момент. Ние сме изпълнители на съответните държавни органи, които вземат съответните решения.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:

В Търговската гимназия има проблем със заместващите учители, увеличават се и карантинираните, обясни директорът Павел Чепов:
15 учители са болни, пенсионерите, които използваме за заместване, не желаят да заместват. Страхуват се, защото е присъствено, ако беше онлайн щяха да предприемат  нещо.
Училището ни е профилирано и някои дисциплини се преподават на чужди езици, което допълнително утежнява работата, не търся заместници за тях, заяви директорът на Гимназията за романски езици " Г.С. Раковски" Радостина Георгиева:
Заместването е трудно и по математика, по физика, по точните науки.Ние си правим програма.Актуализираме я за всеки следващ ден с ресурсите, които имаме, работим.
Не бих казала, че трябва да се премине онлайн. Факт е,че много обществени заведения работят на пълни обороти. Ние правим много тестове, те по мое лично мнение дават резултати.
Най-много карантинирани продължава да има в Математическата гимназия. За зам.-директора й Красимира Димитрова преминаването онлайн ще съхрани здравето на всички:
Присъственият учебен процес е възможно най-добрият начин за образование.Но. Ако това образование ще е за сметка на здравословното състояние на децата, е по-добре да бъдем разумни и да се обучаваме в електронна среда.
ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:

50 са новите случаи на ковид за три дни в айтоска община, 34 в карнобатска  и 27 в руенска.  Въпреки това, в част от учебните заведения в тези администрации, няма проблем с обучението.

 Дора Георгиева, директор на училище "Атанас Манчев", където учениците са основно роми, обясни, че до Нова година били в ОРЕС:

Нямаме болни деца, нямаме болни учители и персонал и карантинирани. ние бяхме доста време в ОРЕС, докато съберем декларации за съгласие от родителите, малко по-трудно се получиха нещата.От 4-ти януари учим присъствено. 

В училище"Елин Пелин" в Руен също нямат проблем с карантинирани класове, съобщи директорът Таня Петрова:

Имаме само една паралелка в ОРЕС. Учат  си присъствено учениците. Не знам дали трябва да бъде удължена ваканцията, трябва да се взема решение на национално ниво, съгласно заболеваемостта.Защото, ако в нашето училище, нямам толкова болни, то в други училища има голям процент заболели. Компетентните органи трябва да вземат това решение.

Подобна е ситуацията и в карнобатската гимназия " Христо Ботев" уточни директорът й Иван Стоянов:

Имаме един учител, който е под карантина, заради близък, едно дете излезе сутринта положително. Карантинирахме класа и имаме още един карантиниран клас от предната седмица.

Не можем да определим адекватността на мерките, защото не сме здравни специалисти.

Удължената ваканция ще даде глътка въздух! 

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сливенски ученик стана лауреат на Националната олимпиада по немски език

Ученик от сливенската езикова гимназия получи най-престижното отличие - лауреат - на Националната олимпиада по немски език, която се проведе на 30 март в Пловдив, съобщи общината. Атанас Исмаилов е ученик в 12 "е" клас в Профилираната гимназия с преподаване на западни езици "Захарий Стоянов". Получената на олимпиадата оценка 6.00 се признава като..

публикувано на 17.04.24 в 17:25

Обявиха 2 май за неучебен ден в Карнобат

2 май ще бъде неучебен ден в община Карнобат, реше кметът Георги Димитров. Така учениците ще почиват шест дни със събота и неделя - от 1-ви до 6 май включително. 2-ри беше единственият учебен между Деня на труда (1 май), Великден (3-5 май) и Гергьовден (6 май). Димитров обяви решението си, като се обърна към учителите и учениците с думите:..

публикувано на 17.04.24 в 15:11

Кариерна борса се проведе в Университет "Проф. д-р Асен Златаров"

Кариерна борса с участието на водещи работодатели се проведе в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас. Тя бе насочена към студенти в областта на технически науки. В събитието се включиха и представители на Регионалната служба по заетостта и Регионалния център за развитие на социалната икономика. Кариерната борса са провежда за втора..

публикувано на 17.04.24 в 12:22

Реализират дуално обучение в Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“

500 ученици от професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ ще бъдат обхванати в дуално обучение в Академия „Успешно ново начало“. Целта е да се откликне на нуждата на пазара за осигуряването на работна ръка в областта на туризма. Проектът беше представен днес по време на обществено обсъждане на концепцията за..

публикувано на 15.04.24 в 13:32

ОУ „Васил Априлов“ с концерт по повод 65 години от създаването си

Марияна Стефанова е директор на основното училище от 20 години. Тя разказа за създаването на учебното заведение през далечната 1958-1959 година: „С протокол номер 22 от 5 септември на Изпълнителния комитет на градски народен съвет – Бургас се обособява ново начално училище. Самото училище не е имало своя собствена сграда. През 1961 година..

публикувано на 15.04.24 в 09:00

Нови специалности в Университета „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас

Кандидат-студентската кампания  в Университета „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас към момента върви успешно. Това посочи ректорът на учебното заведение проф. Христо Бозов. Той допълни, че се очаква резултатът от Националната агенция по оценяване и акредитация, след който е възможно университетът вече да приема около и над 6000 студенти.  Вече..

обновено на 11.04.24 в 08:16

Представихме сборника "Приказни истории с БНР-Бургас" в НБУ "Михаил Лъкатник"

БНР-Бургас гостува в Началното базово училище „Михаил Лъкатник“ със сборника „Приказни истории с БНР-Бургас“. Така обществената медия се включва в Националния „Маратон на четенето“, който продължава до 23 април-Световния ден на четенето и авторското право. Сборникът „Приказни истории с БНР-Бургас“ има вече седем издания, а първите две бяха..

обновено на 10.04.24 в 17:11