Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ситуацията в областния град, в Айтос, в Карнобат и в Руен

Ръст на карантинирани ученици и липса на заместващи учители в Бургас

220 са новорегистрираните ученици с ковид в бургаска област за последните три дни. 12 са учителите. В Бургас броят на заразените расте, а в по-малките общини карантинираните паралелки са единични.Според директори на училища в областта, присъствената форма е най-добрият вариант на обучение,но, ако се наложи може да се премине дистанционно заради високия ръст на карантинирани. Предложението за удължаване на междусрочната ваканция днес бе официално внесено в МОН. Очаква се решението.

За нас учителите е много важно тези две седмици да бъдем на училище, за да можем да оформим нормално срочния успех, обясни председателя на СБУ в Бургас Константин Янков:

Няма проблем, ако за две седмици училищата бъдат затворени, стига това да доведе до спад на заболеваемостта. Само че, ако ние сме две седмици и след това още толкова и нещата продължават да бъдат толкова високи, значи ли, че трябва месеци наред да бъдем по този начин. Много е спорен моментът. От педагогическа гледна точка, за нас е най-добрият вариант присъственото обучение.

Имаме много оплаквания от колеги за натиск от страна на  родители да даваме тестовете в електронен вариант, да даваме класната работа в електронен вариант.

Има проблем със заместващите учители, аз съм ПГТ, голяма част ние ги заместваме.Но това е много трудно, защото карамо по 10, 12-14 часа на ден.Външни заместници много трудно се намират.

Според Янков е разумно да се подходи локално, дори училище по училище, ако трябва учебните заведения да минат в ОРЕС, заради заболеваемостта:

Щабът като обсъждал, мненията, които аз чух, че това щяло да бъде дискриминационен момент. Ние сме изпълнители на съответните държавни органи, които вземат съответните решения.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:

В Търговската гимназия има проблем със заместващите учители, увеличават се и карантинираните, обясни директорът Павел Чепов:
15 учители са болни, пенсионерите, които използваме за заместване, не желаят да заместват. Страхуват се, защото е присъствено, ако беше онлайн щяха да предприемат  нещо.
Училището ни е профилирано и някои дисциплини се преподават на чужди езици, което допълнително утежнява работата, не търся заместници за тях, заяви директорът на Гимназията за романски езици " Г.С. Раковски" Радостина Георгиева:
Заместването е трудно и по математика, по физика, по точните науки.Ние си правим програма.Актуализираме я за всеки следващ ден с ресурсите, които имаме, работим.
Не бих казала, че трябва да се премине онлайн. Факт е,че много обществени заведения работят на пълни обороти. Ние правим много тестове, те по мое лично мнение дават резултати.
Най-много карантинирани продължава да има в Математическата гимназия. За зам.-директора й Красимира Димитрова преминаването онлайн ще съхрани здравето на всички:
Присъственият учебен процес е възможно най-добрият начин за образование.Но. Ако това образование ще е за сметка на здравословното състояние на децата, е по-добре да бъдем разумни и да се обучаваме в електронна среда.
ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:

50 са новите случаи на ковид за три дни в айтоска община, 34 в карнобатска  и 27 в руенска.  Въпреки това, в част от учебните заведения в тези администрации, няма проблем с обучението.

 Дора Георгиева, директор на училище "Атанас Манчев", където учениците са основно роми, обясни, че до Нова година били в ОРЕС:

Нямаме болни деца, нямаме болни учители и персонал и карантинирани. ние бяхме доста време в ОРЕС, докато съберем декларации за съгласие от родителите, малко по-трудно се получиха нещата.От 4-ти януари учим присъствено. 

В училище"Елин Пелин" в Руен също нямат проблем с карантинирани класове, съобщи директорът Таня Петрова:

Имаме само една паралелка в ОРЕС. Учат  си присъствено учениците. Не знам дали трябва да бъде удължена ваканцията, трябва да се взема решение на национално ниво, съгласно заболеваемостта.Защото, ако в нашето училище, нямам толкова болни, то в други училища има голям процент заболели. Компетентните органи трябва да вземат това решение.

Подобна е ситуацията и в карнобатската гимназия " Христо Ботев" уточни директорът й Иван Стоянов:

Имаме един учител, който е под карантина, заради близък, едно дете излезе сутринта положително. Карантинирахме класа и имаме още един карантиниран клас от предната седмица.

Не можем да определим адекватността на мерките, защото не сме здравни специалисти.

Удължената ваканция ще даде глътка въздух! 

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Архив

Без сигнали за нарушения на матурата днес в Ямболско

Без сигнали за нарушения премина полагането и на втория държавен зрелостен изпит в Ямболска област. Само трима от допуснатите ученици днес не са се явили на матура.  Директорите на всички училища са предали материалите до 14 часа, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Стойко Стойков.  " Общо 10 предмети са били..

публикувано на 20.05.22 в 16:22

Над 45 000 ученици се явяват на втора задължителна матура

2 888 зрелостници от област Бургас  се очаква да се явят на днешната втора задължителна матура. Общо за цялата страна те са 45 224. За учениците от профилираните гимназии тя е по профилиращ учебен предмет по избор с изключение на български език и литература. Завършващите професионални паралелки и професионални гимназии полагат държавен изпит за..

публикувано на 20.05.22 в 08:19

Бургазлията Лъчезар Томов е сред най-талантливите деца на България

За дванадесета поредна година Фондация „Шанс за децата и природата на България“ обяви финалистите от проекта си „Награди, стипендии и отличия“. Седем талантливи млади българи от цялата страна получават финансови награди за постиженията си в национални и международни турнири, конкурси, състезания, олимпиади в областта на математиката и информационните..

публикувано на 19.05.22 в 09:42

Без инциденти и при добра организация премина първата матура в област Бургас

Без инциденти и при много добра организация премина първият задължителен зрелостен изпит в област Бургас. Това каза пред БНР Бургас временно изпълняващата длъжността началник на Регионалното управление на образованието Лиляна Иванова. 2 914ученици бяха допуснати като 90 не се явиха. „Директорите на всички 39 училища създадоха много добра..

публикувано на 18.05.22 в 15:31

Нормално е започнал първият задължителен зрелостен изпит в област Бургас

В област Бургас са подадени 3049 заявления от зрелостници за явяването им на изпита по български език и литература.  Допуснати са 2914, каза за БНР Бургас временно изпълняващата длъжността началник на Регионалното управление на образованието Лиляна Иванова. В общо 47 училища в областта има завършващи 12 клас зрелостници. Днешният изпит се провежда в..

публикувано на 18.05.22 в 09:50

3048 ученици се явяват днес на матура по български език и литература в бургаска област

Първият задължителен зрелостен изпит на зрелостниците започва днес в 8.30 часа. 3048 души от област Бургас ще се явят на матурата по български език и литература.  Зрелостниците трябва да бъдат в изпитните зали поне 30 минути по-рано, да носят документ за самоличност, служебната бележка. Пише се само с черен химикал. Между две различни..

публикувано на 18.05.22 в 08:00

Стилияна Христова е победител в първия конкурс "Моят град Бургас"

Стилияна Христова от 7 б клас на ОУ" Георги Бенковски" е победител в първия конкурс "Моят град Бургас". Нейната награда е ваучер, осигурен  от Елкабел“ - Бургас, медал и грамота от община Бургас и композиране на песен. Музиката по текста на седмокласничката " Бургас" е написана от  педагога и диригент Милена Добрева. Организатор на конкурса е ЦПЛР -..

публикувано на 17.05.22 в 18:06