Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Заради скъпите горива и ток:

Обмислят поскъпване на билетчето в градския транспорт в Бургас

Междуселищните линии засега няма да поскъпват

Архив
Общинският превозвач "Бургасбус" обмисля да предложи увеличение на цената на билета в градския транспорт. По всяка вероятност повишението ще е с 20 стотинки. Мярката е част от плана на дружеството за справяне с високите цени на горивата и тока. 

Цената на 100 км пробег на автобусите на дружеството на метан, дизел и електричество е една и съща, но достатъчно висока, коментира управителят на Бургасбус инж. Петко Драгнев

„Градският транспорт не само в Бургас, навсякъде в страната плаща много висока цена за това, че пази екологията. Фактурата ни за ел. енергия за декември спрямо ноември 2021 г. се е повишила с 50 000 лв.  Аналогична е картината и при метана –със 60 000 лв. само за един месец не спрямо предходната година, а предния месец същата година“

Дружеството е получило компенсации от държавата за електроенергия за месеците октомври и ноември. Подпомагане за ползване на скъпия метан обаче няма. Става въпрос за оцеляването ни, коментира Драгнев

Предложението за увеличение на билета в градския транспорт трябва да се гласува от общинския съвет. Ако това се случи, пътуването в Бургас  от 1,50 ще стане 1,70 лв.

Въпреки по-малкото пътници и по-високите разходи за гориво и ток, транспортната фирма "МБУС" не предвижда увеличение на цените на билетите поне до края на март. Тя обслужва междуселищни линии, има и курсове в страната. 

„Надяваме се дотогава да се стабилизират малко цените с еленергията, защото при нас тя се отразява тежко. Имам предвид това, че сервизните ни бази, гаражите са сериозно енергоемки. И автогарата в Карнобат, както стопанисваме и нея. Предният месец имаме сметки за ток над 8000 лв", коментира управителят Румен Христов

Фирмените автобуси са на дизелово гориво, което е скочило с 25-30% за последните два месеца. Последните няколко дни има и значителна динамика при пътуванията на учениците. "Доста паралелки учат дистанционно. Трудно можем да предвидим автобусите и често се случва да пътуваме с 50-местни автобуси, в които пътуват 4-5 човека“

В момента министерството на транспорта разглежда заявления за финансово подпомагане на автобусните превозвачи, гласувани с актуализацията на бюджета в края на миналата година. "Надяваме се да ги получим скоро, за да стабилизираме положението до пролетта", допълни Румен Христов

Повече чуйте в звуковите файлове: 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Психотерапевтът Дора Прангаджийска представя своя книга в Бургас

Психотерапевтът Дора Прангаджийска представя в Бургас книгата си „Не за всичко са виновни родителите ни“. Събитието ще е съпроводено с лекция и дискусия по темата. То ще се проведе днес (26 май) от 18.00 часа в Регионалната библиотека „Пейо К. Яворов“. Организатор на събитието е Зонта клуб Бургас, със специалната подкрепа на Община Бургас и на..

публикувано на 26.05.22 в 11:03

10 украински жители са пожелали да останат в Ямбол след 31 май

До момента 10 украински жители са пожелали да останат в Ямбол след 31 май. Тогава те трябва да напуснат хотела, в който са настанени. Обсъжда се вариант те да бъдат преместени в общински жилища. От началото на войната,  временен статут за пребиваване в ямболска област са получили 140 украински жители, но голяма част от тях са напуснали..

публикувано на 26.05.22 в 10:05

Кръгла маса за историята и археологията на Странджанското Черноморие предстои в Ахтопол

XVII Кръгла маса на Сдружение „Черноморска Странджа“ - Ахтопол ще се проведе от 27 до 29 май. Темата е „Странджанското Черноморие – археология и история“.   По традиция научните доклади ще се изнесат в конферентната зала на научния и културен комплекс „Невен“ в Ахтопол.  Програмата включва докладите и съобщенията на: д-р Калин Димитров (Център по..

публикувано на 26.05.22 в 09:54

МОСВ проверява строителство в местността Поляните край Синеморец

Министерство на околната среда и водите извърши проверка на документи, свързани със строителство в района на село Синеморец в местността Поляните. Причината са подадени сигнали от граждани. Бетонът постепенно превзема и Синеморец Според проверката, през 2008 г. е издадено Решение на министър Джевдет Чакъров да не се извършва ОВОС..

публикувано на 26.05.22 в 08:45
Снимката е илюстративна.

Спират водата в част от "Меден рудник"

Водата ще бъде спряна днес от 13:00 до 16:00 часа част от комплекс "Меден рудник", съобщават от ВиК - Бургас.  Вода няма да има в района между улиците - "Миньорска", "Септемврийци", "Априлци" и "Захари Стоянов".  Причината е извършването на строително -монтажни дейности.

публикувано на 26.05.22 в 08:23

Над 3000 души посетиха музеите в Бургас в „Нощта на музея“

Над 3000 души е наброявала публиката, посетила четирите експозиции на РИМ-Бургас в часовете от 18:00 до 00:00 в „Нощта на музеите“, която се проведе на 21 май.  По традиция в 18:00 часа официален старт даде Духовият оркестър на Община Бургас, който огласи централната улица „Богориди“ със собствен концерт на открито. Както повелява традицията,..

публикувано на 25.05.22 в 14:30

Булевард Демокрация на 25-ти май

Темите в предаването " Булевард Демокрация" днес: Бетонът постепенно превзема защитената по „Натура 2000“ местност „Поляните“ в Синеморец. Въпреки протестите на еколози и екологични организации, преди месец там започна поредното строителство. До две частни вили е проправен и чакълиран път. Кой, защо и как строи провери Даниела Костадинова Част от..

публикувано на 25.05.22 в 14:09