Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Открит урок по медиация в СУ "Йордан Йовков"

Открит урок по медиация бе поредната образователна инициатива, която проведоха съвместно бургаските Окръжен и Районен съд със средно училище „Йордан Йовков“. Медиаторите Теменужка Чилингирова, Андрея Шивачев и Николай Тотев от Центъра за медиация и спогодби към двата съда представиха  доброволната процедура за разрешаване на спорове. Седмокласниците влязоха в ролята на спорещи страни и се опитаха да постигнат взаимно приемливо разрешение, за да разрешат конфликта помежду си. 

Програмата за медиация на Окръжен и Районен съд – Бургас започва още през 2014 г. 

36 са вписаните медиатори - експерти, които осъществяват способа към Центъра за медиация и спогодби при Окръжен и Районен съд - Бургас. Медиаторите са с различни професии – адвокати, психолози, педагози, инженери и др. Шест са проведените процедури по медиация в Центъра през отминалата година, постигнати са две споразумения. Две от проведените процедури по медиация са спорове по дела във второинстанционна съдебна фаза в Окръжен съд – Бургас. Проведените медиации през 2021 г. са по семеен спор в съдебна фаза; подобряване режима на лични отношения, определени от съда; упражняване на родителски права; финансови отношения – спор за неплащане вноски за имот.

         Ръководството на Районен съд – Бургас залага изпълнение на краткосрочен план за внедряване на медиация по някои дела през настоящата година, с оптимизъм това да се развие в съдебна практика.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Архив

Без сигнали за нарушения на матурата днес в Ямболско

Без сигнали за нарушения премина полагането и на втория държавен зрелостен изпит в Ямболска област. Само трима от допуснатите ученици днес не са се явили на матура.  Директорите на всички училища са предали материалите до 14 часа, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Стойко Стойков.  " Общо 10 предмети са били..

публикувано на 20.05.22 в 16:22

Над 45 000 ученици се явяват на втора задължителна матура

2 888 зрелостници от област Бургас  се очаква да се явят на днешната втора задължителна матура. Общо за цялата страна те са 45 224. За учениците от профилираните гимназии тя е по профилиращ учебен предмет по избор с изключение на български език и литература. Завършващите професионални паралелки и професионални гимназии полагат държавен изпит за..

публикувано на 20.05.22 в 08:19

Бургазлията Лъчезар Томов е сред най-талантливите деца на България

За дванадесета поредна година Фондация „Шанс за децата и природата на България“ обяви финалистите от проекта си „Награди, стипендии и отличия“. Седем талантливи млади българи от цялата страна получават финансови награди за постиженията си в национални и международни турнири, конкурси, състезания, олимпиади в областта на математиката и информационните..

публикувано на 19.05.22 в 09:42

Без инциденти и при добра организация премина първата матура в област Бургас

Без инциденти и при много добра организация премина първият задължителен зрелостен изпит в област Бургас. Това каза пред БНР Бургас временно изпълняващата длъжността началник на Регионалното управление на образованието Лиляна Иванова. 2 914ученици бяха допуснати като 90 не се явиха. „Директорите на всички 39 училища създадоха много добра..

публикувано на 18.05.22 в 15:31

Нормално е започнал първият задължителен зрелостен изпит в област Бургас

В област Бургас са подадени 3049 заявления от зрелостници за явяването им на изпита по български език и литература.  Допуснати са 2914, каза за БНР Бургас временно изпълняващата длъжността началник на Регионалното управление на образованието Лиляна Иванова. В общо 47 училища в областта има завършващи 12 клас зрелостници. Днешният изпит се провежда в..

публикувано на 18.05.22 в 09:50

3048 ученици се явяват днес на матура по български език и литература в бургаска област

Първият задължителен зрелостен изпит на зрелостниците започва днес в 8.30 часа. 3048 души от област Бургас ще се явят на матурата по български език и литература.  Зрелостниците трябва да бъдат в изпитните зали поне 30 минути по-рано, да носят документ за самоличност, служебната бележка. Пише се само с черен химикал. Между две различни..

публикувано на 18.05.22 в 08:00

Стилияна Христова е победител в първия конкурс "Моят град Бургас"

Стилияна Христова от 7 б клас на ОУ" Георги Бенковски" е победител в първия конкурс "Моят град Бургас". Нейната награда е ваучер, осигурен  от Елкабел“ - Бургас, медал и грамота от община Бургас и композиране на песен. Музиката по текста на седмокласничката " Бургас" е написана от  педагога и диригент Милена Добрева. Организатор на конкурса е ЦПЛР -..

публикувано на 17.05.22 в 18:06