Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Още общини в Бургаско обмислят икономии, заради високите сметки за токВ община Средец планират да намалят уличното осветление в тъмната част на денонощието. В М. Търново отдавна са на такъв режим и разчитат държавата да вземе мерки за решаване на проблема със скъпия ток. 

Три пъти по-големи сметки плаща община Средец през декември спрямо месец назад. Високите разходи са налице, въпреки че институциите в общината се отопляват на парно с дърва. Кметът Иван Жабов обяви, че след анализ се планира до края на седмицата да излязат резултатите и да се набележат мерки.

„Вероятно ще предприемем действия за намаляване на уличното осветление в тъмната част на денонощието, тогава, когато няма движение по улиците и не се нуждаем от осветление. Режимът евентуално ще бъде от 24 до 5 часа сутринта“

От 9 хиляди сметката за ток на община М. Търново скача на 45 хиляди, което е 500% ръст, каза кметът Илиян Янчев. Там обаче отдавна е въведен режим на уличните лампи.

Уличното осветление при нас от години, колкото и да е тъжно, е до полунощ. За разлика от колегите, които сега започнаха да правят икономии и да съкращават времето, в което работи уличното осветление ние няма как да го направим, защото трябва изобщо да нямаме осветление. Това в 21 век е убийствено“  

Общината е получила подпомагане от 10 000 лв. за предходния месец, но след това обезпеченията са спрени, казаха от общината. 

Повече чуйте в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нестинарски игри в село Българи на 3 юни

В царевското село Българи ще отбележат празника на св. св. Константин и Елена на 3 юни/ по стар стил /. Тогава са и традиционните нестинарски игри. В петък сутринта от 10 до 12 часа ще се проведе традиционен нестинарски обред. След това от 13 часа  до 19 се има прожекции на документалния филм „Стъпки в огъня“ и автентична фотоизложба на нестинарския..

публикувано на 27.05.22 в 20:17

Над 400 борци от 9 държави идват в Руен за празника на общината

Конни надбягвания, мотокрос, концерти са част от празничната програма по случай 43 години от създаването на община Руен . Проявите са на 28 и 29 май. Кулминацията са народни борби, в които ще се включат над 400 състезатели от 9 държави. Откриването им е от 13,30 часа в неделя. „За първи път тази година ще се проведе..

публикувано на 27.05.22 в 14:45

Платно с кирилицата и глаголицата дари мюсюлманин на „Желязната църква“

Дарение на платно, от животинска кожа, на което са изобразени кирилицата и глаголицата, направи строителният предприемач Турхут Исмаил. Мюсюлманинът, който е ремонтирал и изградил редица православни храмове, го дари на църквата „Свети Стефан“ в Истанбул. „Това е една сарашка, телешка кожа, груба, много здрава. Върху която са изобразени..

публикувано на 27.05.22 в 13:49

Булевард Демокрация на 27-ми май

Темите в предаването днес: ОЗБГ и Групата на групите в Бургас заявиха, че се подготвя нов прайд в града и категорично се противопоставиха на неговото провеждане, репортаж на Елена Димитрова. С колко ще се покачат парното и топлота вода в Бургас, коментар на директора на бургаската топлофикация инж. Христин Илиев. Форум на социални работници се провежда..

публикувано на 27.05.22 в 13:31

Отново се задава напрежение около прайда

За недопускане провеждането на Бургас „Прайд 2022" се обявиха от "Организацията за закрила на българските граждани" и "Групата на групите" в морския град. По информация на организаторите такъв се планира за средата на месец юли. От ОЗБГ се заканиха, че и тази година, както миналата, на същата дата те ще организират парад на..

публикувано на 27.05.22 в 13:26

В Средец социални работници дискутират за отношенията между деца и родители

80 социални работници от цялата страна участват в национална работна среща в Средец. Включват се психолози, педагози, логопеди, терапевти и ръководители на социални услуги от  Разград, Сливен, Хасково, Свиленград, Несебър, Поморие, Созопол и др. Форумът е част от инициативата „Заедно можем повече“, в която се споделят добри практики от..

публикувано на 27.05.22 в 13:10

Благоустрояват мястото, където ще се намира паметникът на Коджакафалията

Община Бургас обяви къде ще бъде поставен паметникът  на Александър Георгиев – Коджакафалията . Той ще се намира в непосредствена близост до училището, което носи неговото име. Преди няколко години с градата на сиропиталището там бе преобразена в учебно заведение. Са мо на десетина метра се намира т.нар. километричен камък. В края на 19 и..

публикувано на 27.05.22 в 12:51