Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Десетки бургазлии помагат на майка и дъщеря, чийто дом изгоря при пожарВ Бургас безпрецедентна акция в помощ на пострадало семейство организира Иван Христов Иванов – създател на фейсбук групата „Шофирай в Бургас“. Самотна майка остана без дом, след като при пожар изгоря апартамента й в бургаския комплекс „Меден рудник“. 50 годишната Донка Мутафчиева отглежда сама 16-годишната си дъщеря Гергана. Сега насред зима семейството им остана без подслон, а състрадателни съседи и много други бургазлии помагат с каквото могат. 


Донка Мутафчиева работи като хигиенист в един от бургаските молове, а дърщеря и е ученичка в професионалната гимназия по туризъм. Животът им тече нормално, но докато планират ремонт на жилището си, докато купуват ново обзавеждане и искат да пребоядисат стаите в апартамента, съдбата ги подлага на истинско изпитание. След проучване в интернет Донка Мутафчиева решава преди Коледа да закупи две нови електрически одеяла от димитровградска фирма. Какво се случва след това разказва тя:

"Още не мога да разбера какво се случи! Една сутрин детето се разпищя, че крака му гори, беше се запалило електрическото одеяло, след това матрака и много бързо пожара се разгоря. Разтопи се дограмата, инсталацията!"    

След пожара десетки бургазлии са потърсили семейството, за да дарят мебели, електроуреди, учебници и учебни помагала на Гергана.Те имат нужда от абсолютно всичко, защото цялата им покъщнина е унищожена. Техният истински спасител, обаче, се казва Иван Иванов, който купува строителни материали, наема работници и влиза в апартамента, за да започне основен ремонт. 

За възстановяването на жилището помага и брата на Донка: "Почиствам в момента стените, много хора ни дадоха материали! Остават дребни неща, които ще са необходими." 

С благодарност към хората, които раздават добро се обърна Донка: "Благодаря на всички хора, които ни помагат в този труден момент!"

На тези, които искат да помогнат със строителни материали, трябва да пишат в фейсбук групата „Шофирай в Бургас“ или на администратора Иван Христов Иванов.

повече може да чуете в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нестинарски игри в село Българи на 3 юни

В царевското село Българи ще отбележат празника на св. св. Константин и Елена на 3 юни/ по стар стил /. Тогава са и традиционните нестинарски игри. В петък сутринта от 10 до 12 часа ще се проведе традиционен нестинарски обред. След това от 13 часа  до 19 се има прожекции на документалния филм „Стъпки в огъня“ и автентична фотоизложба на нестинарския..

публикувано на 27.05.22 в 20:17

Над 400 борци от 9 държави идват в Руен за празника на общината

Конни надбягвания, мотокрос, концерти са част от празничната програма по случай 43 години от създаването на община Руен . Проявите са на 28 и 29 май. Кулминацията са народни борби, в които ще се включат над 400 състезатели от 9 държави. Откриването им е от 13,30 часа в неделя. „За първи път тази година ще се проведе..

публикувано на 27.05.22 в 14:45

Платно с кирилицата и глаголицата дари мюсюлманин на „Желязната църква“

Дарение на платно, от животинска кожа, на което са изобразени кирилицата и глаголицата, направи строителният предприемач Турхут Исмаил. Мюсюлманинът, който е ремонтирал и изградил редица православни храмове, го дари на църквата „Свети Стефан“ в Истанбул. „Това е една сарашка, телешка кожа, груба, много здрава. Върху която са изобразени..

публикувано на 27.05.22 в 13:49

Булевард Демокрация на 27-ми май

Темите в предаването днес: ОЗБГ и Групата на групите в Бургас заявиха, че се подготвя нов прайд в града и категорично се противопоставиха на неговото провеждане, репортаж на Елена Димитрова. С колко ще се покачат парното и топлота вода в Бургас, коментар на директора на бургаската топлофикация инж. Христин Илиев. Форум на социални работници се провежда..

публикувано на 27.05.22 в 13:31

Отново се задава напрежение около прайда

За недопускане провеждането на Бургас „Прайд 2022" се обявиха от "Организацията за закрила на българските граждани" и "Групата на групите" в морския град. По информация на организаторите такъв се планира за средата на месец юли. От ОЗБГ се заканиха, че и тази година, както миналата, на същата дата те ще организират парад на..

публикувано на 27.05.22 в 13:26

В Средец социални работници дискутират за отношенията между деца и родители

80 социални работници от цялата страна участват в национална работна среща в Средец. Включват се психолози, педагози, логопеди, терапевти и ръководители на социални услуги от  Разград, Сливен, Хасково, Свиленград, Несебър, Поморие, Созопол и др. Форумът е част от инициативата „Заедно можем повече“, в която се споделят добри практики от..

публикувано на 27.05.22 в 13:10

Благоустрояват мястото, където ще се намира паметникът на Коджакафалията

Община Бургас обяви къде ще бъде поставен паметникът  на Александър Георгиев – Коджакафалията . Той ще се намира в непосредствена близост до училището, което носи неговото име. Преди няколко години с градата на сиропиталището там бе преобразена в учебно заведение. Са мо на десетина метра се намира т.нар. километричен камък. В края на 19 и..

публикувано на 27.05.22 в 12:51