Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Депутатът Деница Николова: С какви темпове работят МРРБ и АПИ за ключови пътни проекти в област Бургас?

„МРРБ и АПИ трябва експедитивно и без забавяне на процедури да положат усилия ключови пътни отсечки в област Бургас да бъдат рехабилитирани. А чрез интегрирани териториални инвестиции в Югоизточен район за планиране да се изградят и нови артерии. Не става въпрос просто за ремонт и асфалт, а за привличане на инвестиции, насърчаване на туризма и подобрява качеството на живот в населените места. Като народен представител, избран от Бургаски регион, ще продължа да насочвам усилията си за качествена и сигурна пътна инфраструктура“. Това коментира бургаският депутат от ГЕРБ Деница Николова. Повод бе отправен от нея въпрос към ресорния министър Гроздан Караджов.

Той бе свързан с планираните пътни отсечки, които АПИ възнамерява да рехабилитира или новоизгради с помощта на механизма за Интегрирани инвестиции за 2021-2027 г. в област Бургас. Николова поиска детайлна информация на какъв етап са подготвителните дейности за кандидатстване и техническа готовност на проектите, водени ли са разговори с местните власти и икономически партньори.

„Във връзка с подготовката по програма „Развитие на регионите 2021-2027 г“, АПИ е изготвила методика за подпомагане на инвестициите на регионално ниво. Изготвен е списък, който наскоро е актуализиран, като той включва 64 пътни отсечки или общо 1 114 км. В програмата като допустими бенифициенти за област Бургас са включени общините Бургас, Айтос и Карнобат“, става ясно от отговора на МРРБ.

В краткият списък с обекти е приложен път II-99 Бургас-Созопол-Приморско-Царево с обща дължина 58 км. А в разширения списък влизат:

- За община Карнобат: Шумен-Лозарево (Карнобат-Бургас) – малко над 3 км.отсечка

- За Община Бургас: Варна-Оризаре-Каблешково (o.п Слънчев бряг-Бургас) с обща дължина 51 км. и път Дебелт-Тръстиково-Полски извор с дължина 16 км.

Според писмения отговор АПИ е провела обществени поръчки за избор на изпълнители на технически проекти за основен ремонт на конкретни пътни участъци. Към момента има изработване на технически проект за основен ремонт на републикански път II-99 (Бургас-Маринка)-Созопол-Приморско-Царево-Малко Търново с обща дължина близо 53 км. Проектната разработка за втори междинен етап се разработва за разглеждане и след нея ще бъде окончателно завършен техническия проект. В писмения отговор са включени още:

- Технически проект за основна рехабилитация на републикански път Дюлино-Оризаре-Каблешково (о.п.Слънчев бряг – Бургас). Проектната разработка е завършена

- Изработване на технически проект за основен ремонт на път II-73 Ришки проход, като към момента се провежда процедура за избор на изпълнител.

Деница Николова коментира още, че идеята за четирилентови пътища в област Бургас не трябва да остава само на хартия, защото от нея зависи бъдещето развитие на региона. „Като зам.министър в МРРБ в предходен период мога да кажа, че новото правителство ги очаква много работа, за да се стигне до реален ефект от средствата от ЕС и през този програмен период. А вече имаме тревожни индикации за забавяне на ключови програми, както стана ясно миналата седмица по време на мое питане от трибуната на НС“.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Йотова: Притеснена съм относно преместването на бежанците

Имаме притеснения относно ситуацията с украинските бежанци, коментира в Созопол вицепрезидентът Илияна Йотова. Получаваме жалби от граждани, които искат да ползват базите за почивка, добави тя. Президентът ще реши дали да свика Консултативния съвет по национална сигурност заради Северна Македония. Така коментира призива на премиера в тази..

публикувано на 21.05.22 в 16:01
Георги Георгиев

Нов съветник положи клетва в Общинския съвет в Бургас (обновена)

Нов общински съветник положи клетва днес. Георги Георгиев е от квотата на БСП за България. Той зае мястото на напусналия Йордан Георгиев, който влезе в управителния съвет на Югоизточно държавно предприятие - Сливен. До момента общинските съветници приеха новите преференциални цени на стикери за платено паркиране в синята и зелена зона в града..

обновено на 17.05.22 в 12:17

Петър Москов: Незабавно да започне проучване на собствените ни залежи от природен газ

В контекста на войната с Украйна България първо трябва да се осигури енергийната сигурност  на страната чрез внос на енергоносители, различни от сегашния внос от Русия и то по стабилен и прогнозируем начин. Незабавно да се започне проучване и експлоатация на собствените залежи от природен газ, които според международните проучвания при настоящото..

публикувано на 15.05.22 в 15:01

Петър Кънев: Пада акцизът върху някои от горивата, вдига се върху цигарите

"Предстои да бъде прието вдигане на прага за регистрация по ДДС, но от 1 януари 2023 година. Акцизът върху някои от горивата ще се премахне – за пропан-бутан, метан за колите. Ще се намали ДДС от 20% на 9% на някои от горивата. На коалиционен съвет ще се разгледа идеята за пенсиите – от 1 юли да се продължи изплащането на 60-те лева към пенсиите или да..

обновено на 15.05.22 в 13:13

Кирил Петков: Договорени са газови доставки за страната ни

В рамките на посещението си в САЩ премиерът Кирил Петков се е срещнал и разговарял с вицепрезидента Камала Харис. "Потвърдихме стратегическо партньорство между България и САЩ и ангажимента си за диверсификация на енергийните доставки. Ще работим за задълбочаване на сътрудничеството в интерес на двете страни- за постигане на газова независимост за..

публикувано на 11.05.22 в 09:46

„Възраждане“ – на протест срещу решението за помощ на Украйна

Активисти и симпатизанти на „Възраждане“ излязоха на импровизиран протест пред сградата на областната администрация в Бургас. Около 30-ина души се обявиха против днешното решение на парламента за оказване на помощ на Украйна. България ще ремонтира украинска военна техника, реши Народното събрание Звезделина Каравелова посочи, че..

публикувано на 04.05.22 в 18:48

Народното събрание ще обсъжда дали да предоставим военна помощ на Украйна

Започва новата парламентарна сесия след великденската ваканция на депутатите. Очаква се народните представители да проведат две заседания редовно от 9 часа и извънредно от 15.30 часа, като във второто са предвидени обсъждания по темите за спрените газови доставки за България от Русия и предоставянето на военна помощ за Украйна. Новата сесия на..

публикувано на 04.05.22 в 08:31