Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Има ли хале за ремонт на лодки в Крайморие и защо е нужна помпа за сантинни води

Снимка: https://www.burgas.bg/bg/novini/obshtina-burgas-oborudva-lodkostoyankata-v-kraymorie-sas-spetsialni-saorazheniya-za-plavatelnite-sadove/Рибари от местни сдружения в Крайморие искат от Община Бургас да изгради хале за ремонт на лодките им, както и да се закупи помпа за сантинни води (отпадъчни води, в резултат на корабоплавателна дейност, съдържащи нефтени отпадъци). Общински съветници по време на заседанията на постоянните комисии се наложи да уточняват с вносителите на докладната има ли и към момента хале там и защо има сантинни води, в нарушение на международна конвенция. 

В докладната, са посочени две точки  - да се възложи на ОП "Общински имоти", стопанисващо лодкостоянката в Крайморие да проектира и изгради ремонтното хале, както и да проучи и закупи помпа за сантинни води.
Защо е необходима такава помпа, уточняваха съвносителят на докладната Юлиян Кулев и  председателят на комисията по "Морско дело и рибарство" Георги Събев:


"Помпата е необходима, защото на лодкостоянката в Крайморие има изградена шахта, но няма помпа, която да изпомпва сантинните води. Такава има на лодкостоянката в Сарафово, както и такава е предвидена да има на Ченгене скеле.", каза Кулев.

"Нямаме право да изхвърляме по конвенцията, която сте посочили в докладната MARPOL, в акваторията на пристанището, било то в шахта или другаде. Тези сантинни води трябва да се събират в специална цистерна, която след това да ги обработва, защото те съдържат и нефтени отпадъци. "

В момента в Крайморие има достатъчно голямо хале, което позволява на рибарите да ремонтират лодките си, е категоричен  Георги Събев, в дебата по темата се включи и Иво Баев:

"В момента в Крайморие има достатъчно голямо хале. Не виждам смисъл да правим още едно, защото това не само ще загрози, но и направо ще го затвори това пристанище. Още при влизане в пристанището в Крайморие, вдясно има едно голямо хале. 
Така написана докладната не е правилна. Да не говорим, че нямаме и допълнителен финансов ресурс. Може да се направи чрез МИРГ."

В този си вид докладната трябва да бъде преработена, защото съдържа противоречива информация, е становището на комисиите, през които мина обсъждането. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С карнавал на биоразнообразието Бургас отбелязва Европейския ден на Натура 2000 (ВИДЕО И СНИМКИ)

Европейският ден на екологичната мрежа Натура 2000 отбелязваме по традиция на 21 май. Той е свързан с мрежата от защитени зони и е един от най-успешните инструменти за опазване на богатото природно наследство на Европа. Именно мрежата Натура 2000 отбелязва 30 години от създаването си.  Регионалната инспекцията по околната среда и водите, заедно..

публикувано на 20.05.22 в 18:56
Архив

Хуманитарната програма за настаняване на украински бежанци след 31 май ще бъде отворена и за хотелите

По предложение на националния щаб бе прието решение, което дава възможност не само на ведомствените бази, но и на местата за настаняване, регистрирани в Националния туристически регистър, да участват в новата хуманитарна програма за настаняване на лица с временна закрила. „След като получихме стотици обаждания и официални писма, редица молби..

публикувано на 20.05.22 в 18:01

Почистват морското дъно в акваторията на Несебър по европроект

Община Несебър започна втори етап на кампанията за почистване на морското дъно по европроект. Изваждането на предмети, които все още лежат на морското дъно, се провежда от южната страна на полуострова, а о тпадъците са идентифицирани чрез повторно дистанционно изследване. Всички извадени отпадъци ще бъдат транспортирани до Претоварната..

публикувано на 20.05.22 в 17:18

Събират средства за православно помагало за украински и руски деца

Събират се средства за издаване на албум по православна живопис "Български светии" за украински и руски деца . Идеята е на протойерей Стeлиян Кунев, който служи в храм "Св. Пимен Зографски" в Бургас. В храма влизат все повече украинци заедно с децата си, които търсят закрила от военните действия в родината им. " Чрез помагалото, което искаме да..

публикувано на 20.05.22 в 16:44

Конференцията за климатичните промени се проведе в Бургас

Влиянието на световната пандемия и войната в Украйна, как те промениха  мерките и  замисъла на Зеления пакт бяха част от темите на провелата се в Бургас конференция“ "Климатичните промени“ . Тя е инициативата от  "Български гласове за Европа“ на БТА. В дискусията се включиха евродепутатът  Ева Майдел, министър Борислав Сандов, кметът на..

публикувано на 20.05.22 в 15:36

"Булевард Демокрация" - на 20 май

Какъв ще е петъкът, ако не го продължим с добри новини, които да усмихнат и уикенда ни. „Лятото ще ядем плодове и зеленчуци на поносими цени“, инфомира БНР, цитирайки Владимир Иванов, председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. Вече се отчита намаление при цената на доматите и краставиците. Което означава..

публикувано на 20.05.22 в 14:59

БДЖ и румънските железници предлагат безплатен превоз на жители на Украйна

БДЖ и Румънският държавен железопътен пътнически оператор предлагат директен безплатен превоз с влак на гражданите на Украйна на територията на двете страни чрез офертата “HELP UKRAINE”. По този начин се дава възможност на желаещите да пътуват с един билет и в двете държави с влака, като не е необходимо при преминаване на границата да им..

публикувано на 20.05.22 в 14:48