Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Скъпият ток реже от капиталовите разходи на общините

| обновено на 20.01.22 в 17:27
Снимка: БГНЕСВ общините Руен и Камено засега не се обмисля въвеждане на режим на уличното осветление. Кметовете обаче са категорични, че до крайната мярка ще се стигне, ако сметките за ток продължават да са толкова високи и следващите два месеца и държавата не реагира

Около 50 000 лв. плаща община Камено за енергоносители на месец - около 35 000 за ток и 15 000 за природен газ, на който се отопляват детските градини и училищата. За да може да ги поеме днес, администрацията е помислила още миналата година, казва кметът Жельо Вардунски

„Икономии направихме от доста пера, някои обекти, които бяха строителни, не много наложителни, не ги изпълнихме. То не че не са наложителни, то всички са наложителни. Почваш да режеш от капиталови разходи Всичко е за сметка на строителството. Вероятно до два месеца, и февруари може би ще изкараме, но ако продължи така ще започна някакви крути мерки, които ще се отразят на населението“

Двойно по-високи са сметките за ток и в община Руен, обяснява кметът Исмаил Осман.

„Не възнамерявам да правя режим на уличното осветление, защото като започнем да го правим от друга страна битовата престъпност ще нарасне. Освен това имаме много хора, които работят на смени“

И двете общини разчитат на помощ от държавата, за да не прибягват до непопулярни мерки.

Повече чуйте в звуковия файл: 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 400 000 хиляди лева са необходими за изграждането на модерно футболно игрище в Средец

Над 400 000 хиляди лева са необходими за изграждането на модерно футболно игрище в Средец. Общината е кандидатствала пред Министерството на младежта и спорта и е получила одобрение за транш, съобщи кметът Иван Жабов: "Футболното игрище ще бъде на територията на парка, който се намира пред Обединения детски комплекс. Правим всичко възможно да..

публикувано на 22.05.22 в 16:10
Созопол

Над 400 хиляди лева е събрала община Созопол от туристичски данък за миналата година

Над 400 хиляди лева е събрала община Созопол от туристически данък за миналата година. През тази кметът Тихомир Янакиев очаква сумата да е повече.  Общината губи от всички онези обекти, които не плащат дължимите налози. Това лято контролът към тях ще е завишен, посочи кметът Тихомир Янакиев.  "Хора, които живеят и които отдават на туристи, а не..

обновено на 22.05.22 в 12:40

Учебен час от началото на XIX век беше пресъздаден в етнографския комплекс в Ямбол

Учебен час от началото на XIX век беше пресъздаден в етнографския комплекс в Ямбол. Ученици от трети клас се запознаха с предмети, книги и пособия, използвани в образователния процес в миналото, четоха молитва, басни и „Добри съвети“ от „Рибния буквар“.  За обучението в килийните училища и въведения по късно взаимоучителен  метод разказа..

публикувано на 22.05.22 в 12:18
Архив

Инж. Иван Иванов: Над половината от ВиК тръбите в страната са стари

Над половината от ВиК тръбите в страната са стари и трябва да се подменят. През годините повече се е работило за изграждане на канализация и пречиствателни станции, отколкото за водоснабдителните услуги, коментира председателят на Българската асоциация по водите инж. Иван Иванов „За съжаление още е много голям процентът на..

публикувано на 22.05.22 в 09:00

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие паметник в Созопол

 Илияна Йотова ще посети днес Созопол. Тя ще открие  паметник на Светите братя Кирил и Методий. Вицепрезидентът се очаква към   14.30 часа в морското градче.  Скулптурата  ще бъде поставена в частен арт комплекс. Монументът е дело на проф. Валентин Старчев.

публикувано на 21.05.22 в 12:16

С карнавал на биоразнообразието Бургас отбелязва Европейския ден на Натура 2000 (ВИДЕО И СНИМКИ)

Европейският ден на екологичната мрежа Натура 2000 отбелязваме по традиция на 21 май. Той е свързан с мрежата от защитени зони и е един от най-успешните инструменти за опазване на богатото природно наследство на Европа. Именно мрежата Натура 2000 отбелязва 30 години от създаването си.  Регионалната инспекцията по околната среда и водите, заедно..

публикувано на 20.05.22 в 18:56
Архив

Хуманитарната програма за настаняване на украински бежанци след 31 май ще бъде отворена и за хотелите

По предложение на националния щаб бе прието решение, което дава възможност не само на ведомствените бази, но и на местата за настаняване, регистрирани в Националния туристически регистър, да участват в новата хуманитарна програма за настаняване на лица с временна закрила. „След като получихме стотици обаждания и официални писма, редица молби..

публикувано на 20.05.22 в 18:01