Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Георги Пинелов сигнализира три министерства за проблем с пристанището в Черноморец


 Проблемите, които причини  пристанището на жителите на град Черноморец,  са представени на вниманието на  министрите на транспорта и съобщенията Николай Събев, на околната среда и водите Борислав Сандов, както и на земеделието д-р Иван Иванов. 

Инициативата е на председателя на общински съвет Созопол Георги Пинелов, който миналата седмица с нарочни писма алармира  и поиска помощ и съдействие за решаване на казуса, при който новопостроеното пристанище нанесе  щети на централния плаж и удар на туризма в Черноморец.

„Зимните месеци е времето, когато можем и трябва да предприемем мерки за укрепване на брега, възстановяване на плажа и премахване на причините, довели до това положение, което застрашава основния поминък на жителите на град Черноморец- туризма",е мнението на председателя на Общински съвет Созопол Георги Пинелов.

Според него пристанищното съоръжение  затваря залива повече от половината и причинява отнемане на пясъка  от  северозападната  му  страна и натрупването му на югоизточната. Това е довело до заблатяване на плажа, като от североизточната страна на залива пясъкът съвсем липсва. Образувала се е и ерозия на близкия скат, където вече са оформени свлачищни процеси, се посочва в писмото до министрите. 

Пинелов настоява да бъде  направена проверка на щетите, нанесени  от  строителството на пристанищното  съоръжение, както и качеството на изпълнение  на  строителните  дейности.

 Очакванията от министерствата са да бъде  възложена  експертна  проверка  и  анализ  на  състоянието на залива, теченията и възможността да бъдат спрени разрушителните процеси  и  да  бъдат  предвидени  средства  за  изработването  на  проект  и  за  неговото  реализиране,  така  че проблемът да бъде решен до началото на летния сезон.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Синя зона“ и "паркомати" в Созопол през летните месеци

"Синя зона" и инсталирани автомати за паркиране ще посрещнат туристите в Созопол през летните месеци. Целта е да се намали трафикът в Стария град и да се подобри паркирането в района. Обособени са 4 зони за паркиране, поясни Йордан Петков директор на Дирекция "Управление на собствеността, туризъм и стопански дейности" в Община Созопол по време..

публикувано на 28.05.22 в 09:02

Розови срещи в Зеления уикенд

Втори Зелен уикенд организира община Бургас.Първият бе през октомври миналата година. Настоящият ще се проведе на 28-ми и 29-чи май и включва 5 обекта, които могат да бъдат разгледани .  Богатството на Странджа показва Природонаучната експозиция  на бургаския музей в града. В нея могат да бъдат  разгледани различни видове характерни за региона..

публикувано на 27.05.22 в 10:48
Ахтопол

Риболовци: В момента има най-много скорпид, попчета и хамсия

На юг от Бургас в морето се риболува в момента най-много скорпид, попче и хамсия. Все още е рано да се каже какъв ще бъде сезонът, каза за БНР Бургас Йордан Каракашев от Рибарската кооперация в Ахтопол: „Малко закъсня цацата, но уловите сега са добри, и хамсия също. На приливи и отливи е, защото рибите също се влияят от военните действия,..

обновено на 26.05.22 в 08:58

Остава неясно накъде ще се отправят настанените в Сл. бряг бежанци

В един от големите хотели в Слънчев бряг последните 150 украински граждани днес трябва да освободят стаите си . Преди 2 дни собственикът на хотела Венелин Ташев прехвърли 600 от настанените в неговата база  бежанци   в друг хотел. Това се случи изцяло по негова инициатива, а къде ще отиде днес последната група украинци, състояща се предимно..

публикувано на 25.05.22 в 10:56

До 25 май записват за новата Програма за настаняване на украинци

Започна записването за новата хуманитарна Програма за настаняване на украинци с предоставена временна закрила в България. Помощта се предвижда да се използва приоритетно в обекти, вписани в създадения за целите на изпълнението на програмата Регистър на места за подслон, както и в категоризирани или регистрирани места за настаняване, вписани в..

публикувано на 23.05.22 в 08:51
Визията на Центъра по проект

Готов е новият експозиционен център в Акве Калиде

Туристически комплекс „Акве калиде“ скоро ще приема посетители в новия си експозиционен и демонстрационен център. В момента се извършват довършителните дейности, каза Весела Христова,  ръководител на отдел „Туристически обекти“ в Община Бургас:   Туристически комплекс Акве Калиде става уникално място за посещения по Черноморието "..

публикувано на 22.05.22 в 11:00

Бургас и Поморие ще получат средства по новата Програма за морско дело и рибарство

Бургас и Поморие ще получат средства по новата Програма за морско дело и рибарство. Договорите с двете общини вече бяха подписани. Лодкостоянка за нуждите на рибарите от дребномащабния крайбрежен риболов ще изгражда община Бургас със средства по тази програма. Безвъзмездната финансова помощ е почти 800 000 лв., а съоръжението ще е разположено..

публикувано на 21.05.22 в 08:38