Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Рубриката "Радиомагазинче Надежда" представя:

Христина Желева изработва книги - кутии във фентъзи стил

Синът й Александър, на 7 години е с детски аутизъмДоброто е около нас и може да предизвика добро! Доказа го фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“, в която жените с нелека съдба показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, а всеки, който желае може да си закупи от творенията им. В тяхна подкрепа създадохме рубриката ни „Радиомагазинче Надежда“. Всяка седмица ви срещаме с един от участниците, за да чуем историята му и да ви представим това, което изработва.

Христина Желева е от Варна, занимава се  ръчна изработка, художествена обработка на дърво. Синът й Александър, който е на 7 години е с детски аутизъм. Семейството  се опитва да подобри състоянието му и събира средства за клетъчна терапия. Необходими са минимум 6  вливки на стволови клетки, за които са нужни 120 хиляди лева. Сумата е непосилна за семейството и за това майка му търси подкрепа чрез организиран от нея  онлайн базар. До момента има събрани средства за една процедура, която предстои в клиника в Киев.  
"Забелязахме, че детето ни има проблем на 3 години, преди това той се развиваше нормално. Започнахме различни терапии, записах го в "Карин дом", където много ми помогнаха да се науча като родител да разбирам детето си. Аз самата се записах да уча "социална педагогика", за да мога да съм адекватна с грижите за него!" 
Христина се занимава с ръчна изработка на кутии след раждането на сина си. Харесва "фентъзи" стила и твори в тази посока. Всичко е започнало като хоби, занимание за свободното време:

"Аз искам да принеса приказност в ежедневието на хората! Правя нещата по веднъж, не ги повтарям. Групата ми даде възможност да се почувствам пълноценен човек, когато приспя детето започвам да творя. Използвам различни материали, работя с глина, пластичен полимер. Когато приемам поръчка за подарък, разпитвам за човека, за който е предназначен, за да направя нещо уникално и специално за него! Групата показа на обществото различните деца и много помага да се популяризира идеята, че те трябва да се приемат и да бъдат разбрани!"     
 
В момента Христина изработва нещо ново и това са детски закачалки за дрехи и дървени кутии за мъже. Решила е хобито й да е нейна основна  работа, като в същото време и продължава обучението по специална педагогика.     
повече може да чуете в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дочка Савова: В групата "Купи подарък" има много любов, подкрепа и позитивна енергия

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата  Купи подарък от майка на дете с увреждане . В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с..

публикувано на 22.05.22 в 15:00
доц. Светла Далакчиева

Светла Далакчиева - колекционерът на пясък от цял свят

Светла Далакчиева е главен уредник в Природонаучния музей, тя е и доцент и преподавател по „Екология“ в бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Далакчиева е и инициаторът  за събиране на пясък от цял свят. Началото на  колекцията е поставено през 2014 година и до днес в нея има 650 образци. Има зелен пясък от..

публикувано на 22.05.22 в 14:20

Оперната прима Таня Иванова: Мечтая само да правим красива музика

Сопраното Таня Иванова гостува през тази седмица на сцената на бургаската опера в ролята на Тоска от Пучини. Тя беше откровена за музиката и живота и в предаването на БНР – Бургас „Ева в неделя“. Оперната  прима е завършила  музикално училище "Любомир Пипков" и по-късно музикалната академия "Панчо Влодигеров" в гр.София...

публикувано на 22.05.22 в 13:20

Ченгене скеле, Акве Калиде и Остров "Св. Анастасия" се включват в Нощта на музеите

КТК "Ченгене Скеле", ТК "Акве Калиде" и ТК Остров "Света Анастасия" се включват в инициативата "Европейска нощ на музеите" на 21май (събота) с богата програма и много възможности за бургазлии и гостите на града. Рибарско селище Ченгене Скеле ще предложи беседа и посещение на музейната си експозиция с вход свободен. Беседите ще се проведат..

публикувано на 21.05.22 в 09:30

Представят "Светът в зрънце пясък" - колекция от пясъци от цял свят

Природонаучният музей ще се включи в Нощта на музеите тази събота, 21 май с представянето на нова постоянна експозиция под надслов „Светът в зрънце пясък“. Тя представя колекция от крайморски пясъци от цял свят, която музеят събира вече 8 години, съобщи главният уредник Светла Далакчиева: „ Каним ви на едно вълшебно пътешествие..

публикувано на 19.05.22 в 09:00

Десислава Парушева превръща скучните шапки в летни капели с цветя

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата  Купи подарък от майка на дете с увреждане . В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания.  В..

публикувано на 14.05.22 в 21:33

Битки между гладиатори и бойна езда - част от атракциите на средновековия събор в Туида

В късноантичната и средновековна крепост „Туида“ в Сливен започна двудневния шести Средновековен събор „Помни славата“. Гладиаторски битки, битки между рицари, бойна езда и възстановки на битки са само част от атракциите по време на фестивала. Тазгодишното издание се посвещава на 40-годишнината от началото на археологическите проучвания на крепостта...

обновено на 14.05.22 в 20:26