Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АПИ: Строителят на обходния път на Поморие да махне инертните материали от езерото

20 февурари е срокът, който агенцията дава и за рекултивиране на околните терени

| обновено на 25.01.22 в 12:16
6
В годините назад водата от река Адата е достигала до южния отводнителен канал чрез една корекция, която при изграждането на обходния път е засипана и унищожена, посочват от "Зелени Балкани"



Най-късно до 20 февруари изпълнителят на обходния път на Поморие трябва да предприеме действия за отстраняване на инертните материали, останали от строежа в района на Поморийското езеро, както и да рекултивира околните терени. Разпореждането е на Агенция "Пътна инфраструктура".

Влошаване състоянието на хидрологичния режим на Поморийското езеро и навлизането на сладки води е основният проблем, който може да се отрази пагубно върху природата, солодобива, калообразуването и туризма, алармираха природозащитни организации на първия Консултативен съвет за бъдещето на Поморийското езеро, който се състоя в град Поморие през ноември. Като една от причините бе посочено, че заради депонираните при строителството на обходния път на Поморие земни маси са настъпили промени, довели до вливането на сладки води в езерото от река Адата, известна още като Каменарска и Пазариолу. Ще предприемат ли действия по отстраняване на проблема и в какви срокове-с този въпрос БНР-Бургас се обърна към Басейнова дирекция "Черноморски регион" и Агенция "Пътна инфраструктура". 

По-голямата част от инертните материали, формирани при строителството на обходния път на Поморие, са отстранени и има нормална проводимост и отвеждане на водите на река Адата до вливането й в Южния канал на езерото, е установила проверка на агенция „Пътна инфраструктура“. Констатирано е, че са останали количества от земни маси и строителни материали, които не са депонирани и терените не са рекултивирани. В тази връзка е и едномесечният срок, който фирмата, изпълнител на обекта, е получила. При проверката е установено и наличието на множество строителни и битови отпадъци, които не са от конкретния обект. За отстраняването им ще бъде сезирана Община Поморие, уточняват от агенцията. Оттам припомнят, че инвестиционното предложение за обходен път на Поморие е одобрено с решение Министерство на околната среда и водите,  а  отводняването на обекта е предвидено по начин, който не позволява постъпване на повърхностен воден отток от пътното платно в границите на Поморийското езеро.  "Това решение гарантира опазване на защитената местност и зоните по Натура 2000. При изграждането на обходния път на Поморие са изпълнени всички необходими екологични мерки", категорични са от Агенция "Пътна инфраструктура". 

От Басейнова дирекция "Черноморски регион" поясняват, че по време на строителството са извършени две проверки по сигнали на "Поморийски солници". На 18 юни 2020 г. е установено, че реката е подприщена и е отклонена успоредно на пътя по канал. На 18 септември след втората проверка е издадено предписание до АПИ чрез строителя да се възстанови нормалната проводимост на реката като се премахнат натрупаните земни маси, примесени с чакъл. В хода на проверката кметът на Поморие Иван Алексиев е представил идеен проект за отвеждане на атмосферните и повърхностни води от южния отводнителен канал на езерото към Черно море. На 15 декември 2020 г. последващият контрол на БДЧР е установил, че река Адата при изградения водосток протича с нормален обем, а подприщването е отстранено. 

На 16 юни 2021 година експерти на басейновата дирекция са са проверили инвестиционното предложение на Община Поморие за изграждането на правоъгълен водосток под пътя в района на Поморийските солници. Дали са и предписание след реализирането на проекта общината са предприеме трайно разрешаване на проблема с отводняването и отвеждането на водите от реката към Черно море. Към момента те са временно насочени към съществуващия ретензионен басейн на "Помоирйски солници".  

На 30 ноември 2021 година се е състояла  Държавна приемателна комисия, назначена от РДНСК-Бургас по проекта "Интегрирани мерки за рехабилитация на съществуващи отводнителни канавки и съоръжения, целящи намаляване на установени заплахи и влияния за видовете в Поморийското езеро". Изграден е колектор, който отвежда дъждовните води от уличното платно на пътя Врана-Бургас в участъка от кръстовището с общинския път на Каменар до кръговото за Поморие и прилежащите водосборни площи към него.  На 10 януари басейновата дирекция е предоставила на РИОСВ-Бургас становище за допустимост на проект за възстановяване на вливането на река Адата в Черно море. Възложител е Община Поморие.  

Димитър Попов от неправителствената организация „Зелени Балкани“, която от години работи в района на езерото, коментира:

"От сателитните изображения на Google earth се вижда, че в миналото водата от реката е достигала до южния отводнителен канал чрез една корекция, която при изграждането на обходния път е била засипана и унищожена. Каналчето играе ролята на свръзка между Адата и южния отводнителен канал. Проверките разглеждат основно блокирането на течението на реката, което е осъществено по време на изграждането на пътя. Вливането на реката директно в Поморийското езеро и записването на мочурището, е нарушение на заповедта за обявяването на тази защитена зона от Натура 2000, тъй като там ясно е указано, че се забраняват дейности, които променят хидрологичния режим на защитената зона, а засипването на мочурището и промяна на течението на тази рекичка в Поморийско езеро е именно това-промяна на хидрологичния режим."   

От „Зелени Балкани“ се надяват на реални действия по предписанието от АПИ. Очакват и РИОСВ да вземе отношение по казуса. 

Още чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва подписването на договорите за подмяна на старите отоплителни уреди с нови

Подписването на договори за подмяна на старите отоплителни уреди на дърва и въглища с нови екологични уреди започва от днес, съобщават от Община Бургас.  Дейностите са част от Интегрирания проект „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух“ по Програма LIFE. Подписването ще се извършва до 9 август всеки..

публикувано на 29.07.24 в 10:45

Камено и няколко села в Бургаско са без вода

Ремонтни дейности по отстраняване на авария се извършват в Камено. По тази причина градът ще е без вода до 12,30 часа, информират от ВиК Бургас. До 14,30 часа пък е прекъсванетоза каменското село Ливада. Аварии са причина за спиране на водоподаването и в карнобатското село  Венец до 12 часа, в с.Хаджиите до 15 часа и в село Деветак до..

публикувано на 29.07.24 в 09:22

Преустановяват се даренията на дрехи и храни за Воден, остава финансовата подкрепа

Преустановява се приемането на дарения във вид на дрехи, храни и домашни принадлежности за пострадалите от пожарите във Воден, съобщават от община Болярово. Всеки, който желае да окаже подкрепа може да го направи финансово, по дарителската сметка открита от общината.  "Искрено сме признателни за вашата съпричастност. Благодарим Ви!", казват от..

публикувано на 29.07.24 в 08:32
Снимката е илюстративна.

Бургазлии сигнализират за изсичане на дървета по улица "Уилям Гладстон"

За изсичане на множество дървета по улица "Уилям Гладстон" в Бургас сигнализират граждани до Общинския съвет. Те настояват за отговор - спазени ли са процедурите по издаване на разрешително за сечта.  "Има проведена процедура за дърветата по чл. 63 от Закона за устройство на територията. Дърветата са премахнати със съответната процедура с обявяването в..

публикувано на 28.07.24 в 13:16

Обществени поръчки за ремонт на улици в Ябълчево, Добромир и Дъскотна

Обществени поръчки са обявени за ремонт и асфалтиране на улици в руенските села Ябълчево, Добромир и Дъскотна. Към момента състоянието на настилките в посочените участъци не е добро. Наблюдават се неравности и деформации.  Основен ремонт се предвижда на улици от съществуващата улична мрежа на село Дъскотна, които са с асфалтова настилка. Освен..

публикувано на 28.07.24 в 11:54
Общински съвет - Бургас, заседание

Общински съветници предлагат да се изгради навес на лодкостоянката в Крайморие

Да се изгради слънцезащитно съоръжение над трибуните на пристанището на лодкостоянка Крайморие предлагат общинските съветници Евелина Михалева и Димо Грудев. За целта те искат от общинския бюджет да бъдат заделени 40 хиляди лева. На въпрос на съветници има ли общината правомощия да изгражда навес на публична държавна собственост и издадено разрешение за..

публикувано на 27.07.24 в 12:29

Затварят за три дни ул. "Велека" в Созопол заради ВиК ремонт

Спешен ВиК ремонт започва от днес на  ул. „Велека“ в Созопол, съобващат от общината. Улицата ще бъде затворена в следващите три дни. Движението ще бъде пренасочено през  улица „Одеса“ към улица „Ропотамо“. За собствениците на търговски обекти на ул. „Одеса“ до ул. „Вия понтика“ и  дистрибутори, ще бъде отворена ул. „Ропотамо“ до ул. „Одеса“.

обновено на 26.07.24 в 17:16