Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дебат около арт-кафетo на ул. „Алеко Константинов“ в Бургас


Докладната записка за отдаване под наем на арт кафе в района на ремонтираната ул. „Алеко Константинов“ предизвика дебати в Общинския съвет в Бургас. Предвижда се след публична тръжна процедура обектът да бъде отдаден под наем за срок от 5 години. В края на миналата година, местният парламент реши да бъдат предоставени отстъпки за наемателите на общински преместваеми обекти в района. Причината – мястото да може да се развие като занаятчийска, културна и туристическа зона. Според част от общинските съветници обаче по този начин няма да бъдат равнопоставени всички наематели на общински обекти, особено имайки предвид икономическите последици вследствие на ковид пандемията.

Георги Дракалиев обясни, че при предишни негови питания до местната администрация, от там са посочвали, че на мястото ще бъдат обособени преместваеми обекти за занаятчийска дейност, свързана с бургаския регион. „Само преди 3 месеца беше внесено предложение от страна на общинската администрация за промяна на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги. С това решение – една година напред да бъдат освободени от заплащане на таксите всички, които поставят преместваеми обекти на ул. „Алеко Константинов“ и по ул. „Св. св. Кирил и Методий“, а след това таксите да бъдат намалени наполовина. В крайна сметка там се появява кафе, което ние ще да дадем за 5 години напред под наем. Наемателят на кафето ще заплаща наем за тези 26 кв. м. закрита площ, но към тях са изградени 80 кв. м. подиум с красив декоративен навес. Върху тези 80 кв. м. той има право да постави маси и столове към кафенето, като според Наредбата няма да заплаща една година наем за тях. Действително правим сериозна услуга на бъдещия наемател на това кафе“, поясни той.

Съветниците от ПП „Средна европейска класа“ не подкрепиха предложението. „През октомври не подкрепихме предложението за една година освобождаване от наем, защото и тогава, както и сега, смятаме, че това изпраща лош сигнал към останалите участници в сферата на търговията и услугите и създава привилегировано положение на едни спрямо други. Някой ще получи изключителен бонус в конкуренцията спрямо останалите кафета. На около 100 м. от това място, вчера един наемател на кафе реално сложи край на своя бизнес заради невъзможност да покрива сметките си“, посочи Красимир Калудов от партията.

Според Община Бургас обаче няма да се създаде нелоялна конкуренция. Не говорим за нулев наем на пространствата, посочи зам.-кметът Диана Саватева. „Така приетата промяна касаеше оформянето на зона за приоритетно развитие на култура и творчески индустрии, но това беше свързано изцяло с тротоарното право. Облекчението през първата година е точно за организиране на събития в тази част – ул. „Алеко Константинов“, малката отсечка от ул. „Св.св. Кирил и Методий“ и площада, за базари, творчески изложения. В този план не се променя характеристиката на ул. „Алеко Константинов“. В момента подготвяме събития, които ще се провеждат всяка седмица, когато времето стане по-топло. Идеята ни е първите две пилотни издания да бъдат през март“, поясни тя.

Диана Саватева допълни, че Община Бургас планира общи събития с Камарата на занаятчиите, Дружеството на художниците и студентите от НХА. „Идеята ни е един ден от седмицата да бъде обявен за творчество и сръчност, където представители на тези организации да могат да излагат своята продукция“, допълни Саватева. В момента главният архитект на Бургас изготвя и схема по какъв начин те да бъдат разположени в района. Живко Димитров от местната администрация обясни, че изискванията към бъдещия наемател са да предостави част от свободното пространство на кафето именно за разполагане на занаятчийски стоки и това да става безвъзмездно.

„Обектът, който се отдава под наем е чрез тръжна процедура, публична. Няма вариант наемателят да бъде избран директно по някакъв начин. Кафето не се дава на някого. Кафето се дава на този, който спечели търга. Да, наемателят ще си плаща наема въз основа на достигнатата тръжна състезателна цена“, поясни той. Димитров допълни, че вече има интерес към арт –кафето, има и постъпили запитвания за него в Община Бургас.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Председателят на общинския съвет в Ямбол Антон Шиков.

Ямболските общински съветници даряват заплатите си на опожарените Воден и Крайново

Общинските съветници в Ямбол гласуваха месечното им възнаграждение да бъде дарено на най-тежко пострадалите при пожара в селата Воден и Крайново. Сумата от 45 хил. лева ще бъде насочена към хората, останали без дом, уточни председателят на Общинския съвет в Ямбол Антон Шиков: „Така или иначе средствата не са кой знае какво, когато..

публикувано на 25.07.24 в 15:53
Село Воден след пожара.

25 заявления за помощи са подадени след пожарите, парите са преведени за 11 от тях

Потърпевшите от пожарите в страната са подали досега 25 заявления с искане за отпускане на еднократна помощ в размер до 1 578 лева за покриване на жизненоважни потребности. На 11 семейства тя е отпусната ден след подаването на заявлението, а за останалите предстои в най-скоро време - съобщи служебният министър на труда и социалната политика Ивайло..

публикувано на 25.07.24 в 13:50

Разширението на кв. Крайморие на север: По-ниски сгради до 300 квадрата

Намаляват се параметрите за височина на сградите в северната част на предвиденото разширение на бургаския квартал Крайморие. Въвежда се и ограничение за максимално допустимата застроена площ на жилищните сгради там. Промените предлага местната администрация. Преди да стигнат до общинския съвет те предизвикаха дебати днес в комисията по..

публикувано на 25.07.24 в 13:32

НС прие промени за размера на обезщетенията за безработица

Депутатите приеха на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване. Те предвиждат при определяне размера на обезщетенията за безработица на осигурявалите се в България и в страни от ЕС, да не се вземат предвид само доходите от последната работа, каквато е практиката досега, а изчисленията да се правят на база последните 24..

публикувано на 25.07.24 в 13:00

НСОРБ със становище по законопроекта за консолидиране на ВиК дружествата

Националното сдружение на общините в България излезе със становище относно законопроекта за водоснабдяването и канализацията. Той предвижда консолидиране на останалите общински ВиК дружества в страната към държавните, както и промени, свързани с регулиране цената на услугата. Според Сдружението, това ще намали конкуренцията, ще елиминира..

публикувано на 25.07.24 в 12:08

Държавата даде имот на община Созопол, свързан с ВиК проект

С решение на правителството Община Созопол получава собствеността върху имот - частна държавна собственост, намиращ се в. м. „Синетудис“, гр. Созопол.  Той е с площ 9565 кв. м и ще бъде използван за изграждане на нова водна камера към съществуващ напорен водопровод „Каваци“. Обектът е част от проект „Интегриран воден проект на област Бургас“,..

публикувано на 24.07.24 в 16:39

Новата детска градина в сливенското село Сотиря ще е готова през септември

Сградата на новата детска градина в сливенското село Сотиря трябва да е готова през месец септември. Това стана ясно по време на посещението на кмета Стефан Радев на обекта. Той се запозна с напредъка на строителството и разговаря с управителя на фирмата-изпълнител Тодор Дечев. Изграждането на новата сграда започна през месец септември 2023..

публикувано на 24.07.24 в 16:08