Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дебат около арт-кафетo на ул. „Алеко Константинов“ в Бургас


Докладната записка за отдаване под наем на арт кафе в района на ремонтираната ул. „Алеко Константинов“ предизвика дебати в Общинския съвет в Бургас. Предвижда се след публична тръжна процедура обектът да бъде отдаден под наем за срок от 5 години. В края на миналата година, местният парламент реши да бъдат предоставени отстъпки за наемателите на общински преместваеми обекти в района. Причината – мястото да може да се развие като занаятчийска, културна и туристическа зона. Според част от общинските съветници обаче по този начин няма да бъдат равнопоставени всички наематели на общински обекти, особено имайки предвид икономическите последици вследствие на ковид пандемията.

Георги Дракалиев обясни, че при предишни негови питания до местната администрация, от там са посочвали, че на мястото ще бъдат обособени преместваеми обекти за занаятчийска дейност, свързана с бургаския регион. „Само преди 3 месеца беше внесено предложение от страна на общинската администрация за промяна на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги. С това решение – една година напред да бъдат освободени от заплащане на таксите всички, които поставят преместваеми обекти на ул. „Алеко Константинов“ и по ул. „Св. св. Кирил и Методий“, а след това таксите да бъдат намалени наполовина. В крайна сметка там се появява кафе, което ние ще да дадем за 5 години напред под наем. Наемателят на кафето ще заплаща наем за тези 26 кв. м. закрита площ, но към тях са изградени 80 кв. м. подиум с красив декоративен навес. Върху тези 80 кв. м. той има право да постави маси и столове към кафенето, като според Наредбата няма да заплаща една година наем за тях. Действително правим сериозна услуга на бъдещия наемател на това кафе“, поясни той.

Съветниците от ПП „Средна европейска класа“ не подкрепиха предложението. „През октомври не подкрепихме предложението за една година освобождаване от наем, защото и тогава, както и сега, смятаме, че това изпраща лош сигнал към останалите участници в сферата на търговията и услугите и създава привилегировано положение на едни спрямо други. Някой ще получи изключителен бонус в конкуренцията спрямо останалите кафета. На около 100 м. от това място, вчера един наемател на кафе реално сложи край на своя бизнес заради невъзможност да покрива сметките си“, посочи Красимир Калудов от партията.

Според Община Бургас обаче няма да се създаде нелоялна конкуренция. Не говорим за нулев наем на пространствата, посочи зам.-кметът Диана Саватева. „Така приетата промяна касаеше оформянето на зона за приоритетно развитие на култура и творчески индустрии, но това беше свързано изцяло с тротоарното право. Облекчението през първата година е точно за организиране на събития в тази част – ул. „Алеко Константинов“, малката отсечка от ул. „Св.св. Кирил и Методий“ и площада, за базари, творчески изложения. В този план не се променя характеристиката на ул. „Алеко Константинов“. В момента подготвяме събития, които ще се провеждат всяка седмица, когато времето стане по-топло. Идеята ни е първите две пилотни издания да бъдат през март“, поясни тя.

Диана Саватева допълни, че Община Бургас планира общи събития с Камарата на занаятчиите, Дружеството на художниците и студентите от НХА. „Идеята ни е един ден от седмицата да бъде обявен за творчество и сръчност, където представители на тези организации да могат да излагат своята продукция“, допълни Саватева. В момента главният архитект на Бургас изготвя и схема по какъв начин те да бъдат разположени в района. Живко Димитров от местната администрация обясни, че изискванията към бъдещия наемател са да предостави част от свободното пространство на кафето именно за разполагане на занаятчийски стоки и това да става безвъзмездно.

„Обектът, който се отдава под наем е чрез тръжна процедура, публична. Няма вариант наемателят да бъде избран директно по някакъв начин. Кафето не се дава на някого. Кафето се дава на този, който спечели търга. Да, наемателят ще си плаща наема въз основа на достигнатата тръжна състезателна цена“, поясни той. Димитров допълни, че вече има интерес към арт –кафето, има и постъпили запитвания за него в Община Бургас.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Променят времетраенето на светофарите в Айтос

От днес в 10 часа влизат сила промените в светофарната уредба на кръговото в Айтос, съобщават от общината. Във връзка със сигнали на граждани за светофарната уредба на кръговото кръстовище на ул. "Славянска", ул. "Хаджи Димитър" и ул. "Гарова" в град Айтос, ще бъдат променени І, ІІ и ІІІ циклограми на пешеходния поток и завиващите на дясно в едно и..

публикувано на 25.04.24 в 07:21

Ето къде няма да има ток днес

Поради извършване на ремонтни дейности по електросъоръженията днес от 09:00 ч до 13:00 ч без ток ще бъдат клиентите от гр. Поморие, ул. "Европа" № 37, 39, 40, 42, 43, ул. "Крайбрежна" № 73, 81, ул. "Огоста" № 3, 4, 5, ул. "Тимок" № 14, 20, 24, 26, 35, ул. "Тутхон" № 1. Без захранване ще бъдат и хората в гр. Средец, бл. АПК вх. 4 от 9 до 17 часа. Със..

публикувано на 25.04.24 в 07:13

Планова техническа профилактика на предавател на БНР Бургас

Прекъсвания на ефирния сигнал на БНР Бургас са възможни днес за района на Малко Търново.  Причината е редовната годишна профилактика на предавателя на честота 98,9 MHz.  Програмата на общественото радио няма да може да се слуша ефирно в споменатия район днес от 9:00 до 17:00 часа.  Може да слушате програмите на БНР през интернет сайта binar.bg.

обновено на 25.04.24 в 06:59

Арменската общност в Бургас отбеляза 109 години от геноцида

Бургас почете 109-ата годишнина от геноцида над арменците, извършен в пределите на Османската империя през 1915 година. Присъстваха десетки граждани и общественици.  Пред църквата „Сурп Хач“ в центъра на Бургас прозвучаха химнът на Република България и този на Република Армения. Слово произнесе общинският съветник Мадлен Мутафян: "На този ден е..

обновено на 24.04.24 в 18:37

Питат в анкета жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги

Община Бургас предлага на жителите на „Възраждане“ идеи за изграждането на етажни паркинги на 5  възможни свободни терена. Това са: Локация 1: между ул. „Дебелт“ и ул. „Цар Калоян“, ул. „Любен Каравелов“ и ул. „Васил Левски“; Локация 2: между ул. „Дебелт“ и ул. „Цар Калоян“, ул. „Ал. Стамболийски“ и ул. „Сливница“; Локация 3: между ул...

публикувано на 24.04.24 в 14:29

Искат църковен съд за двама свещеници

Свещеници от Сливенска епархия с писмо до Светия синод, в което искат църковен съд спрямо двама свещеници, единият от които е и епархийски избирател. В писмото са описани всички нарушения, които двамата са извършили, плюс участието им във фирми и дружества в нарушение на Устава на Българската православна църква. В писмото се..

публикувано на 24.04.24 в 14:17

Рибари протестираха срещу забраната за улов на бяла мида

Безпрецедентна забрана за улов на бяла мида променена от един на три месеца предизвика недоволството на рибари и рибопреработвателни предприятия по Южното Черноморие. Забраната влиза в сила от 1-ви май. Днес близо 100 представители на бранша от Южното Черноморие протестираха пред сградата на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Бургас..

публикувано на 24.04.24 в 13:58