Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Бургазлии и Бойко Кръстанов правят списък на „Всички страхотни неща“

Част от публиката също се качва на театралната сцена, режисьор е Владо Пенев

| обновено на 28.01.22 в 06:48
2
Снимка: Община Бургас

Във времена на пандемия, необщуване, непрекъснато заливащи ни от всякъде новини в тъмни краски и не на последно място неуютна зима, имаме нужда от „Всички страхотни неща“ на света. Поднася ни ги Бойко Кръстанов с едноименния моноспектакъл под режисурата на Владимир Пенев. Представлението в Бургас е днес, мястото е дома на НХК, а часът 19. Текстът е на Дънкан Макмилан. Актьорът сподели пред БНР-Бургас:

 „Текстът наистина е много хубав. Привлече ме с това, че засяга сериозни теми каквито са психическото здраве, депресията. Но се занимава с тях по един много лек начин и през чувство за хумор, погледнато наистина през по-светла такава страна. Той наистина много умело борави с езика и много добре може да гради и да структурира действие“, обясни Кръстанов.

Главният герой, Разказвачът, в който се превъплъщава прекрасния Бойко Кръстанов, търси себе си през различни опорни точки – скъпите си същества и подкрепящите хора, травматичните преживявания от детството и младостта и конкретните или ритуални знаци, места и събития от протяжността на всекидневния живот.

Още на шестгодишна възраст, Разказвачът започва да записва „всички страхотни неща“, които създават простичкия и красив, опредметен или одухотворен смисъл. Естествено като във всяка добра драматургия, появата на любовта ще озари и продължи списъка на „страхотните неща“, които ни държат изправени. Списъкът е е превърнат в броилка на спасението и в изреждането й деликатно, но категорично са въвлечени и зрителите, отредени са им роли, даден им е шанс за импровизации -част от публиката също е на сцената заедно с актьора. Зрител и публика правят кръг на доверието като в една добра арт терапия. Не е плашещо, казва с усмивка звездата от „Под прикритие“ и „Съни бийч“ и предупреждава, че след края на представлението кани публиката да допишат списъка.

За актьора възможността Владо Пенев да го режисира е част от личния му списък със страхотни неща:

„Като завърших академията през 2010 година ме разпределиха в Народния театър в представлението на Деси Шпатова „Ангели в Америка“ и там работих с него. Направи ми впечатление как борави с текста, там имаше дълги монолози, как акцентира върху най-важното. Харесвам го и като актьор, той е сред най-добрите в България.“

Монодрамата „Всички страхотни неща“ е популярна на световните сцени и в телевизионната си адаптация по HBO през 2016 г.

Повече чуйте в звуковия файл.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургас отбелязва 24 май с тематичен уикенд

Бургас ще отбележи един от най-светлите и български празници – 24 май. Инициативите са част от тематичния уикенд посветен на Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост и е озаглавен „Дни на буквите и книгите“. С много тематични събития и тържества бургаската общност ще почете просветното дело на Светите братя Кирил и Методий...

публикувано на 19.05.22 в 11:03

Бургаският куклен театър кани на премиера на "Мисия Спящата красавица"

Вълшебства и съвременност се преплитат в новия спектакъл на Бургаския куклен театър „ Мисия Спящата красавица“. Автор на текста е Яна Борисова, режисьор е Кирякос Аргирополус. „Това една доста оплетена история, в която група изследователи на приказки решават да открият истината за приказката за спящата красавица, която всъщност..

публикувано на 19.05.22 в 09:30

25 творби на сливенски художници са изложени в галерия "Май"

Представителството на художниците от СБХ Сливен и Дружеството на художниците в града направиха първата си изложба в галерия „Май“, след близо две години прекъсване, заради пандемията. Общо 25 творби на различни автори и стил са изложени. При откриването бяха представен каталозите с творби на участниците в Националната изложба за изобразително изкуство в..

публикувано на 19.05.22 в 09:09

"Прегърнат облак" представя новия си албум “Небе”

Бургаската група "Прегърнат облак" представя новия си албум “Небе” в Галерия “Георги Баев” на 26 май. Събитието се реализира с подкрепата на Национален фонд “Култура” и Община Бургас. Албумът включва 7 песни, изпълнени на български, английски, френски и испански език. Музиката им е акустична, обединяваща звученето на китара, глас, чело и..

публикувано на 18.05.22 в 16:01

Представят "Манастирската култура на Балканите" в Историческия музей

Изложбата "Манастирската култура на Балканите" на Исторически музей - Самоков ще гостува в историческата експозиция на РИМ - Бургас на ул. "Лермонтов" № 31. Събитието е част от Европейската нощ на музеите, която РИМ – Бургас и тази година ще отбележи с богата и разнообразна програма на 21 май /събота/. Изложбата представлява малка част от..

публикувано на 18.05.22 в 14:30

Тодор Тодоров гостува с изложба в „АтелиеR“

Тодор Тодоров е директор на  Художествената галерия „Проф.Илия Петров“  в Разград,  живописец и график. Ученик е на професор Теофан Сокеров. Негови платна има във Франция, Люксембург, Испания и други европейски страни. Художникът, който има зад гърба си десетки изложби у нас и в чужбина, ще се срещне с бургаската публика днес, 18 май, от 18.30 часа в..

публикувано на 18.05.22 в 13:25

Мария Алексиева представя "Хоризонт"

Под заглавието "Хоризонт" тази вечер своя изложба ще открие бургазлийката Мария Алексиева в морския град. В момента тя работи в Градската художествена галерия , но гостува с живопис на друго арт пространство – галерия "Неси". Някои от картините са рисувани в продължение на три години, едно от платната  Мария започва още докато е бременна и..

публикувано на 18.05.22 в 10:05