Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Антологията "Река от слово" ще бъде представена в Брюксел

Антологията на съвременната и класическа българска литература в превод на английски, френски и немски език "Река от слово" ще бъде представена на 30 януари в Брюксел. Това съобщи съставителят на сборника, автор и преводач Десислава Цветкова, която работи в Еврокомисията. В престижния сборник има и бургаска поезия.

В книгата са включени класиците Иван Вазов, Йордан Йовков, Христо Смирненски, Алеко Константинов и Мара Белчева. Съвременните писатели, представени с разкази, са Боян Биолчев, Йото Пацов, Калин Терзийски, Весел Цанков, Емил Андреев, Кирил Топалов, Димил Стоилов, София Стамболиева (Софи Стамбо) и Венета Терзиева. Поетите са Георги Константинов, Боряна Калистрина, Димитър Събов, Десислава Цветкова, Петър Чухов, Екатерина Аспарухова, Петър Павлов и бургаските автори Наталия Недялкова и Иван Сухиванов.

В представянето в Брюксел участие ще вземат Десислава Цветкова, Димил Стоилов, автор на разказ, Живка Ганева, преводач, от Европарламента в Брюксел, и Миглена Дикова, преподавател в университета в Гент, предговор и стихове.

"Сред гостите се очакват Негово Превъзходителство посланик в Брюксел/Люксембург Пламен Бончев, на когото благодарим за спонсориране и разпространение на сборника, поетесата Мая Панайотова, която живее в Антверпен, Даниела Великова, писател, както и представители на Културната организация на българите в Белгия", коментира Десислава Цветкова.

Антологията вече е представена в София и в Бургас, а след няколко дни предстои и нейна премиера в Люксембург.

Лично Десислава Цветкова е спонсорирала наравно с издателство «Потайниче» и подарила изданието на библиотеки в Берлин, Брюксел, и Люксембург. Нейна амбиция е да продължи да представя български автори както в Западна Европа, така и другаде по света.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отличиха изявените творци и институции в Бургас

21 личности от сферата на културата и изкуството, както и бургаски институции бяха отличени в навечерието на 24 май от Община Бургас. Церемонията се състоя в двора на експозиционния център "Флора". Празнично послание отправи кметът Димитър Николов: "Искам да благодаря на всички читалищни, музейни работници, галерии, театри,..

публикувано на 23.05.22 в 22:18

Публицистът - краевед Стефан Апостолов с почетно отличие от Съюза на независимите български писатели

В навечерието на празника на светите братя Кирил и Методий публицистът-краевед Стефан Апостолов е награден с почетния медал "Съюз на независимите български писатели". Отличието му се дава от ръководството на Съюза на независимите български писатели - София, по случай 70 - годишния му юбилей и за цялостното му литературно творчество. Инж. Стефан..

публикувано на 23.05.22 в 13:15

Изложбата „Френска гравюра от ателиетата на Лувъра“ гостува в Бургас

Колекцията старинни гравюри от фонда на Градска художествена галерия – Пловдив оправдано буди интерес и възхищение всеки път, когато се показва пред публика. Най-представителната част от нея ще гостува в Бургас. Експозицията ще бъде официално открита на 1 юни от 18.00 часа в Културен център „Морско казино”, зала „Ал.Г.Коджакафалията”. Цялата..

публикувано на 23.05.22 в 13:01

Археологическото лято започва в Деултум през юли

В Националния археологически резерват Деултум се подготвят за археологическия сезон. Тук конкретните проучвания ще започнат през юли. Очакваме да бъдат одобрени проектите ни и да получим финансиране от Министерството на културата и започва работата по обектите, съобщи директорът на НАР - Деултум Красимира Костова: " Резултатите очакваме в края..

публикувано на 23.05.22 в 11:35

Изложба представя творбите на 50 украински деца

Над 50 деца от различни региони на Украйна рисуваха като част от проекта арт терапия ,,Мечтите на децата на Украйна“. Ръководител на инициативата е украинката Юлия Красовска, художник-архитект. Малчуганите са от Киев, Ирпен, Буча, Харков, Кировоград, Днепр, Одеса, Мариупол, Запорожжя, Николаев. Те са рисували по различни теми, опознавайки интересни..

публикувано на 23.05.22 в 09:30

Примабалерината Анелия Димитрова е Никия в "Баядерка"

Балетната класика  „Баядерка“  ще бъде представена тази вечер на сцената на Държавна опера – Бургас. Зрителите ще могат да насладят на оригинален и вълнуващ прочит на драматичната любовна история – постановка и режисура на  Веса Тонова . Сценографията е на световноизвестния художник  Иван Токаджиев , а костюмите са дело на една от..

публикувано на 23.05.22 в 09:00

Галерия "Жорж Папазов" подреди изложба с избрани творби от фонда си

В културно-информационния център Безистена в Ямбол е представена изложбата "Музика" с избрани творби от фонда на Художествената галерия "Жорж Папазов". Всички произведения въплъщават вдъхновението на творците, докоснати от магията на музиката, подчерта кураторът Кольо Костов.  "Посетителите ще могат да видят имена от ранга на Стоян Венев, Георги..

публикувано на 21.05.22 в 13:43