Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Предстои изграждането на четирилентов път „Бургас-Малко Търново“ и разширение на граничния пункт

Предстои изграждането на четирилентов път „Бургас-Малко Търново“ заедно с разширение на ГКПП „Малко Търново“. Инициативата за реализацията  беше подета от бургаския депутат Константин Бачийски.

„ Веднага след изборите започнах да настоявам в бюджета да се осигурят средства за изпълнението на проекта. Тогава министърът на финансите Асен Василев поиска подробна документация и количествено-стойностна сметка. В тази връзка потърсих проектите от Областна управа и от общинските администрации, но се оказа, че до момента е нямало никаква проектна готовност, никаква документация и реално всичко трябва да започне от нулата“ –поясни  Бачийски.

За да стартира проектът, депутатът е провел поредица от работни срещи с министъра на транспорта Николай Събев, с министъра на околната среда и водите Борислав Сандов, с вицепремиера и министър на финансите Асен Василев.

Бургаският народен представител е осъществил  и няколко разговора с българския посланик в Анкара, и с консула ни в Истанбул, Турция, които също работят по темата.

Всичко това е постигнато само в рамките на около месец на фона на години бездействие от предходните управления.

Този проект ще даде възможност за много по-активно използване на транспортния коридор от Турция към българските черноморски пристанища, към Румъния, Молдова, Украйна, Русия и други страни.

„Това е един от нашите приоритети за икономическото развитие на региона. Със случващото се около ГКПП „Малко Търново“ още веднъж доказваме, че сме имали реални намерения да извършим промяна, а не сме давали красиви обещания“ – коментира Константин Бачийски.

Паралелно с това бургаският депутат е успял да привлече подкрепа и за създаването на туристически митнически пункт на границата в Резово. По този начин морското селище няма да бъде повече югоизточен край на България, а нова врата на ЕС.

Отварянето на този пункт между България и Турция също ще осмисли и ремонта на пътя Бургас- Царево, за който вече Министерството на регионалното развитие и благоустройството обяви, че е осигурило средства.

„Съвсем скоро предстоят разговори на високо ниво между България и Турция за уточняване на детайли по темата. Вярвам, че ще има добри новини за Малко Търново, Царево, Резово и за целия регион“– уточни  Константин Бачийски.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургас и Поморие ще получат средства по новата Програма за морско дело и рибарство

Бургас и Поморие ще получат средства по новата Програма за морско дело и рибарство. Договорите с двете общини вече бяха подписани. Лодкостоянка за нуждите на рибарите от дребномащабния крайбрежен риболов ще изгражда община Бургас със средства по тази програма. Безвъзмездната финансова помощ е почти 800 000 лв., а съоръжението ще е разположено..

публикувано на 21.05.22 в 08:38

Кметът на Синеморец: Сезонът няма да е по-добър от миналата година

Над 3 хиляди са местата за настаняване в Синеморец. Това информира кметът на курортното селище Костадин Димитров. Според него сезонът няма да е по-добър от миналата година.  „Факторите, поради които не очакваме много силен сезон се знаят. Най-вече Гърция - отвориха границите си. Голяма част от софиянци ще предпочетат южната ни съседка. Друг..

публикувано на 20.05.22 в 09:54

Хлебопроизводители: 0% ДДС няма да намали цената на хляба

Нулевата ДДС-ставка за хляба няма да доведе до намаляване на цената на продукта за крайния потребител, смятат производители. Заради инфлацията, не може да се гарантира дори и че тя няма да се повиши. Не може да се прогнозира как ще се повлияе цената на хляба, ако ДДС – ставката стане 0%, коментира производителят Красен Хлебаров. Ако..

публикувано на 19.05.22 в 15:42

В БХРА ще обсъждат действия заради връщането на 20% ДДС за бирата и виното

Членовете на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация се събират в началото на следващата седмица в курортния комплекс Слънчев бряг, за да обсъдят какви действия ще предприемат относно анонсираното връщане на 20-процентната ДДС ставка за бирата и виното, намалена на 9 на сто по време на Covid кризата. Заместник-председателят на организацията..

публикувано на 19.05.22 в 14:03
Стефан Радев, кмет на Сливен

Сливен с бюджетна прогноза за три години напред

Общинският съвет в Сливен прие актуализацията на бюджета и гласува бюджетната прогноза за периода 2023-2025 г. на постъпленията от местни приходи и на разходите за местни дейности. Приети бяха годишните финансови отчети на общинските предприятия и на търговските дружества с общинско участие за миналата година.  Според кметът Радев актуализацията..

публикувано на 19.05.22 в 13:52

Собственици на малки бензиностанции са притеснени как ще се прилага антикризисната мярка за горивата

Собствениците на малките бензиностанции са притеснени как ще се прилага антикризисната мярка, свързана с горивата, която беше обявена от правителството. Според нея търговците трябва да правят отстъпка от 25 стотинки на литър при зареждане на бензин или дизел. Това ще ни натовари и финансово и като време обясни Росинка Бъчварова от Сдружението..

публикувано на 19.05.22 в 13:36
Язовир Камчия

Очаква се с 30% по-скъпа вода в Бургас

Поскъпване на водата с 30% се очаква в Бургас. Предложената от ВиК  дружеството нова цена е внесена в Комисията за енергийно и водно регулиране. Ако бъде одобрена тя ще влезе в сила от 1 юни.  В момента бургазлии плащат по 2,30 лв. за кубик вода. Предложено е увеличение от около 30%, потвърдиха от ВиК дружеството. Новата цена е 2,86 лв...

публикувано на 19.05.22 в 08:22