Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Изменения в Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични

Снимката е илюстративна
Снимка: ОД на МВР Бургас

Министерският съвет прие промяна на Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични.

С нея се поставят под контрол нови тридесет и три вещества чрез включването им в списък за растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина.

Промяната е във връзка с решение на Комисията по наркотичните вещества към ООН, с което се поставят под международен контрол нови вещества чрез включване в списъците на Единната конвенция на ООН по упойващите вещества и Конвенцията за психотропните вещества.

Също така вещества се поставят под контрол по предложение на Министерството на вътрешните работи, Агенция „Митници“ и Военномедицинска академия, въз основа на становище на Експертния съвет към Националния съвет по наркотичните вещества.

Промяната е и в изпълнение на Делегирана Директива от 12 март 2021 година за включването на новите психоактивни вещества метил 3,3-диметил-2-{амино}- 3,3-диметилбутаноат (4F-MDMB-BICA) в определението за „наркотици“.

Очакваният резултат от промяната на наредбата е ограничаване риска от злоупотреба с класифицираните като наркотични вещества, както и намаляване на рисковете за обществото, свързани с разпространението и злоупотребата с веществата.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Средец къса споразумението с АПИ за улица "Никола Попов"

Община Средец къса споразумението си с агенция „Пътна инфраструктура“ за поддръжката на улица „Никола Попов“ . Става дума за участъка в града от пътя, заради който местните хора протестираха преди седмица. Пред БНР-Бургас кметът Иван Жабов заяви: Близо 50 души протестираха срещу лошото състояние на пътя Средец -Ямбол "В свое..

обновено на 16.05.22 в 19:57

БЧК зарадва деца от Болярово и Стефан Караджово

Деветдесет и девет ученика от СУ „Д-р Петър Берон“ – Болярово и още петдесет и един от ОУ „Стефан Караджа“ – Стефан Караджово днес получиха образователно-творчески пакети от Българския червен кръст. Инициативата е част от мащабната програма „Дейности в отговор на COVID-19“, която се финансира от Американската агенция за международно развитие..

публикувано на 16.05.22 в 15:56
Стойко Танков, областен управител на Бургас

В 21 държавни бази по Южното Черноморие ще бъдат преместени украинските бежанци

В 21 държавни бази по Южното Черноморие ще бъдат преместени украинските бежанци, които трябва да освободят хотелите. Това каза областният управител на Бургас Стойко Танков. Той уточни, че настанените украински граждани, предимно майки с деца, в хотелите по Южното Черноморие са 30 хиляди.  С автобуси наети от министерството на отбраната и..

публикувано на 16.05.22 в 16:15

Нашествие на щурци е засегнало 300 хиляди декара в община Тунджа

Близо 300 хил. декара, засети с различни есенни и пролетни култури, са засегнати от нашествие на щурци, от вида пустинник, в ямболската община „Тунджа”. От ръководството на общината са уведомили земеделското министерство.  Най-засегнати от насекомите са площите със слънчоглед, като се е наложило много от  тях да бъдат презасети...

публикувано на 16.05.22 в 15:28

Булевард Демокрация на 16-ти май

Темите в предаването Булевард  Демокрация днес: Къде ще бъдат настанени  украинските бежанци , отговор от областния управител Стойко Танко в интервю на Даниела Костадинова. Трудови борси отвориха днес в Бургас , Созопол и Слънчев бряг  за украинци, каква работа се предлага за тях ще чуем от Нина Рангелова. Как започва новият летен сезон..

публикувано на 16.05.22 в 13:28

"Патронажна грижа плюс" продължава още 6 месеца в община Тунджа

С шест месеца се удължава проектът в 44 – те села на община Тунджа „Патронажна грижа плюс". Н ад 130 лица с увреждания и възрастни, които не могат да се обслужват сами или са поставени под карантина заради COVID-19, ще продължат да получават здравни и социални услуги в домовете си.  Проектът се удължава до края на годината като общата сума, получена..

публикувано на 16.05.22 в 09:54

Спират водата в част от "Меден рудник"

Днес ще бъде спряно водоподаването в комплекс „Меден Рудник“ - висока зона: в селото - района между улиците "Захари Стоянов", "Миньорска", "Кооператор" и "Мургаш", местността Шилото, Върли бряг, фирма "АВЕС" и кариера "АНДЕЛА" . Засегнати са и част от жилижните блокове в района -  високата зона на блокове 23, 24, 25, 26, 26А, 27, 27А. Водата ще..

публикувано на 16.05.22 в 07:51