Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В Ямбол ще изхвърлят разделно биоразградими отпадъци в 108 контейнера

Снимка: община Ямбол

В Ямбол започна разпределянето на 108 контейнера, предназначени за разделно събиране на зелени и дървесни биоразградими отпадъци. С предимство съдове се поставят в близост до паркове и  квартали, в които се извършва селскостопанска дейност. 

Седмица след като официално заработи компостиращата инсталация за биоразградими отпадъци край Ямбол започна разпределянето на съдовете за събиране на зелената маса. Контейнерите са с кафяв цвят и се различават от останалите, подчерта инж. Радостин Евтимов от община Ямбол.

"На всички съдове са разлепени табели, които показват разрешените за събиране неща"

А именно трева, листа, цветя, шишарки, растения, дървесни отпадъци, стърготини, слама, сено и клони, които са с диаметър по-малък от 4 сантиметра.

"Както и недопустимите, които не е желателно да бъдат изхвърляни като листа от орех, големи количества плевели" 

Инсталацията е с капацитет за преработка на 2400 тона годишно зелени и дървесни отпадъци и беше изградена с финансовата помощ по оперативната програма "Околна среда". инвестицията е за над 3,6 млн. лева, като финансовото участие на Община Ямбол е над 1,1 млн. лева.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
архив

Морската гара в Бургас става буферна зона за украинци

Сградата на Морската гара в Бургас ще бъде пригодена за дневна буферна зона, реши на свое заседание Областният кризисен щаб. В нея украинците ще изчакват транспортирането си до хотели и бази във вътрешността на страната. Досега гарата  беше използвана за Областен кризисен център. На Областния кризисен щаб са обсъдени транспортни схеми за..

публикувано на 26.05.22 в 13:57
Гинка Герова със снимка на нейнитя баба и дядо

100-годишното Сарафово, създадено с мъката на бежанците, празнува юбилей

Преди 100 години, след месеци и години лутания, част от бежанците от Одринска Тракия започват да се заселват в днешното Сарафово. Първо това правят 56 семейства, разказва Гинка Герова, която е родственик на първите заселници и е част от организационния комитет по честването: „Първите семейства се заселват тук, в местността „Соката“. До..

публикувано на 26.05.22 в 13:12

Бюрото по труда предлага безплатни обучения в 12 специалности

Дирекция „Бюро по труда” Бургас стартира организирането на обучения по няколко специалности. Сред тях са „финансов отчетник”, „офис-мениджър”, „работник обслужване в заведения за хранене и развлечения”, ”снабдител”, „работник в хранително вкусовата промишленост”, „маникюр, педикюр и ноктопластика”, „ресторантьор” „хлебар-сладкар”, „заварчик”,..

публикувано на 26.05.22 в 13:05

ЕВН обезопасява ел.мрежа срещу аварии, след удари на птици в жиците

Вече са започнали предпроектните проучвания за обезопасяване и вкопаване в земята на електропроводи в района на бургаските езера, съобщиха от ЕВН. Целта е да се минимизират авариите, след удари на птици в жиците. Дейностите се извършват по проект  „Безопасна мрежа за Бургаските езера” на Електроразпределение Юг и Българското дружество..

публикувано на 26.05.22 в 12:56

Бургаската библиотека с номинация за зелени награди

Регионална библиотека „Пейо Яворов” е номинирана за наградите IFLA Green Library Award 2022. Инициативата е спонсорирана от De Gruyter Publishing – немско издателство с близо 300-годишна история, с афинитет към научната литература. Библиотеката е единствената от Югоизточна Европа Първоначално беше обявена дълга номинация, включваща 31 библиотеки от..

публикувано на 26.05.22 в 12:34

Психотерапевтът Дора Прангаджийска представя своя книга в Бургас

Психотерапевтът Дора Прангаджийска представя в Бургас книгата си „Не за всичко са виновни родителите ни“. Събитието ще е съпроводено с лекция и дискусия по темата. То ще се проведе днес (26 май) от 18.00 часа в Регионалната библиотека „Пейо К. Яворов“. Организатор на събитието е Зонта клуб Бургас, със специалната подкрепа на Община Бургас и на..

публикувано на 26.05.22 в 11:03

10 украински жители са пожелали да останат в Ямбол след 31 май

До момента 10 украински жители са пожелали да останат в Ямбол след 31 май. Тогава те трябва да напуснат хотела, в който са настанени. Обсъжда се вариант те да бъдат преместени в общински жилища. От началото на войната,  временен статут за пребиваване в ямболска област са получили 140 украински жители, но голяма част от тях са напуснали..

публикувано на 26.05.22 в 10:05