Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изградиха нови платформи за къдроглави пеликани в Бургас

Снимка: © Свилен Чешмеджиев

Екип от експерти и доброволци от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП)  изгради две нови плаващи платформи за защитения къдроглав пеликан.

© Зорница Петкова


Плаващите конструкции са изградени от понтонни елементи за по-голяма издръжливост и добра плаваемост. Всяка една от платформите е с площ 40 кв.м.

© Владимир Младенов


Екипът на БДЗП успя да изкоси и достатъчно количество тръстика, с която  бяха покрити и двете плаващи конструкции.

© Свилен Чешмеджиев


Платформите са поставени в окислителните езера на „Лукойл Нефтохим“ Бургас, които попадат в границите на Специално защитена зона „Мандра–Пода“ BG0000271.
Тези водоеми са едни от най-предпочитаните за почивка и нощувка места за къдроглавия пеликан в района на Бургаските езера. Освен това, човешкото безпокойство там е сведено до мининум, което е от изключителна важност за този вид.

Върху всяка една от платформите бяха монтирани макети на къдроглави пеликани в реални размери. Целта им е да събудят интереса на пеликаните и те максимално скоро да приемат конструкциите за свой дом. Този метод успешно беше използван при сформирането на нова гнездова колония на вида в Защитена местност „Калимок-Бръшлен“ през 2021 г.

© Свилен Чешмеджиев


Последните сведения за гнездене на къдроглавия пеликан в района на Бургас са от далечната 1948 г. 

Дейностите по опазване на къдроглавия пеликан се осъществяват в рамките на проект „Животът на пеликана“ (LIFE18/NAT/NL/000716), финансиран по програма LIFE на ЕС и с помощта на Whitlеy Fund for Nature.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Карнавал, велопоход и познавателен тур в програмата на Зеления уикенд в Бургас

Община Бургас ще предложи тематичен бургаски уикенд, посветен на природата и нейното опазване. Заедно с Българска фондация „Биоразнообразие“ и РИОСВ-Бургас ще се проведе Карнавал на биоразнообразието на тема „Бургас на три езера“. Цветната феерия събира желаещите в петък, 17 май,  в 17.00 ч. на площад „Атанас Сиреков“. Единственото по рода си дефиле с..

публикувано на 08.05.24 в 12:04

Реджеп от „Хелс Китчън“ ще готви за бургаски ученици

Бургаски деца ще учат важни неща за разделното събиране на отпадъци и опазването на природата, докато гледат майсторските умения в кухня на открито на победителя в третия сезон на кулинарното предаване „Хелс Китчън“ – Реджеп Бадев. Инициативата е на Община Бургас и е част от информационната кампания за правилното изхвърляне на отпадъците от..

публикувано на 07.05.24 в 14:50

7 май - Ден на радиото и телевизията

Днес е Международният ден на радиото и телевизията и е професионален празник на работещите в тези две сфери. На 7 май 1895 г. инж. Александър Попов представя своето откритие - радиоприемникът. Осъществено е първото безжичното предаване на съобщение на разстояние.  Изобретеният от Попов апарат давал възможност да се приемат радиосигнали, носещи..

публикувано на 07.05.24 в 09:42

Тошко Вачев изписва икони, дарил е над 50 от тях

Тошко Вачев е самоук иконописец, който от години изписва икони . Нарисувал  е почти всички светци и светици.  Той ги създава в  руски стил. Първата му икона е на Пресвета Богородица "Достойно Есть".  Вачев е единственият бургазлия, роден в един от символите на града – „Кулата на фаропазача“. Тя е била централен вход на пристанище..

публикувано на 05.05.24 в 14:00

Краеведът Соня Кехлибарева: На Великден старият Бургас ухаел на козунаци и печено агнешко

Краеведът Соня Кехлибарева представи лекция на тема „ Великденските празници и тяхното отбелязване в миналото в Бургас" в Етнографския музей.  Тя се организира във връзка с реализацията на образователна програма и осъществяването на амбицията музеят да бъде място, където хора, разполагащи с интригуваща информация, да представят своите..

публикувано на 05.05.24 в 12:00

Отлага се откриването на мотосезона в Бургас

Отлага се планираното за днес откриване на мотосезона. То ще се проведе в някой от следващите дни. Мястото е Морската гара. Това каза пред БНР Бургас Румен Люцканов, от Hooligans MC Burgas Като организатори на това зрелищно събитие Румен Люцканов  сподели, че ще има много атракции, с най-големия отбор по стънт и дрифт шоу в България - Extreme..

обновено на 04.05.24 в 11:24

Ямбол посреща Великден с три уникални триметрови яйца, изработени от хиляди цветя

В навечерието на Великден, централната градска част на Ямбол е празнично украсена. Тази година традиционното оформление е обогатено с нов елемент – триметрово яйце, изработено изцяло от декоративни цветя. С това големите уникални цветни яйца в Ямбол вече са три, които са изработени с изключително внимание и майсторство. Всяко от тях впечатлява със..

публикувано на 03.05.24 в 14:00