Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Седмицата на брака се търси семейството с най-много деца




За 11-та  поредна година предстои Седмицата на брака, която се отбелязва в дните между 7 и 14 февруари. Част от самата инициатива е и конкурсът, в който се търси семейството с най-много деца в страната. Това каза за БНР Бургас Михаела Джоргова, координатор на събитието за България:


„Седмицата на брака е международна инициатива, която се чества в над 25 страни по света. Целта ѝ е да обедини обществените усилия за насърчение на брака и на семейството, както и да припомни на съпрузите какво ги е накарало да се влюбят един в друг, както и да не приемат взаимоотношенията си за даденост и да инвестират време в техния брак. 

Конкурсът е част от самата инициатива, в която могат да се включат семейства с 3 и повече деца. Могат да изпратят съобщение във фейсбук страницата "Седмица на брака", в което да изпратят снимка с имената си, да посочат от колко години са заедно, имената на децата и с няколко изречения да кажат какво е за тях семейството. От 9 до 11 февруари те ще бъдат качени в един албум - "Моето голямо семейство". Техните близки приятели ще могат да гласуват за тях. Две семейства ще спечелят награда. Едната е за семейството с  най-много деца, а другото е с най-много харесвания на снимката.

На 12 февруари , по време на 6-тото издание на "Училище за успешен брак", както и във фейсбук страницата ще бъдат обявени победителите. 
До 18 часа на 8 февруари очакваме личните съобщения на участниците. Наградата е привлекателна, почивка в 5 звезден хотел  по Черноморието. 


Имаме много участници, които се включват в инициативите за поредна година. 

В доста градове имаме информация, че са се увеличили браковете за последната година. В това число е и Бургас. До ноември 2021 година 852 са двойките, които са сключили граждански брак, докато със същия период на предходната 2020 година те са били 792.
При разводите нямаме много данни, но отчитаме спад, което е също в полза на браковете. 


Отправихме покана към кметовете на по-големите общини в България. 
От Бургас все още нямаме отговор, но и преди кметът Димитър Николов е подкрепял инициативата. Венчал е двойки в Седмицата на брака.
Предполагам, че и тази година ще се включи. Има участници и от Ямбол, които са потвърдили включването в инициативата.
Предстои в Бургас и семеен семинар, предстоят и други инициативи, някои ще бъдат и онлайн предвид противоепидемичните мерки в страната. 

До 8 февруари е конкурсът, победителите в него ще бъдат обявени на 12 февруари във фейсбук страницата на събитието", посочи Михаела Джоргова.

Звуковият файл съдържа още информация.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С благотворителен базар събират средства за нов паметник на Левски в Бургас

Фондация "Гордите българи" ще проведе православен благотворителен базар тази неделя.  На него ще се продават икони и православна литература. Набраните средства ще са за изграждането на паметник на Васил Левски в морския град.  Чрез благотворителен базар събират средства за паметник на Васил Левски в Бургас Студентски благотворителен базар..

публикувано на 17.04.24 в 18:58

Форум за идеи за развитието на Болярово се проведе днес

Стратегията за развитие на Болярово трябва да бъде разработена по време на реализацията на международен проект. Той цели създаване на местни общности, които да спазват културното наследство и традиции в пограничните общности на пет страни.   Днес се проведе второ събитие, форум, в който със  свои предложения се включиха..

публикувано на 17.04.24 в 17:36

Очаква се сериозно повишение на речните нива в Черноморския басейн

Сериозно повишение на речните нива в целия Черноморски басейн се очаква утре, 18 април, заради проливни валежи, предупреди Министерството на околната среда и водите. Най-значително ще е то във водосбора на река Камчия. Тази вечер се очаква покачване на нивата в целия Дунавски басейн.  От министерството информират, че в резултат на интензивни валежи..

публикувано на 17.04.24 в 17:16

Благоустрояват около четири блока в "Меден рудник"

Започнаха дейности за благоустрояване на пространството около блокове 107, 108, 109  и 112 в к-с „Меден рудник“. Те са част от общинската програма „Моят град, моят квартал, моята улица“, инициирана от кмета Димитър Николов. Край четирите блока ще бъдат изградени паркоместа, подходи към входовете, плочници, тротоари. В проекта е включено реновиране на..

публикувано на 17.04.24 в 10:38

ВиК Бургас: Вижте къде няма да има вода днес

Аварии оставят временно без вода жители в няколко населени места в Бургаска област.   В село Черково спирането е от 9 до 16 часа, в село Полски извор от 8,30 до 12,30 часа.  Подмяна на водопровод ще засегне живущите на ул. „Елин Пелин“ в Камено, които ще са без вода от 9,30 до 14,30 часа.  Авария на отклонение е причина и част от улица „Кирил и..

публикувано на 17.04.24 в 09:19

Провеждат акция "Капачки за бъдеще" тази неделя в Бургас

Акция под надслов „Капачки за бъдеще“ ще се проведе тази неделя в Бургас. Тя е част от националната кампания, която се провежда през април и тази година ще е факт в 33 града в страната. Целта е със събраните средства от предаването на пластмасата да се закупи медицинска апаратура за поне 20 детски, родилни и неонатологични..

публикувано на 17.04.24 в 08:50

Планова техническа профилактика на предавател на БНР Бургас

Прекъсвания на ефирния сигнал на БНР Бургас са възможни днес от 9 до 17 часа за района на Бургас.  Причината е редовната годишна профилактика на предавателя Медни рид на честота 92,5 MHz.  Може да слушате програмите на БНР през интернет сайта binar.bg.

публикувано на 17.04.24 в 08:37