Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В резултата на енергийната криза

В пъти по - високи сметки за отопление в училищата в Бургаско (обновена)

Директори искат нова стратегия за финансиране на училищата

От началото на годината училищата се оказаха с високи сметки за отопление, заради увеличението на цените на ток, газ и пелети. Как се справят в тази ситуация? Могат ли да осигурят нормален учебен процес? Какъв е изходът от тази ситуация?  - въпросите зададохме към директорите на две бургаски училища.

Най – голямото бургаско училище „Бр. Миладинови“ има в пъти по - висока сметка за газ. Значително увеличение има и при сметката за електроенергия. Нужни са допълнителни средства, за да оцелеем, коментира директорът Бочко Бочев:

„Последната ни сметка за газ е за декември и е 15 500 лв, а през 2020 г. сме платили 5 500 лв. Тогава сме платили ток – 1 300 лв, а за декември 2021 г. сумата е вече 5 200 лв. Засега  плащаме на време, защото знаете, че ако не се плати следва изключване. Ние не можем да допуснем децата да бъдат на студено и на тъмно, все пак не живеем в каменната епоха и трябва да осигурим нормални условия за обучение!“  

Необходима е нова стратегия за финансиране на училищата, защото при тези завишени в пъти разходи, ние не можем да се справим при досегашните бюджети, добави Бочев.

повече може да чуете в звуковия файл:

В основно училище „Найден Геров“ отоплението е на пелети, по договор до края на миналия месец те са доставяни на старите цени – 500 лева за тон, а сега вече цената ще е 720 лв. Това ще утежни бюджета ни и само с икономии няма да можем да се справим при тази ситуация, коментира директорът Лазар Налбантов:

„Все още имаме налични пелети на старата цена, но в един момент, от средата на месеца ще започнем да ползваме пелети на по – високата цена. На този етап се справяме с разходите като на магия, но проблемът си остава и трябва да бъде решен от държавата.“

Според Налбантов нужно е значително увеличение на стандарта за издръжка на училищата и те трябва да са защитени институции.  повече може да чуете в звуковия файл:



Не е по различна ситуацията и в училищата  в региона.

В  училище „Христо Ботев“ в Карнобат очаква сметката за ток на учебното заведение  за януари да е до 3-4 пъти по – висока от досегашните. До декември те са имали договор с енергоразпределително дружество и са плащали по договорените по – ниски цени, но сега ситуацията е друга, посочи директорът Иван Стоянов:

„Училищата сме в ситуацията на изключителна непригодност, още повече ние не виждаме и какво ще бъде увеличението на единните разходни стандарти през 2022 г., за да можем да преценим дали ще можем да се справим с цената на тока или не. В края на годината получихме едни пари, с които трябва да покрием разходите за високите цени на електроенергията, за увеличените цени на стоки и услуги и за ковд мерките, но просто това няма как да стане!“

Поблемът е, че все още няма яснота за бюджетите на училищата през тази година и е много трудно ръководителите им да планират разходите, отбеляза още Иван Стоянов.

Близо 4 пъти по – висока сметка за ток са платили в училище „Светлина“ в айтоското село Тополица . Там се обучават 74 ученика,  отоплението е с локално парно на твърдо гориво, съобщи директорът Тодорка Русинова:

„Като киловатчасове ние имаме едни постоянен разход, а сега сметката ни е 1 173 лв, което е 3 пъти повече. Тези разходи не са планирани, колкото и да сме били предвидили няма как да предвидим такъв скок и такава разлика в цените! Няма значение колко голямо е едно учебно заведение и колко ученика има, навсякъде трябва да е топло и светло за децата".

Според Русинова държавата трябва да компенсира завишените разходи на училищата.

повече може да чуете в звуковия файл:

След извънредно заседание на правителството през тази седмица беше обещано, че бизнесът, училищата и болниците ще получат компенсации за високата цена на тока за декември и януари. За декември помощта е 130 лв./MWh, а за януари – 250 лв./MWh. Предвидените 450 млн. лв. ще подпомогнат над 630 хил. клиенти. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Летен хъб за младежи“ ще се проведе в Бургас

„Летен хъб за младежи“ ще се проведе в Младежкия  международен център в Бургас, съобщават от Общината. В него може да се включат ученици  от 10 до 14 години. Летните активности ще започнат на 1 юли и ще се провеждат всеки делничен ден от 10.00 до 12.30 часа, а целта е развитието на талантите и повишаване мотивацията за учене у младежите по един..

публикувано на 27.06.24 в 15:19

Включват ученици в изследователски проекти с български учени

Над 5000 ученици с интерес към науката от 150 училища в страната ще могат да се включат в научно-изследователски проекти съвместно с утвърдени учени. Това става възможно чрез нова национална програма „Образование с наука“, одобрена от правителството. Целта е в училищата да се използва потенциала на академичните среди в дейности с..

публикувано на 27.06.24 в 07:45

Бъдещи първокласници усвоиха правилата за безопасно движение по пътищата

Малчугани от детска градина “Звездица Зорница”, които есента ще бъдат първокласници показаха, че вече знаят правилата за безопасно движение по пътищата. Инициативата е на Община Бургас, на Областната дирекция на полиция и на Областната администрация, съвместно с инспектор Хитами.    Различни групи от бургаската детска градина „Звездица..

публикувано на 26.06.24 в 13:05

Панорама на образованието започва в Сливен

Панорама на образованието ще се проведе днес в Сливен. На нея ще бъдат представени местни профилирани, професионални гимназии и средни училища, които ще извършват прием след 7 клас.   Във форума са поканени да участват Инженерно-педагогическият факултет и Колеж - Сливен към Техническия университет - София и Филиалът в Сливен на Медицинския..

публикувано на 26.06.24 в 09:02

Документите за факултет по фармация в Бургас вече са в Агенцията за оценяване

В Националната агенция за оценяване и акредитация днес са входирани документите, с които стартира процедурата за създаване на факултет по фармация в университет “Проф. д-р Асен Златаров”. Това съобщи на страницата си в социалната мрежа кметът Димитър Николов. "На Еньовден направихме важна крачка за висшето образование! Да си пожелаем..

публикувано на 24.06.24 в 17:01

Безплатни курсове за деца по компютърно програмиране в Бургас

Безплатен курс по програмиране със Scratch се организира в Бургас за ученици от 6 до 12 години – „Coding Kids Burgas“. И тази година курсът ще се проведе в лятната ваканция в периода: 08.07.2024 - 28.07.2024. „Чрез „Coding Kids Burgas“ имаме амбицията да запалим любопитството на младежите към технологиите, да им помогнем да усвоят нови умения и да ги..

публикувано на 24.06.24 в 14:12

Министър Цоков подкрепи създаването на открито зелено пространство в бургаски ВУЗ

Министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков подкрепи създаването на открито зелено пространство, предназначено за изнесени обучения занятия в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Министърът е посетил ВУЗ-а по повод Шестата научно-практическа конференция „Образование за бъдеще – приемственост и перспективи“ и Майсторски клас..

публикувано на 24.06.24 в 10:44