Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

По проекта „Нашата Европа“:

БНР - Бургас проведе дискусия „Туризъм. Възможности за реализация. Нови правила“

Проявата е част от инициативата „Конференция за бъдещето на Европа“на Европейския съюз


Ръст на туристите очаква бранша за летния сезон по Южното Черноморие. Първоначалните записвания показват, че ще се завърнат традиционни за страната ни пазари, които заради пандемията отсъстваха през изминалите 2 години. Това стана ясно по време на дискусията „Туризъм. Възможности за реализаация. Нови правила“ организирана от БНР – Бургас по проекта „Нашата Европа“ част от инициативата „Конференция за бъдещето на Европа“, която се реализира съвместно с Бюрото на Европейския парламент в България.

Основните участници в дискусията бяха:  Савина Недялкова - държавен експерт в дирекция "Стратегическо планиране и продуктова политика" в Министерството на туризма и представител на министерството в Консултативния комитет към Европейската комисия; проф. Милен Балтов - зам.ректор на Бургаския свободен университет; доц. Златина Караджова-Преподавател в университет “Проф. д-р Асен Златаров” – Бургас, лицензиран екскурзовод, член на ЮСЕ „ Ваня Райкова“; Христина Славова, член на УС на Бургаската регионална туристическа камара; Николай Димитров -член на Асоциацията на стопаните на морски плажове, концесионер на плаж „Крайморие“; Елена Иванова – член на УС на Съюза на частните собственици в Слънчев бряг;  Антон Тръпков – хотелиер, ученици 12-ти клас от Професионалната гимназия по туризъм.


Очакваме да се завърнат туристите от Великобритания, Германия, Чехия, Русия и др., но всичко  зависи и от това как ще се развива пандемия и какви ще се ограничителните  мерки, това коментира Христина Славова, Член на УС на Бургаската регионална туристическа камара:

" Първоначалните записвания сочат, че ще има увеличаване на посещенията от Полша, Чехия, Словакия, Румъния, Франция, Белгия и др. Началото на сезона ще е в края на май, началото на юни. Първите туристи ще са от Израел." 

Хотелиери и туроператори припомнят, че в сектора остават проблеми като липсата на кадри, прилагането на единни правила относно посрещането и обслужването на туристи в условията на ковид пандемията, подпомагането на сектора и др.  

„Този сезон, относно рестрикциите за пътувания, се очаква да бъде по – спокоен, което ще позволи провеждането на една целенасочена и последователна рекламна кампания на традиционните ни пазари“, коментира Савина Недялкова - държавен експерт в дирекция "Туристическа политика" в Министерството на туризма  Тя посочи, че в сектора ще се работи според указанията за мерки за безопасност при обслужване на туристите, разработени от Министерството на туризма. Предстои въвеждането като стандарт и у нас на протокол за всички туристически услуги, разработен на европейско ниво.


Участниците се обединиха около извода, че туризмът в условия на пандемия вече се случва на регионален принцип и усилията за привличане на туристи трябва да е в тази посока. Има промяна при провеждането на туристическа политика и тя ще бъде насочена към предоставянето на „стойност“. Туристите вече търсят персонализиран, дигитализиран туристически продукт  и България може да го предостави, в тази посока трябва да бъдат насочени усилията на бранша и държавата. 

Дискусията  „Туризъм. Възможности за реализиация. Нови правила“ организирана от БНР – Бургас  се проведе в Конферентната зала на „Център за съвременно изкуство и библиотека Бургас“ при спазване на противоепидемичните мерки. 

#КонференцияЕвропа #OurEU #БНРБургас

повече може да чуете в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

След година "Лукойл" ще трябва да работи изцяло с неруски петрол

Дерогацията на руския петрол ще отпадне след година. Така “Лукойл Нефтохим Бургас“ ще работи с руски петрол до 30 септември 2024 година, когато дерогацията ще се отмени изцяло. Дотогава поетапно рафинерията трябва да сменя произхода на нефта, с който работи. Това решиха депутатите окончателно на второ четене днес с промени в Закона за контрол по..

публикувано на 28.09.23 в 16:30

Отложиха делото, свързано с Наредбата за преместваемите обекти в Бургас

Бургаският административен съд отложи делото, свързано с Наредбата за преместваемите обекти в Бургас. То е образувано по жалба на „Асоциацията на защита на дребния и средния бизнес“ и „Сдружение за зашита на малкия и средния бизнес“. Те са против промените, които предходният Общински съвет в Бургас гласува на сесията през май тази година...

публикувано на 28.09.23 в 15:16

Южното Черноморие - екзотична дестинация за испански и португалски туристи

Туристи от Испания и Португалия ще почиват през следващото лято на българското Черноморие. За тях страната ни се оказва интересна дестинация с топлото море, широките плажове и зелената природа, това съобщи Борис Момчилов, представител на един от най-големите туроператори за България:   „От години работим с испанския пазар, но..

обновено на 28.09.23 в 08:12

Временно е спряно плащането през Е-PAY в електронните услуги на НАП

До началото на октомври ще бъде спряно плащането през Е-PAY в електронните услуги на НАП. Временното ограничение е свързано с реализацията на проекта за миграция на бюджетните плащания към стандартите на Единната зона за плащания в евро (SEPA). Това включва и плащанията на публични вземания.  Гражданите и дружествата могат да продължат да..

публикувано на 27.09.23 в 15:44

Качеството на туристическия продукт е големият проблем на бранша

Летният сезон не беше лош, но имахме големи очаквания за него, каза Евелина Пулева , туристически експерт и заместник-председател на Бургаската регионална туристическа камара. По повод днешния Световен ден на туризма тя отчете големия проблем на бранша, а именно липсата на качествена услуга.  "Все още не са готови данните за летния сезон и не може..

публикувано на 27.09.23 в 11:52

Ямбол с награда в областта на туризма

Град Ямбол е удостоен с отличие за  "Прилагане на добри практики за устойчив растеж на туризма в общината" за 2023 година, съобщават от общината. Наградата бе дадена на официална церемония по случай Световния ден на туризма.  Сред причините за отличието са изграждането на 55-метров пилон с националното знаме на хълм Боровец, възстановяването на..

публикувано на 26.09.23 в 16:57
Снимката е илюстративна.

Малко количество, но по-високо качество се очаква да е реколтата от грозде в община Сунгурларе

По-лоша реколта очаква лозаро-винарският бранш тази година в района на сунгурларското село Славянци. Една от причините е градушката през юни месец. Пораженията все още се забелязват, коментира Антон Христов, инженер –технолог, който работи в района. „Всичко вървеше добре докато не премина това природно бедствие. Моето лично мнение е, че около 50..

обновено на 26.09.23 в 09:11