Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Бургаска ясла ще се отоплява с геотермална енергия

Бургаската детска ясла №3 ще има климатична инсталация за отопление и охлаждане, която ще се захранва с геотермална енергия. Това ще се осъществи, след като проект на Община Бургас за използване на възобновяеми източници получи одобрение за реализация.

Неговата основна цел е да се увеличи делът на използването на енергия от възобновяеми източници, в резултат на което се очаква да бъдат спестени 174 7053 kWh/ годишно първична енергия, както и 276.61 t CO2 спестени емисии. Инталираната мощност за отопление и охлаждане, както и горещото водоснабдяване, ще е 171.6 kW. Годишното производство на енергия от възобновяеми източници ще бъде 234 414 kWh.

За покриване на отоплителния и охладителен товар на сградата, както и битово горещо водоснабдяване, ще бъдат осигурени два агрегата – единият с отоплителна мощност 85,8 kW, а другият с 66 kW охладителна мощност. Чрез специална система от тръби те ще използват температурата от 5 до 23 градуса от два сондажа на дълбочина между 100 и 120 метра без да черпят вода от тях.

Усвоената от земята температура за затопляне или охлаждане ще достига до геотермален колектор, от който ще се разпределя към термопомпени агрегати.

Необходимото допълнително технологично оборудване ще се разположи в съществуващото техническо помещение в сутерена на сградата.

За сградата на Детска ясла №3 е проектирана климатична инсталация с вентилаторни конвектори за открит таван и подово-стенен монтаж.

В рамките на проекта ще се внедри система за мониторинг на потреблението на енергия. Чрез ултразвуков топломер ще се отчита генерираната енергия за отопление и охлаждане от термопомпените агрегати. Ще се инсталират и контролни електромери.

Използването на геотермалната енергия ще се осъществява по проект „Внедряване на ВЕИ чрез изграждане на геотермална термопомпена инсталация и реконструкция на отоплителна инсталация в детска ясла №3, гр. Бургас“, Финансиран по програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.

Партньор по проекта е Норск Енерджи-Кралство Норвегия, дългогодишен партньор на Община Бургас при изпълнение на проекти в областта на енергийната ефективност.

Предстои подписването на договор за осигуряване на безвъзмездна финансова помощ за неговото реализиране.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

746 са избирателните секции в Бургаско, в 594 има и машини за гласуване

362 910 са гласоподавателите във Втори многомандатен избирателен район Бургас. 746 са разкритите избирателни секции в областта. Само в 2 болници в Бургас, поради липса на достатъчно избиратели, няма да бъдат разкрити подвижни секции. За 4-и път на избори ще има образувана избирателна секция на ферибота „Дружба“, който се намира извън териториални..

публикувано на 02.04.23 в 07:00

"Ден до пладне" на 1 април:

Къде на шега, къде на истина, седмицата отлетя и вече е събота. Днес, 1 април, макар ден на шегата, е и денят за размисъл преди парламентарните избори утре. Звучи иронично двата дни да съвпаднат по този начин, но, все пак, трябва да внимаваме с какво се шегуваме днес.  През седмицата минахме през какво ли не. От множество сигнали за бомби в училища в..

публикувано на 01.04.23 в 08:15

"Седмицата на гората" започва в Сливен

Със залесителна акция на ученици от Основно училище „Христо Ботев“ в Сливен започнаха проявите свързани със “Седмицата на гората.“ Учениците, заедно с кмета на общината Стефан Радев залесиха със ели, туя и брези свободните зелени площи пред спортната зала по борба на шампионката Станка Златева. Елите са дарение. Равносметката от залесителните кампании..

публикувано на 01.04.23 в 07:01
Снимката е илюстративна

Затварят в понеделник възлово кръстовище в Бургас

Във връзка с реконструкция на ВиК мрежата на гр. Бургас, от 10 часа на 3.04.2023 г. (понеделник) до 24.04.2023 г. ще бъде спряно движението на автомобили в кръстовището, образувано от ул. „Шейново“ и ул. „Александър Стамболийски“, както и по ул. „Александър Стамболийски“ – от ул. „Шейново“ до ул. „Христо Ботев“, информират от общината. Също в..

публикувано на 31.03.23 в 16:39

Ще има ли развитие на проекта за автогарата в Созопол?

Проектът за автогарата в Созопол вече е съгласуван от Националния институт за недвижимо културно наследство. Това съобщи бившият министър на културата проф. Велислав Минеков по време на сесията на местния парламент. „Нямам никакво обяснение защо сте били измъчвани 4 години. Имате право да обвинявате НИНКН, но институтът не е в добро..

публикувано на 31.03.23 в 14:41
Снимката е илюстративна

ЕВН иска поскъпване на тока с 1,6% от 1 юли

EVN България внесе заявления за повишение на цените на електро- и топлоенергия през следващия ценови период от юли 2023 г. до юни 2024 г. По отношение на цените за енергията за клиенти на регулиран пазар се предвижда общо средно увеличение от 1,6% на фактурата на стандартно домакинство в Югоизточна България. Така при средна стойност на фактура..

публикувано на 31.03.23 в 14:02
Пречиствателната станция на язовира

Шишков: Другата седмица, най-вероятно, почва ремонтът на „Ясна поляна“

Тълкувателно писмо за това как да се възлагат аварийните ремонти на яз. „Ясна поляна“ се очаква днес. Парите за дейностите по пречиствателната станция са осигурeни, коментира в Бургас регионалният министър Иван Шишков. По язовира има да се правят и конструктивни укрепвания, той не е в добро състояние, посочи министърът. На въпрос дали може да..

публикувано на 31.03.23 в 13:45