Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради нов модел на управление:

Напрежение в поморийската болница, джипита питат: "Ще ни гоните ли?"

Две подписки на лекари и политици предизвикаха обществено обсъждане

| обновено на 11.02.22 в 11:20
6
Кметът Иван Алексиев представи плановете за развитие на МБАЛ-Поморие

Напрежение в поморийската болница заради нов модел на управление, предложен от управителя д-р Кирил Хинов. Две подписки на лекари и политици доведоха до общественото обсъждане, което събра в залата на градската галерия снощи представители на общината, медици и граждани. 

С решение на Общинския съвет Медицински център I мина под шапката на болницата в края на миналата година, а управителят на здравното заведение пое и неговото ръководство. Д-р Хинов предлага на джипитата договор, който определя финансовите им отношения като търговски субекти, както и да дават консултации в отделенията заради липсата на лекари. Те определиха поведението на управителя като „натиск“ и поискаха яснота за параметрите на бъдещата им работа. Д-р Фотинка Калчева обобщи притесненията на джипита и специалисти:

"Има колеги, които са на индивидуална практика, специалности-кожни, очни, педиатри, за които нямаме отделения и са необходими за града, искаха да разберат, ако не сключат договор с Медицинския център, имат ли право да си запазят кабинетите или ще трябва да напуснат болницата."  
Д-р Хинов отрече да е притискал личните лекари или да им е поставял ултиматум, за да останат под наем в центъра. Той обясни ситуацията така:

 "В кабинетите съм ходил колегиално, за да попитам хората-тук сте, работите на частни практика, заповядайте да работите в структурата, за да помогнем на болницата, с договор, не търся вашите талони и направления. А аз търся по цяла България-Сандански, Петрич, Варна и Бургас хора, които да назначавам, вдигам заплати и правя всичко възможно. Лекарите и медицинските сестри изнемогват заради тежката ковидна ситуация."
Управителят поясни, че е в ход нова  организацията на работа на кабинетите. Ще бъде възстановена регистратурата като вход за Медицинския център и болницата, каквато била практиката в повечето градове у нас. 
Кметът Иван Алексиев увери:

"Никой няма да напуска болницата. Това беше идеята-да видим колко лекари са съгласни да работят, да помпат болницата и колко не са съгласни, за да знаем какви други доктори да търсим." 
 Над 1 600 души са се подписали в двете подписки в подкрепа на джипитата и за стабилизиране на поморийската болница. По време на срещата тонът на няколко пъти се изостри и политизира. Част от гражданите, които се включиха в срещата, бяха останали с впечатлението, че болницата ще бъде закрита или приватизирана, което ръководството на общината категорично отрече. 

На обсъждането присъстваха и заместник-областните управители Пламен Янев и Тодор Иванов. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

След протестните акции: Фармацевтичният съюз продължава преговорите с НЗОК

Продължават разговорите между Българския фармацевтичен съюз и Националната здравноосигурителна каса. Те се провеждат във връзка с промените в Наредба 4, която се отнася до предписването и отпускането на лекарствени продукти по здравна каса и заради, които се намалява плащането към аптеките за извършването на тази дейност. От Българския..

публикувано на 05.07.24 в 07:56

300 деца от Бургас бяха прегледани по програма "Детско здраве" на "Пирогов"

Близо 300 деца от гр. Бургас преминаха безплатни профилактични прегледи при специалистите от Програма "Детско здраве". Кампанията, организирана от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ и Столична Колегия на БЛС посети морския град с цел проследяване на състоянието на децата, които вече са прегледани и достъп на непрегледани при предходното посещение. Прегледите се..

публикувано на 04.07.24 в 14:27

УНГ специалисти: Слуховият скрининг на новородените трябва да е задължителен

Едно от всеки хиляда деца се ражда глухо, а три на всеки хиляда новородени имат нарушения на слуха в различна степен. Това означава, че от общо 51 197 бебета, родени в България през изминалата 2023 г., между 50 и 60 имат или пълна, или частична загуба на слуха. За съжаление, това не се открива веднага, а би следвало, казва доц. д-р Даниел Петков,..

публикувано на 04.07.24 в 11:17

Фармацевти и собственици на аптеки протестираха и в Ямбол

Фармацевти и собственици на аптеки в Ямбол затвориха обектите и се събраха пред сградата на Регионалната здравна каса в знак на протест срещу предложеното изменение на Наредба 4 за условията и реда на предписване на отпускане на лекарствени продукти. Между 14 и 16 часа в града останаха отворени само аптеките на големите вериги, пред всички..

публикувано на 03.07.24 в 15:54

Протест на фармацевти в Бургас

Само две аптеки по централните улици“ Александровска“и „Богориди“ в Бургас не работиха днес и протестираха от 9 до 10 часа. Това са малки, частни обекти. Репортерска проверка показа, че аптеките на големите вериги в същия район не затвориха и обслужваха клиенти. Пред аптека зад БСУ с надписи "Протест" служители посрещаха клиентите си...

публикувано на 03.07.24 в 13:01

Аптеките в Ямбол няма да обслужват пациенти между 14 и 16 часа днес

Собственици на аптеки и фармацевти в Ямбол в продължение на два часа  няма да обслужват пациенти в знак на протест срещу готвеното изменение на Наредба 4 на здравното министерство за условията и реда на предписване на отпускане на лекарствени продукти. Очаква се между 14 и 16 часа всички аптеки в Ямбол да затворят, съобщи Констонтин Попов от..

публикувано на 03.07.24 в 10:41

Акция „Кръводари и приятел покани“ се провежда в държавната болница

Акция „Кръводари и приятел покани“ се провежда днес в Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас.  Всеки, който иска да направи този хуманен акт, може да се обади на свой приятел и да дойдат заедно, за да може бройката да се увеличи, каза зам.-директорът на УМБАЛ Бургас д-р Светослав Тодоров. Той е инициаторът на..

публикувано на 03.07.24 в 10:25