Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"БМФ Порт Бургас" с отговор на „Демократична България“:

Пристанищните съоръжения са изградени според законодателството

От БМФ илюстрират позицията си с Плана на пристанище Ротердам, като посочват, че и там комплексите за съхранение на газ и газьол са в близост до центъра на града

Пристанищните съоръжения за обработка на наливни товари-сярна киселина, втечнени въглеводородни газове и течни газьоли, са изградени според най-високите технологични стандарти прилагани в света и отговарят на всички нормативни изисквания за експлоатация на такива съоръжения. Това се казва в позиция на дружество „БМФ ПОРТ БУРГАС“, концесионер и пристанищен оператор на терминалите „Бургас Изток – 2“ „Бургас Запад“ по повод твърденията на „Демократична България“, че на порта в опасна близост са складирани химични вещества, които в случай на авария може да предизвикат екологична катастрофа. Концесионерът определи твърденията за потенциален риск като „противоречиви и неверни“.

Пристанищните съоръжения за обработка на наливни товари са изградени, съгласно одобреният от национален междуведомствен експертен съвет Генерален план за развитие на пристанището и са преминали всички необходими съгласувателни процедури с компетентните институции, се посочва в позицията. От ДБ лансираха тезата, че РИОСВ-Бургас е допуснала инвестиционното намерение без ОВОС и поискаха проверка по казуса от четири ведомства-МОСВ, МВР, Министерството на транспорта и на финансите да бъдат проверени разрешителните на пристанището и изпълнението на концесионния договор.  

За пристанищните съоръжения са проведени нормативно определените процедури по Глава 6 от ЗООС за преценяване на необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), завършили с решение, че реализацията на проекта няма да окаже отрицателно въздействие върху околната среда, поясняват от дружеството:

„Не може да приемем твърденията, че съоръженията са изградени в нарушение на ЗООС, без да е премината процедура по ОВОС, тъй като провеждането на тази процедура е задължителна само при изграждането на пристанища за обществен транспорт и пристанищни терминали, а не за пристанищни съоръжения за обработка на товари, които се намират върху територията на вече изградени пристанищните терминали. В конкретния случай Пристанищен терминал „Бургас Изток 2 (А) е изграден и въведен в експлоатация на 13 юни 2005 г., като за целта е проведена съответната процедура по ОВОС, приключила с решение на МОСВ от 2001 г.“

Пристанищният оператор уточнява, че от въвеждането в експлоатация на съоръженията са извършени редица проверки и инспекции като към момента не са констатирани случаи на отклонения от изискванията за безопасност или потенциални рискове за околната среда. Оттам отново припомнят, че на 19 февруари обявяват Ден на отворените врати за бургазлии, които да се уверят на място в безопасността на пристанищните съоръжения.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Председателят на общинския съвет в Ямбол Антон Шиков.

Ямболските общински съветници даряват заплатите си на опожарените Воден и Крайново

Общинските съветници в Ямбол гласуваха месечното им възнаграждение да бъде дарено на най-тежко пострадалите при пожара в селата Воден и Крайново. Сумата от 45 хил. лева ще бъде насочена към хората, останали без дом, уточни председателят на Общинския съвет в Ямбол Антон Шиков: „Така или иначе средствата не са кой знае какво, когато..

публикувано на 25.07.24 в 15:53
Село Воден след пожара.

25 заявления за помощи са подадени след пожарите, парите са преведени за 11 от тях

Потърпевшите от пожарите в страната са подали досега 25 заявления с искане за отпускане на еднократна помощ в размер до 1 578 лева за покриване на жизненоважни потребности. На 11 семейства тя е отпусната ден след подаването на заявлението, а за останалите предстои в най-скоро време - съобщи служебният министър на труда и социалната политика Ивайло..

публикувано на 25.07.24 в 13:50

Разширението на кв. Крайморие на север: По-ниски сгради до 300 квадрата

Намаляват се параметрите за височина на сградите в северната част на предвиденото разширение на бургаския квартал Крайморие. Въвежда се и ограничение за максимално допустимата застроена площ на жилищните сгради там. Промените предлага местната администрация. Преди да стигнат до общинския съвет те предизвикаха дебати днес в комисията по..

публикувано на 25.07.24 в 13:32

НС прие промени за размера на обезщетенията за безработица

Депутатите приеха на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване. Те предвиждат при определяне размера на обезщетенията за безработица на осигурявалите се в България и в страни от ЕС, да не се вземат предвид само доходите от последната работа, каквато е практиката досега, а изчисленията да се правят на база последните 24..

публикувано на 25.07.24 в 13:00

НСОРБ със становище по законопроекта за консолидиране на ВиК дружествата

Националното сдружение на общините в България излезе със становище относно законопроекта за водоснабдяването и канализацията. Той предвижда консолидиране на останалите общински ВиК дружества в страната към държавните, както и промени, свързани с регулиране цената на услугата. Според Сдружението, това ще намали конкуренцията, ще елиминира..

публикувано на 25.07.24 в 12:08

Държавата даде имот на община Созопол, свързан с ВиК проект

С решение на правителството Община Созопол получава собствеността върху имот - частна държавна собственост, намиращ се в. м. „Синетудис“, гр. Созопол.  Той е с площ 9565 кв. м и ще бъде използван за изграждане на нова водна камера към съществуващ напорен водопровод „Каваци“. Обектът е част от проект „Интегриран воден проект на област Бургас“,..

публикувано на 24.07.24 в 16:39

Новата детска градина в сливенското село Сотиря ще е готова през септември

Сградата на новата детска градина в сливенското село Сотиря трябва да е готова през месец септември. Това стана ясно по време на посещението на кмета Стефан Радев на обекта. Той се запозна с напредъка на строителството и разговаря с управителя на фирмата-изпълнител Тодор Дечев. Изграждането на новата сграда започна през месец септември 2023..

публикувано на 24.07.24 в 16:08