Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Играят "Принцесата и граховото зърно" в Кукления театър в Бургас

Тази неделя в залата на кукления театър вместо спектакъла "Нероден Петко" ще бъде играно представлението "Принцесата и граховото зърно".

Туй е приказка едничка, с песнички, поука, всичко!
Трима шута - хей така ще разкажат таз шега -
за царската фамилия, с нарушена идилия,
за една строга царица, и за царя с плаха душица.
За царски изпит строг, който няма аналог.
И принцеси с маниери! Ах, коя ли ще намери
малко зрънце скътан грах?! Чакат ви сълзи от смях.

Спектакълът е по приказката на Ханс Кристиан Андерсен . Режисьор е Ваня Сивинова, сценографията е на Виржиния Петкова, а музиката е на Нели Лазарова. Участват Александра Грънчарова, Грета Кръстева, Диян Русев. Началото е в 11 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Арт пленер в Царево стартира през този месец

От 23 юли в град Царево стартира нов проект като част от културната си програма: „Арт пленер Царево“. Тази инициатива ще събере шестима талантливи художници за едноседмично творческо пътешествие от 23 до 28 юли, което ще завърши с голяма изложба в последната вечер. В проекта участват петима художници, един скулптор и един фотограф, всеки от които..

обновено на 24.07.24 в 16:18

Как се раждат хитове от стихове разказва Костадин Филипов

С текстове към две от песните финалисти на „Бургас и морето“, популярният телевизионен водещ Костадин Филипов прави своя дебют на фестивала. Едната от тях е озаглавена „Просто любов“ и е автобиографична, разказа авторът. "Текстът е много по-различен от това, което сме слушали до сега, не е просто за любов, въпреки че се казва "Просто любов". Мога..

обновено на 24.07.24 в 14:16

Септември ще е месецът на културата в Созопол

Културните мероприятия в Созопол продължават до септември. Ще бъдат отбелязани два юбилея – 40 години празници „Аполония“ и 50 години от обявяването на Созопол за архитектурно-археологически резерват. Това уточни Мария Вълчева от отдел „Култура“ в морския град: „А на 14 септември предстои гала боксова вечер. Очаква се присъствието на много..

публикувано на 24.07.24 в 12:30

Над 20 певци стоят зад "Ти ми обеща", сред тях е и Жаклин Таракчи

„ Ти ми обеща“ е песента, с която вокален ансамбъл “HighLigh" влиза във финала на конкурса“ Бургас и морето“. Над 20 души от едноименната музикална школа стоят зад проекта, аранжиментът е на Петър Алексиев: "Работим от 3 години заедно и сме имали страхотни моменти. Продължаваме да имаме, енергията е страхотна. Песента е създадена преди три лета,..

обновено на 23.07.24 в 16:37

Кукли пресъздават кримскотатарския живот в регионалната библиотека

В Регионалната библиотека „Пейо Яворов“ от 17 часа ще се състои събитието  „Традиционна култура на кримските татари: обреден и извънобреден контекст“. Ще бъде представена изложба, която съчетава куклени композиции, както и живопис на български и украински, в т.ч. и кримскотатарски, млади художници. 45 куклени композиции на 35 майстори от 7..

публикувано на 23.07.24 в 16:26

Огнян Георгиев представя "Сънят на ореха" на "Бургас и морето"

Огнян Георгиев ще се представи на конкурса“Бургас и морето" тази година. Зад неговата песен “Сънят на ореха“ стоят имената на известния бард Митко Динев и старозагорския поет Йордан Пеев. В песента има много послания, разказа Динев: "Аз казах на Пеев, че това е прекрасен стих. Орехът всъщност е животът.Ако минем през короната му, в другия край..

обновено на 23.07.24 в 16:24

ВА "Морски песъчинки" с Гран при от хоров фестивал в Италия

С Гран при от хоровия фестивал и конкурс "Musica Eterna Roma 2024" в Рим, Италия се завърна бургаският вокален ансамбъл "Морски песъчинки", начело с диригента Милена Добрева.  "Изпълненията ни бяха в категориите Youth Choirs of Mixed Voices и Folklore, в които бяхме оценени съответно с 29.44 и 28.75 точки от максимален брой 30. Това ни..

обновено на 23.07.24 в 15:21