Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Високите цени на пелетите отказват бургазлии от екологичното отопление

Снимка: Радио ВИДИН


Заради значително по-високите цени на пелетите и природния газ, вече има откази от програмата за подмяна на старите печки на дърва в Бургас. Проектът е финансиран от Европейския съюз, а подмяната с новите електроуреди е безплатна.

Целта на програмата е чрез подмяната на старите печки с нови екологични уреди на пелети и природен газ, да се подобри качеството на въздуха в Бургас. От началото на януари обаче природният газ поскъпна с 30 %.  Подобна е ситуацията и с цените на пелетите. Ако за периода декември 2020 – януари 2021 те са варирали между 390 лв. – 520 лв., то за декември миналата година са между 700 лв. – 930 лв. Това налага на част от домакинствата да се замислят дали изобщо да кандидатстват и дали ако бъдат одобрени, след това ще могат да покрият разходите си за отопление.

„Имаме вече 3 отказа. За съжаление този проект не е социален, а е екологичен и е насочен към подобряване качеството на атмосферния въздух. Преди две седмици бяхме на среща с министър Сандов и разисквахме възможностите за финансиране през новия програмен период. Поставихме това като доста сериозен проблем, който трябва да се реши на държавно ниво, за да може помощите, които се дават за отопление, да се дават под формата на пелети и дори да се стимулират повече тези граждани, които биха сменили уредите си. Сигнализирали сме още при започването на реализацията на тези два проекта, които изпълняваме. Надяваме се, че през този програмен период това ще бъде отчетено като пречка за подмяна на уредите“, обясни зам.-кметът Весна Балтина.

Според данните на мобилната станция на Общината, „Долно Езерово“ е най-чувствителната точка на територията на Бургас, допълни Балтина.

„Това е единственото място, където имаме превишение на среднодневните норми на концентрацията на фини прахови частици повече от допустимите. За миналата година имаме 37 дни при максимално допустими 35 дни. От началото на годината имаме 14 дни превишение в кв. „Долно Езерово“, 2 дни в „Меден рудник“ и 1 ден в Централна градска част“, поясни тя. Балтина посочи, че поръчката за новите екологични уреди вече е стартирана и предстои избор на изпълнител. „Основно тези устройства ще бъдат подменени в „Долно Езерово“ и в „Меден рудник“. Там са 696 заявления подадени“, обясни тя.

Разширен е и обхватът по Програмата LIFE и там вече са допустими домакинства от кварталите „Банево“, „Ветрен“, „Крайморие“ и „Сарафово“. За по-доброто качество на атмосферния въздух, тази година Общината предвижда да отдели повече средства за почистването на улиците в града. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Несебър ще развива подводния туризъм

Община Несебър и Центърът по подводна археология разработват нов туристически продукт – разходка из подводните археологически забележителности на Несебър. За целта са набелязани няколко маршрута до места, на който са идентифицирани интересни за науката обекти, останали потопени  вследствие на покачване на морското равнище. Голяма част от тях са в..

публикувано на 28.06.24 в 14:24

Удължава се срокът за обществено обсъждане на проекта за Стратегия за син растеж

Удължава се срокът за обществено обсъждане на проекта за Стратегия за син растеж, съобщават от Община Бургас.  Събитието ще се проведе на 3 септември от 17:00 часа в залата на Общинския съвет в Културния дом на Нефтохимика. Материалите са качени на сайта на Община Бургас . Стратегическата рамка за развитие определя няколко основни мерки...

публикувано на 28.06.24 в 13:30

Бизнес сътрудничеството между България и Индия беше обсъдено в Бургас

Да бъде подписано сътрудничество за обмен на кадри между България и Индия ще предложи на българското правителство посланикът на азиатската страна у нас Н. Пр. Санджай Рана. Тази година се навършват 70 години от икономическото сътрудничество между двете страни, а началото на събитията, посветени на годишнината даде бизнес среща в Бургас.  В..

обновено на 28.06.24 в 11:46

Липсата на закон и политическата нестабилност са спънка за приемането на еврото

Политическата нестабилност и несигурност са основния препъни камък пред приемането на еврото у нас. Според старши изследователя в Института за пазарна икономика - Петър Ганев, дори страната ни да покрие инфлационните критерии за влизане в еврозоната това няма да е достатъчно. "Като основно предизвикателство е нуждата от закон за регулиране..

публикувано на 28.06.24 в 11:37

В Бургас се провежда двудневно предприемаческо обучение

За четвърта поредна година в Бургас се провежда двудневното предприемаческо обучение ABLE Weekend Activator. То ще се проведе зо 30-ти юни в Младежки международен център - Бургас. В следващите дни са предвидени  интерактивни модули и занимания, с обща продължителност от 12 часа на ден.  Заключителната част на събитието е представянето на..

публикувано на 28.06.24 в 08:40
Министър Росен Карадимов (ляво) и кметът Стефан Радев

Близо 14 млн лв получи Сливен за нова индустриална зона

Близо 14 милиона лева ще бъдат дадени на община Сливен по Плана за възстановяване и развитие за изграждане на довеждаща инфраструктура в новия индустриален парк. Той е планиран да заема площ от 450 декара в района летище „Бършен“. Днес министъра на иновациите и растежа Росен Карадимов бе в Сливен, за да проведе работна среща по този повод с кмета на..

публикувано на 27.06.24 в 18:00