Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Украйна е в сила военно положение

Позиция на украински военни край Луганск, 23 февруари 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След началото на руската военна операция в Украйна президентът Володимир Зеленски обяви военно положение в страната и призова украинците да не излизат от домовете си.

„Уважаеми граждани на Украйна, днес руският президент Путин обяви специална военна операции в  Донбас. Русия  осъществи удари по наша военна инфраструктура. Въвеждаме военно положение и ви моля да останете по домовете си! Проведох разговор с американския президент Байдън и получих уверения за подкрепа. Без паника, ние сме силни и готови на всичко, ние ще победим!“, заяви във видеообръщение Володимир Зеленски.

Снощи стана ясно, че Володимир Зеленски се е опитал безуспешно да разговаря по телефона с руския си колега Владимир Путин.

Въоръжените сили на Русия не нанасят ракетни, авиационни или артилерийски удари по украинските градове, обяви руското министерство на отбраната, цитирано от РИА Новости.

От министерството уточниха, че с високоточни средства за поразяване се извеждат от строя военната инфраструктура, противовъздушната отбрана, военните летища и авиацията на украинските въоръжени сили. И увериха, че няма никаква опасност за цивилното население.

По-рано тази сутрин руският президент Владимир Путин обяви началото на специализирана военна операция в Донбас, Източна Украйна.

Около 5 часа в различни части на Украйна вече се чуваха експлозии. Непосредствено сред обръщението Путин в столицата Киев са чути 5-6 силни експлозии.

Взривове са разтърсили и Харков, вторият по големина град в Североизточна Украйна. Двама души в Краматорск, където се намира източната щабквартира на украинската армия съобщават за поне две мощни експлозии.

Експлозии имаше и в Днипро в централната част на Украйна, в Мариупол на брега на Азовско  море, в Одеса на брега на Черно море са избухнали серия от експлозии в интервал от 20 минути. В Запорожие в югоизточната част на страната също се съобщава за взрив.

В столицата на Киев една от експлозиите е прогърмяла в близост до международното летище.

Европейският регулатор за авиобезопасност предупреждава за висок риск за цивилните полети в украинското въздушно пространство.

Руски войски вече има в Одеса и вече пресичат границата към град Харков, съобщават от вътрешното министерство на Украйна.

Външният министър на Украйна Димтро Кулеба написа в Туитър – „Путин започна пълномащабна инвазия на Украйна, мирни украински градове са под атака. Това е война на агресията. Украйна ще се защити и ще победи пише още Кулеба и добавя – „Светът трябва и може да спре Путин. Времето за действие е сега“.

Украинският външен министър Антон Герашченко също обяви рано тази сутрин, че инвазията е започнала с ракетен обстрел на Киев. По думите му са атакувани военни складове и обекти, а по границата между Украйна и Русия има артилерийски обстрел.

Украинският посланик в ООН призова страните-членки да спрат войната на извънредно заседание на Съвета за сигурност. Отговорност на тази институция е да спре войната, заяви Сергей Кислица.

От днес в Украйна е въведено извънредно положение, което дава възможност на властите да наложат полицейски час, където е необходимо. Забранено е на резервистите от армият да напускат страната, а вчера те вече получиха известие, че могат да бъдат призовани всеки момент.

Днес българският външен министър Теодора Генчовска трябваше да е на посещение в Украйна заедно с първите дипломати от Литва, Латвия и Естония. Пътуването е отменено. В Министерството на външните работи работи кризисният щаб за ситуацията в Украйна.

При нужда от съдействие българските граждани в Украйна могат да се обръщат към българското посолство в Киев обяви телефонни линии за сънародници и към генералното консулство в Одеса.

Българското посолство в Киев на следните телефонни номера: +380 44 235 4389; +380 44 235 2202, както и на дежурни телефонни номера в извънработно време: +380 44 246 7237, +380 44 246 7672,

Генералното консулство в Одеса на следните телефонни номера: +380 48 7466 554; +380 48 746 65 58 ; +380 48 746 63 75, както и на дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време: +380 68 293 0048.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Недев, гост в откритото студио на БНР-Бургас в Созопол

Созопол - културната столица на Южното Черноморие

Созопол има претенции да бъде културната столица на Южното Черноморие, каза Димитър Недев, директор на Историческия музей при  участието си в откритото студио на БНР - Бургас по повод празника на града - Св. Марина. Изграждат уличната мрежа в кв.„Мисаря“, проектът се финансира от държавния бюджет Една от интересните изложби, която..

публикувано на 17.07.24 в 12:17

КНСБ: 2615 лева са нужни за издръжката на семейство с дете

1453 лева е необходимият месечен доход за издръжка на един работещ, който живее сам, а за тричленно семейство от двама възрастни с едно дете сумата е 2615 лева. Това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за второто тримесечие на годината.  За първи път от 2013-а година насам доходът за издръжка намалява в..

публикувано на 17.07.24 в 11:14

Изграждат уличната мрежа в кв.„Мисаря“, проектът се финансира от държавния бюджет

Изграждане на улиците в кв. „Мисаря“ предстои в Созопол. Общината е подписала споразумение с Министерството на регионалното развитие и благоустройството за реализацията на проекта, това съобщи кметът Тихомир Янакиев при участието си в откритото студио на БНР - Бургас по повод празника на града - Св. Марина. Финансирането е осигурено от Държавния бюджет..

публикувано на 17.07.24 в 10:49

Православната църква почита света Марина

На 17 юли православната църква почита света Марина. На днешния ден празнуват Марина, Марин, Маринела и техните производни. Света Марина живяла през 3 век в древния град Антиохия, разположен в днешна Турция. Марина искала да приеме християнството чрез акта на Светото кръщение, но нямало свещеник, който да извърши тайнството. Тя е измъчвана и осъдена на..

публикувано на 17.07.24 в 06:10

Пожар до боляровското село Горска поляна

Продължава гасенето на пожара до пограничното село Горска поляна. Няма опасност пожарът да достигне до компресорната газоизмервателна станция "Странджа", не се налага и евакуация на жителите на пограничното село. По последни данни огънят се разраства в посока село Вълча извор. Огънят е обхванал около 3 000 дка, но засега няма опасност да прехвърли..

обновено на 16.07.24 в 17:21

Министър Атанас Запрянов в Безмер: Съвместните тренировки са от изключителна важност за ВВС

"НАТО не се занимава само с общи политики и стратегии, а всичко, което е планирано, включително и за България, е подсигурено с необходимите военни способности, за да защитава територията ни". Това заяви военният министър Атанас Запрянов при откриването на учението "Тракийска пепелянка" в авиобаза Безмер. В него участват военнослужещи от..

публикувано на 16.07.24 в 17:16

На Света Марина празнува Созопол

Созопол празнува своя патронен празник на Света Марина. Вицепрезидентът Илияна Йотова се очаква да се включи в тържествата. Програмата започва с празнична литургия в 8 часа в храм "Света Великомъченица Марина". Половин час по-късно от рибарското пристанище е стартът на плувния маратон, обиколка на Созопол. Началото на традиционното събитие ще даде..

публикувано на 17.07.24 в 06:00