Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И новата защитена зона край Корал ще забави ОУП на Царево

Ще има сериозна преработка на плана, признава проектантът

Царево
Снимка: БНР - Бургас

Сагата с Общия устройствен план (ОУП) на Царево наистина може да бъде наречена сага. Писането на документа и съпътстващите го доклади започва през далечната 2005 г. от арх. Калин Тихолов. Следват скандални решения, свързани с комплекса „Златна перла“ край Варвара, опити за заличаване на парк „Странджа“, протести, съдебни дела…Така се стига до 2015 г., когато Министерството на регионалното развитие и благоустройството сключва договор за проект за изменение на Общия устроствен план с фирмата „Форум Александрови“ ЕООД. 7 години по-късно, той още не е приет.

Проектът включва изработване също на Доклад за Екологична оценка (ДЕО) и на Доклад за оценка на степента на въздействие върху предмета и целите на опазване в защитени зони от НАТУРА 2000 (ДОСВ). Министерството на околната среда и водите дава положителна оценка на ДОСВ през 2018 г. В периода 14 февруари 2020 г. – 31 март 2020 г. са проведени консултации по Доклада за Екологична оценка, при които са постъпили голям брой становища, поясняват от МРРБ след наше запитване. Но се отчита разминаване между устройствените територии и тези, които са предвидени за устройване, спрямо двата доклада. През април 2020 г., МОСВ налага указания за коригирания ДЕО да се проведат нови консултации, както и обществено обсъждане на целия ОУП. Заради ограниченията на пандемията, обсъждането беше отменено. Към този момент, съвместената процедура по Екологичната оценка и оценка на степента на въздействие все още не е приключила, уточняват от МРРБ, всички становища са изпратени към проектанта.

Но идва и нова спънка. През миналата година се изменя територията на Защитената зона „Ропотамо“, към която се присъединява и т. нар. плаж Корал. МОСВ изразява становище, че вече изготвеният ДОСВ е непълен, трябва да се преработи и да се изпрати за нова оценка към тях. А това води и до нова преработка на самия ОУП. От МРРБ подчертават, че е за да бъде одобрен плана, то трябва да има положително решение по екологичната оценка.

Разширението на защитената зона обаче не е финализирано. След наше запитване, от МОСВ поясняват, че приетите през юли 2021 г. изменения на списъците с тези зони са изпратени до Европейската комисия (ЕК) за одобрение. Ако няма възражения по тях, съгласно сроковете на европейските служби, те могат да бъдат приети не по-рано от края на 2022 г. Едва след това ще бъде стартирана и процедурата по обявяване на режима в защитената зона.

А че проектът за ОУП на Царево ще се забави неопределено време, е коментирано и по време на дискусия, организирана в понеделник в София от инициативата “Зелени закони“, за която информираха самите те на страницата си. Потърсихме за коментар Вера Стаевска от инициаторите на срещата. Първоначално тя прие, но след като научи, че ще потърсим такъв и от кмета на Община Царево Георги Лапчев, отказа и се опита да влияе на редакционната ни политика кого трябва да интервюираме по темата и кого – не.

Обявяването на новата защитена зона около плажа Корал е една от причините ОУП да се забави още, коментира един от авторите на документа арх. Светлана Александрова. Това трябва да бъде отразено в документите по екологичното законодателство, които съпътстват плана, а след това и в самия план, посочи тя и добави:

„Това, което ни очаква е преработка и моите опасения са, че тя ще бъде значителна. Тъй като трябва да получим освен данните за зона „Ропотамо“ в сушата, в местността „Кум Кашла“, трябва да получим и актуални консистентни данни за всички плажни ивици, тъй като това е изходна база за всички по-нататъшни прогнозни изчисления. Аз съм сигнализирала за това положение в нашето министерство с писмо, още август месец“, коментира тя.

Нужни са ни и новите изготвени кадастрални карти за някои от землищата, посочи Светлана Александрова, както и нови данни за сградния фонд.

Сега регионалното министерство трябва да работи в тясно сътрудничество с проектанта на ОУП, коментира кметът Георги Лапчев. Оптимист съм, че процедурата ще се финализира, подчерта той и добави:

„Трябва на всяка цена да протече сега един много важен разговор, юридически обоснован, между регионалното министерство и проектанта. Те трябва първо да си изговорят този проектант има ли още юридическата възможност да проектира, тъй като твърде дълго време мина. Аз не зная какво пише в техния договор. И, ако е така, да му бъде предоставена светкавично цялата база данни, актуална“, посочи кметът.  

Тази актуална информация да бъде отразена в поправката на Общия устройствен план и да се завърши процедурата по обществени консултации, добави Лапчев. Ще настояваме за обсъждане на готовия план в Царево, подчерта кметът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Движение на българските майки" - Бургас организират Великденски благотворителен базар

"Движението на българските майки" в Бургас за поредна година организира благотворителен базар преди Великден.  Той ще се проведе от 26 до 28 април на пл. “Тройката”. Проявата ще е факт за 17 -та година и цели да събере средства за деца в неравностойно положение, повече ще научим от Людмила Стоянова от организацията: „Ще предложим..

публикувано на 24.04.24 в 08:40

Планова техническа профилактика на предавател на БНР Бургас

Прекъсвания на ефирния сигнал на БНР Бургас са възможни днес за района на Царево.  Причината е редовната годишна профилактика на предавателя Папия  на честота 91,7 MHz.  Програмата на общественото радио няма да може да се слуша ефирно в споменатия район днес от 9:00 до 17:00 часа.  Може да слушате програмите на БНР през интернет сайта binar.bg.

публикувано на 24.04.24 в 08:12

Заради ВиК, променят движението по част от ул. "Одрин" за 17 дни

Въвежда се нова временна организация на движението по част от ул. "Одрин". Причината е  извършването на реконструкция на съществуващ водопровод там.  Ограничението се въвежда от днес до 10 май за североизточното платно на ул. „Одрин“, в участъка от ул. „Цар Калоян“ до новоизградената част на улицата от страната на завод „Победа“. Преминаването..

обновено на 24.04.24 в 07:48

Концерт събира средства за 132-годишния храм в с. Долно Ябълково

Благотворителен концерт събира средства за възстановяването и реставрацията на църквата в средетското село Долно Ябълково. Храмът е над сто годишен и притежава ценни икони и богата история, разказа оперната прима на бургаската опера Мария Цветкова – Маджарова. Идеята за благотворителното събитие е на нейната майка - Наска Цветкова, която е..

публикувано на 23.04.24 в 16:42

Несебър се обединява да помогне на малкия Марти

В навечерието на светлите празници Община Несебър и Сдружението на занаятчиите и творците отново се обединяват в благотворителна инициатива в помощ на дете от Несебър. Сдружението и ДГ ,,Моряче“, които са „моторът“ на настоящото хуманно начинание, с подкрепата на Община Несебър,  стартират кампания на доброто на датите 26, 27, 28 април на площад..

публикувано на 23.04.24 в 14:57
Сдружение

Светият синод да преразгледа списъка си за Сливенски митрополит

Сдружение "Православен зов" се обяви против списъка на Светия синод с кандидати за Сливенски митрополит. В него липсва името на епископ Йеротей. От сдружението ще изпратят декларация до синода с молба да ревизират списъка. Те обмислят да сигнализират и парламентарната комисия по вероизповедния.  Епископ Йеротей не е в новия списък с..

публикувано на 23.04.24 в 14:17

Подписаха договор за финансирането на пътя за с. Бродилово

Рамково споразумение бе подписано за финансиране на пътят за с. Бродилово в Министерство на регионално развитие и благоустройството. “Имаме проведена обществена поръчка и избран изпълнител, имаме възможност след получаване на аванс да започне основният ремонт на цялата отсечка” заяви кметът Марин Киров. Община Царево беше одобрена с пет..

публикувано на 23.04.24 в 14:10