Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С български филм стартира 20-ият “София филм фест на брега”

“Рибена кост” копродукция между България и Румъния
Снимка: София Филм Фест

С най-новия филм на Драгомир Шолев “Рибена кост” започва юбилейното издание на “София филм фест на брега” в Бургас.

Драгомир Шолев, познат на бургаската публика с филмите си “Подслон” (най-добър филм в международния конкурс, най-добър български филм и награда на публиката, София Филм Фест, 2011) и “Прасето” (специална награда на журито, награда за най-добър български филм и отличието на ФИПРЕССИ, София Филм Фест, 2019), които бяха включени в програмите на “София филм фест на брега” през 2011 и 2019 година, е готов да представи пред бургаските киномани своя трети пълнометражен филм “Рибена кост”, копродукция между България и Румъния, реализирана от опитните продуценти Росица Вълканова и Ада Соломон.

Сюжетът на “Рибена кост” проследява драматичните девет истории, огледали се в окото на умиращ делфин, открит случайно на брега на морето. 9 ситуации, в които хората са притиснати да реагират, ала те са объркани, изплашени, всеки потънал в своите грижи и проблеми. 9 гледни точки към един абсурден свят, в който хората са като умиращия делфин – и никой не знае как да се погрижи за него…

Зад сценария на „Рибена кост“ стоят режисьорът на филма, Емануела Димитрова и Георги Мерджанов. Оператор е Ненад Бороевич, който работи за първи път с Драго Шолев по негов пълнометражен филм и има сериозен опит с творби на български режисьори като „Аве“, „И после светлина“, „18% сиво“, „Мисия Лондон“ и много други. Музиката е дело на Никола Груев – Kottarashky. Ролите са разпределени между Деян Донков, Сузи Радичкова, Валентин Андреев – Рафе, Мариана Антонова, Мария Суфиева, Глория Петкова, Ели Колева и много други. „Рибена кост“ бе удостоен с наградата на СБФД за най-добър филм на Фестивала на българския игрален филм „Златна Роза“ 2021, както и с приза за операторско майсторство.

Драго Шолев е добре познат не само на българската публика със своите късометражни и пълнометражни филмови творби, но и на специалистите по кино в международните форуми по цял свят. „Преди живота след смъртта“, който получи Наградата Jameson за най-добър български късометражен филм на СФФ 2005, е представян в Ню Йорк, Лодз, Сараево, късометражният му „Трябва да ти кажа нещо“ е включен в селекцията на Kodak на фестивала в Кан 2003, „Посредникът“ е със специален диплом от конкурса Jameson на СФФ 2008 и е включен в късометражни селекции на фестивалите в Карлови Вари, Барселона, Болоня, Тел Авив, Хирошима, Москва, Тулуза, Будапеща и др. Пълнометражният му дебют „Подслон“ е представян в над 80 международни фестивални селекции, като световната му премиера е в секцията „Нови режисьори“ на Сан Себастиан, а след това участва в програмите на Братислава (награда за режисура), Солун, Ротердам, Лос Анджелис (награда за дебют), Прага, Мюнхен, Буенос Айрес, Гуадалахара, Сараево, Одеса, Хайфа, Богота и др. Драго Шолев е също режисьор на над 400 рекламни и промоционални клипове на водещи марки на българския и международните пазари, снимани в Гърция, Китай, Кувейт, Саудитска Арабия, Словения, Казахстан, Украйна, Беларус, Литва, Латвия, Русия.

20-ото издание на “София филм фест на брега” ще покаже над 20 пълнометражни и 13 късометражни филми, създадени през изминалата година и прецизно подбрани от художествения ръководител на фестивала проф. Георги Дюлгеров и ще се проведе от 31 март до 8 април 2022 г. в Културен дом НХК в Бургас.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За 18 поредна година фестивалът "Музите" гостува в Созопол

Зам.-кметът на Община Созопол Тодор Дамянов откри 18-то издание на Международният младежки фестивал-конкурс на изкуствата "Музите": „За пореден път Созопол е изпълнен с толкова много положителна енергия, талант, радост и красота. Този фестивал стана традиционен и вече се отъждествява със Созопол. Щастлив съм да видя толкова много хора и усмивки. От..

публикувано на 06.07.24 в 09:52

"Купон на Острова" тази вечер от 21 часа

Първата музикална проява на Държавна опера – Бургас на о. „Света Анастасия“, включена в програмата „Купон на Острова“ 2024,  е концертен спектакъл, представящ по атрактивен начин тангото. Той започва  от 21:00 часа на  откритата сцена край морския бряг.  Концертът е под мотото „Танго класика – нощ на страстта, тангото и емоциите…“. Музикалните мотиви,..

публикувано на 06.07.24 в 09:45

Откриват XVIII-я международен младежки фестивал "Музите" в Созопол

Международният младежки фестивал-конкурс на изкуствата "Музите" се открива днес В Созопол. Това е 18 – тото му издание. То ще се проведе в 5 дневни сесии, разделени на всички видове изкуства, от 5 до 15 юли.  В него ще се включат над 1000 участници между 5 и 35-годишна възраст от 12 държави, съобщи Яна Георгиева от организаторите:..

публикувано на 05.07.24 в 09:10

Грамофонът в Бургас отново става сцена на изкуствата

Летен детски празник около Грамофона ще се проведе днес в Бургас. Осмото издание на събитието „Петъчен Грамоfon - Булевардни пърформанси в сърцето на лятото“ стартира в 10 часа с артистични акции, предлагащи  на децата възможност да се включат в инициативата „Да дадем нов живот на старите грамофонни плочи“, да рисуват Грамофона и моменти от празника, а..

обновено на 05.07.24 в 07:29

Отменя се представлението "Моето мъжко момиче" в НХК тази вечер

Представлението “Моето мъжко момиче", което трябваше да се играе от 19:00 часа в Културен дом НХК се отменя, съобщават организаторите.  Те поясняват, че в сички билети могат да бъдат върнати от местата, които са били закупени.

публикувано на 04.07.24 в 12:27

Редакторите на "Море" със заявка за нови рубрики и визия на списанието

Бургаското списание "Море" е с нова визия и нови редактори - Добрина Топалова и Бина Калс. Това е вторият брой за тази година и първо издание след избора на ново ръководство на Сдружение "Бургаска писателска общност", което издава списанието с финансовото съдействие на Община Бургас. За акцентите в  обновената концепция и подбора на автори,..

публикувано на 04.07.24 в 11:36

В продажба са билетите за конкурса "Бургас и морето"

Два формата на "Бургас и морето" ще представят тази година българската авторска музика в края на юли. Освен традиционния Национален конкурс за песен "Бургас и морето", Община Бургас стартира и конкурс за млад изпълнител "Бургас и морето". Новият формат е своеобразно продължение на запазената марка на конкурса и е насочен изцяло към подкрепа и откриване..

публикувано на 03.07.24 в 16:28