Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поскъпва билетът за автобусния превоз и в област Бургас


Между 15 % и 35 % се очаква да се повишат цените на билетите по различните автобусни линии в област Бургас. Това обясни Румен Христов, управител на най-голямата превозваческа фирма в региона. Причината са повишените цени на горивата и намаленият брой пътници. Предстои промяната да бъде предложена тази седмица на общините, тъй като те са другата страна по договорите за обществените поръчки.

„Ще подходим различно по всяко направление, според спецификата на пътуващите, на дължината на маршрута, на заетостта. Много вероятно е да изберем подход, при който със значително по-малък процент  да променим цената на абонаментното обслужване. Много вероятно е по някои направления цената на абонаментната карта, месечната, изобщо да не бъде променена. По този начин ще се опитаме да дадем глътка въздух на пътуващите, които редовно ползват нашата услуга. Най-вероятно с по-малък процент ще бъдат увеличени абонаментните карти за по-кратък период от месец“, поясни той.

Румен Христов допълни, че към момента преки последици от войната в Украйна за българските превозвачи няма, но се очаква такива да има в дългосрочен план. Причината е, че загубите, които търпи браншът през зимата, няма да могат да бъдат компенсирани през летните туристически месеци. Основен проблем обаче са поскъпването на горивата. „За година и два месеца цената на горивото е скочила с 55 %. Говоря за цени на едро, каквито ние доставяме при нас. Декември 2020 г. цената на дизела е била за литър 1,35 лв., февруари 2022 г. е 2,09 лв. Това са цени на едро без ДДС“, обясни той. Увеличените цени на ел. енергията и на метана също се отразяват на бранша. „За поредна година ние сме свидетели на значително неизпълнение на ангажимента на държавата за предоставяне на компенсации за намалените пътувания, които ние по закон сме длъжни да правим. И тази година Община Бургас, която се явява второстепенен разпоредител с бюджетни средства от републиканския бюджет, изпълни ангажимента си към нас за изплащане на компенсации в размер на около 40 %. Това е едно от нещата, които ние ще посочим, аргументирайки желанието си за промяна на цената“, допълни Христов.

Справка на БНР- Бургас показва, че друг голям автобусен превозвач по линията София – Бургас ; Бургас – София още не е променил цените на билетите. В момента те варират между 26, 60 лв. и 28,80 лв. Не се знае обаче колко време тези цени ще бъдат актуални.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Старинен Несебър привлича над 30 хиляди туристи дневно

30 хиляди български и чуждестранни туристи посещават Старият Несебър ежедневно, съобщават от общината. Множеството туристи са привлечени не само от красивата и изключително въздействаща стара част и нейното архитектурното наследство, но и от прочутата атмосфера на полуострова, и богатата и разнообразна културна програма, която Община Несебър организира..

публикувано на 28.08.24 в 15:46

Очаква се поевтиняване на газа с по-малко през септември

Очаква се следващия месец природният газ да поевтинее леко, с по-малко от предвидените 2 процента. Това стана ясно по време на общественото обсъждане за цените на синьото гориво. Изпълнителнителният директор на "Булгаргаз" Веселин Синабов обясни, че промяната се налага, тъй като предложените от тях цени са били по-ниски от тези на нидерландската борса и..

публикувано на 28.08.24 в 15:01

Ще гласува ли Общинският съвет финансова помощ за МИРГ Бургас-Камено

35 000 лева са нужни от юли до края на годината за финансовото обезпечаване на сдружението „Местна инициативна рибарска група Бургас-Камено“, в което е член и Община Бургас. Средствата са нужни за запазване на структурата като такава, както и на административния капацитет до началото на новата Стратегия за местно развитие. Кой ще получава парите..

публикувано на 28.08.24 в 13:55

Проект: 1077 лева минимална заплата от Нова година

От 1 януари идната  година минималната заплата за страната ще бъде 1077 лева вместо досегашните 933 лева.  Това предвижда проект на правителствено постановление, публикуван за обществено обсъждане. Новият размер е определен съгласно разпоредбите на Кодекса на труда и е 50 процента от средната заплата за период от 12 месеца. По закон новата минимална..

публикувано на 28.08.24 в 08:19
Слънчев бряг

Хотелиер за сметките за ток: Ако ЕК каже "не" на компенсациите, твърдо протести!

"Сега трябва да чакаме. Това чакане за нас е много неприятно, защото вече плащаме тези сметки и се чудим защо трябва да ги плащаме сега." Това обясни пред БНР Веселин Налбантов, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, във връзка с временно замразения протест срещу високите цени на тока в очакване на..

публикувано на 27.08.24 в 12:24

Преразпределят средства от целевата субсидия за капиталови разходи на Община Бургас

Налага се преразпределение на средствата от целевата субсидия за капиталови разходи през тази година. Причината е, че някои от обектите в Община Бургас не могат да бъдат завършени до края на годината, а ако не бъдат усвоени отпуснатите средства ще трябва да се връщат на държавата. Затова едни средства ще бъдат намалени и прехвърлени към други..

публикувано на 27.08.24 в 10:54

НСИ: България е водеща дестинация за туризъм сред българите

България е водеща дестинация за туризъм сред българите и през второто тримесечие на 2024 г., сочат новопубликувани данни от изследване на Националния статистически институт. 71,3% от българските туристи през този период са пътували до дестинация или дестинации само в страната, като съответно 22,6% от българските туристи са избрали чужбина, а..

публикувано на 26.08.24 в 17:22