Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички бежанци в област Ямбол са настанени и подкрепени

Снимка: БГНЕС

Малко над 70 са регистрираните украинци на територията на Ямболска област. До дни ще стане ясно колко от тях ще поискат бежански статут и трайно ще останат в страната.

Почти 30 украински граждани и бесарабски българи са настанени в хотел в Ямбол. Друга група от 13 бежанци намери подслон в хижа на община Стралджа, до село Войника. Останалите са приютени в частни домове и апартаменти при свои роднини и близки. Заместник-областният управител Биляна Кавалджиева уточнява, че всички към момента са в добро здравословно състояние.

„Конкретни доктори изразиха готовност да прегледат и да приемат украински граждани.“

С цел уреждане на статута до дни седмица украинските граждани ще бъдат посетени от Държавната агенция по бежанците. Така те ще получат достъп до здравни грижи, образование и евентуално работно място чрез бюрата по труда.

Най-важно е да се снабдят с тези регистрационни карти на чужденец“, казва Кавалджиева.  

Община Тунджа, чрез която в Ямбол дойдоха 40 украинци, ежедневно поддържа връзка с настанените в хотела и осигурява всичко необходимо, уверява кметът Георги Георгиев. 

„Всеки ден има наши представители там. Питаме от какво имат нужда, какво да им се съдейства, транспорт. Например  возихме една от тях на зъболекар в Сливен, защото се оказа, че в Ямбол няма дежурен зъболекар в почивни дни.“

Дарения, събрани от Ситуационен център „Отворени врати за Украйна“ Снимка: БГНЕС

Многопрофилната болница „Св. Пантелеймон“ в Ямбол е в готовност да поеме безплатното лечение на 30 бежанци, пояснява директорът на областната болница д-р Панайот Диманов.

„Те ще бъдат приети в нашата болница, ще бъдат лекувани. Никой няма да върнем, както сме правили и в предишните мигрантски кризи. Имаме готовност.“

Междувременно доброволческият пункт в Ямбол оказва подкрепа с хранителни продукти и вещи от първа необходимост.

„Всички казват – ние сме за кратко тук, само докато свърши войната. Всички вярват, че войната ще свърши скоро и ще се върнат по домовете. Има хора, които са останали без дом. Има хора от Чернигов, от Запорожие, от Киев. Какво ме впечатли? Че не могат да вземат неща. Срам ги е – те са свикнали да градят своя живот, да работят, а сега трябва да станат просяци“, споделя координаторът в доброволческия пункт Оксана Легка.

Към момента няма информация за други украинци и бесарабски българи, които да са се насочили към Ямболска област, но готовност да бъдат настанени в общински бази и хотели има, стана ясно на проведеното заседание на кризисния щаб.

Повече чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Великденски пакети получиха 230 потребители на социални услуги в община Болярово

Ръководството на община Болярово отново се погрижи всички близо 230 потребители в десетте социални услуги да почувстват топлината на празника. На 30 април бяха раздадени от името на общинската администрация пакети с козунак, великденски яйца и сувенири за потребителите на защитените жилища в Болярово и Малко Шарково, в дома за стари хора във..

публикувано на 01.05.24 в 11:36

Иван Костадинов, КТ "Подкрепа": Защита на работещите е целта на усилията ни в синдиката

Има напредък в спазването на правата на работещите у нас, но има и съществени пропуски в прилагането на трудовото законодателство. Това коментира председателят на КТ "Подкрепа" в Бургас Иван Костадинов. Защитата на работещите е целта на нашите усилия в синдиката, посочи той. „Предстои туристическият сезон, а туризмът е един от..

публикувано на 01.05.24 в 09:20

Безплатна синя и зелена зона в Бургас за празниците

Зелената зона няма да бъде активна през предстоящите празнични дни, съобщават от Община Бургас. Тя ще стане отново платена на 7 май, вторник. Работното й време е непроменено – от понеделник до неделя (включително), от 11:00 до 20:00 ч. За целия период от 07.05.2024 г. до 30.09.2024 г. безплатно ще се осъществява престоят на автомобили само на..

обновено на 01.05.24 в 09:17

Електронно заявяваме шест услуги за изборите на 9 юни

Шест електронни услуги за предстоящите на 9 юни 2024 г. избори са публикувани на Портала egov.bg , в секция „Граждански права и правен ред/Избори 2024“, поддържан от Министерството на електронното управление. Услугите са свързани с подаването на заявление за вписване в избирателния списък по настоящ адрес, гласуването с подвижна избирателна кутия,..

публикувано на 01.05.24 в 09:11

Отиде си писателят Здравко Попов

Снощи на 85- годишна възраст почина писателят и хуморист Здравко Попов. Той е роден през 1939 година в Пловдив. Работил е като журналист, библиотекар, частник-дърводелец. Автор на осем сборника с хумористични разкази: „Акорди извън клавиатурата“ (1974), „Кон на втория етаж“ (1983), „Големият маратон“ (1989, награда „Пловдив“), „Заливът Спенсър", "Из..

публикувано на 01.05.24 в 08:44

Ремонтират част от ул. „Георги Калоянчев“, спирка „Велека“ няма да се обслужва

На 1 и 2 май, за времето от 08.00 до 20.00 ч., ще бъде променена организацията на движението за извършване на ремонтни дейности на пътното платно на ул. „Георги Калоянчев“, в участъка от ул. „Петко Задгорски“ до ул. „Димитър Аврамов“, като отсечката ще бъде затворена за автомобили, съобщи Община Бургас. През двата дни маршрутът на автобусите по линия..

публикувано на 01.05.24 в 08:15

Потребители на 8 социални услуги в Бургас ползват телемедицина

В Бургас все повече потребители на социални услуги ползват възможностите на телемедицината. Осем социални институции имат достъп до здравни грижи от разстояние чрез специални телестанции. Управителят на Домашния социален патронаж Валентина Станкова поясни: „Когато например човекът е хипертоник, приема някаква кардиологична терапия,..

публикувано на 01.05.24 в 08:10