Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училищата и градините в Ямбол в готовност да приемат украинчета

снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

Училищата  и детските градини в Ямболска област  са в готовност  да приемат ученици и деца от Украйна. От Регионалната здравна инспекция са готови да съдействат за поставяне на задължителните ваксинации.

Близо 100 са вече украинските бежанци в областта, като повече от една трета са деца. До момента родителите не са проявили интерес за прием в детски градини или училища, посочи  началникът на Регионалното управление на образованието Стойко Стойков:

"Имаме възможност и в детски градини  и в Ямбол и цялата област да поемем деца и ученици, които да се обучават в детските градини и в училищата. Имаме комисия с хора, които говорят руски и английски език, съответно тези, които подават заявления, не знаят български да се справят  по- лесно." 

Координаторът на сдружението Майка Украйна в Ямбол Оксана Легка уточни, украински ученици искат да продължат обучението си онлайн  по украинската програма, тъй като техните преподаватели продължават да водят часове.

"Учители, преподаватели учат от бомбоубежищата, онлайн учат. Има, разбира с, че има  прекъсвания, защото има бомбардировки." 

От Регионалното управление на образованието обещаха  пълно съдействие и предоставяне на техника.

"Мисля, че няма да има абсолютно никакъв проблем!"


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

33 години от създаването на Бургаския свободен университет

33 години от своето създаване отбелязва днес една от най-  динамично развиващите се и все по-предпочитана от български и чуждестранни студенти образователна институция – Бургаски свободен университет. На 18 септември 1991 г. Великото народно събрание взема решение и дава статут на висше училище на БСУ.  Той е един от първите три частни университета в..

публикувано на 18.09.24 в 15:34

Нова сграда за фотографите от НХА и въвеждане на специалност „Витраж“ планират от Академията

Сграда на улица „Филип Кутев“ 13 в Бургас ще бъде ремонтирана за нуждите на магистрите от специалност „Фотография“ в НХА. Това съобщи директорът на филиала на академията в морския град проф. Светозар Бенчев. Имотът е дарен от Областна управа: „Сградата е в сравнително добро състояние, но предстои да бъде ремонтирана. Ще планираме,..

публикувано на 18.09.24 в 14:05

В бургаския държавен университет обсъдиха висшето образование на кръгла маса с експерти

Кръгла маса на тема „Висшето образование в Бургас и региона – с вяра, надежда и любов“ бе домакинствана от ректора на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“-Бургас, проф. д-р Христо Бозов. На Кръглата маса специални участници бяха зам.-министърът на образованието и науката акад. Николай Витанов, доц. Силви Кирилов, председател на Комисията по..

публикувано на 18.09.24 в 10:55

Откриха новата учебна година в бургаския филиал на НХА /СНИМКИ/

36 бакалаври и 8 магистри получиха своите студентски книжки на официалното откриване на учебната година в бургаския филиал на Националната художествена академия.  На събитието Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Арсений отслужи молебен за здраве и успех. Присъстваха още кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител проф. Мария..

публикувано на 17.09.24 в 20:13

НХА - филиал Бургас открива седмата академична година

Учебната година във Филиала в Бургас на Националната художествена академия ще бъде открита днес от 17:00 часа в Магазия 1 с празничен водосвет, слово на ректора проф. Георги Янков и музикален поздрав от учениците от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“. По време на церемонията първокурсниците ще получат своите студентски книжки от ръководството на Академията...

публикувано на 17.09.24 в 11:27

Медицинският факултет на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ откри новата академична година

Новата академична година на Медицинския факултет към Бургаския държавен университет бе открита тържествено в присъствието на настоящи и новоприети студенти, представители на академичното ръководство и преподаватели и на множество гости. Ректорът на университета, проф. д-р Христо Бозов посочи: „Тази година отбелязахме един значителен..

публикувано на 16.09.24 в 20:06

Ново общежитие и ателиета за учениците от Художествената гимназия в Сливен

Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“ Сливен заедно с откриването на учебната година откри и новоизграденото общежитие за възпитаниците си. Негово високопреосвещенство Сливенския митрополит Арсений благослови ученици и учители и отслужи празничен водосвет за освещаване на общежитието. Началото на строителните работи бе дадено през 2018..

публикувано на 16.09.24 в 18:11