Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Библиотеката и аз" е новият конкурс на Регионалната библиотека

Предстоят и събития от 1 до 10 април, посветени на 1 година на библиотеката в новата сграда

| обновено на 01.04.22 в 11:30
Снимка: Свобода Атанасова

Регионалната библиотека „Пейо К. Яворов“ организира конкурс, свързан не само с книгите и четенето, а и с новата сграда на институцията, която  преди година започна работа на 1 април. Инициативата е съвместна на библиотеката и Община Бургас, тя е за 5-минутен видеоклип на тема „Библиотеката и аз“.
Предстоят и специални събития, посветени на тази една година. Те ще бъдат в дните от 1 до 10 април. 

„Направете видеоклип, вдъхновен от новата сграда на библиотеката.“ Така започва информацията за конкурса, който е обявен в момента във фейсбук страницата на институцията. Крайният срок за участие е 1 май, обясни пиарът на библиотеката Гергана Иванова:

Гергана Иванова, пиар на Регионална библиотека „Пейо К.Яворов

„Ние сме написали заедно с Общината темата да бъде „Библиотеката и аз“, като призоваваме всички да дойдат в библиотеката, за да могат да направят едно видео. То трябва да бъде 5-минутно. Книгите вдъхновяват, както и нашата нова сграда, затова вдъхновени от приятната обстановка и от всичко онова, което се случва в библиотеката могат да заснемат този клип, като го изпратят на посочените адреси във фейсбук страницата на библиотеката. Разбира се най-добрите ще бъдат наградени, като призовете са три. Съответно първо, второ и трето място. Имаме и поощрителни награди. 

Хората точно преди празника, като имаме предвид и датата 11 май, когато е денят на светите братя Кирил и Методий, да бъдат наградени, да бъдат оценени и да могат да оценят и книжното ни богатство и красотата на сградата. 

На 1 април се навършва точно 1 година откакто имахме щастието и ние, и библиотечните материали да бъдат тук на едно място, в новата сграда на ул.„Св.св.Кирил и Методий" в Бургас.

От 1 до 10 април дните са посветени на автори, които канят публиката и своите читатели да посетят библиотеката.  Срещите са много интересни, а всеки, който се интересува, може да влезе във страницата на Регионална библиотека  и да види абсолютно всички автори, с анонсите за тях и да избере на коя среща да присъства. 

На 1 април, отбелязвайки една година от създаването на библиотеката, първата среща е с Теодора Димова.  Авторка и дъщеря на големия писател Димитър Димов, който пък е написал своята книга „Поручик Бенц" в Бургас, само на една пряка от библиотеката, в една стара къща, която за щастие съществува. Тя ще разкаже не само за своето творчество, но и може би и спомени, защото на тази дата се навършва годишнита от кончината на Димитър Димов. 



На 2 април сме поканили Любен Дилов-син, който освен писател, журналист, шоумен, телевизионен водещ  е и изключително ерудиран човек, който също ще сподели със своите читатели и почитатели творческия си процес, богатия си житейски опит в различните сфери. 



Продължаваме с нещо много любопитно на 5 април,  за по-малките ни читатели, защото предстои среща с Калоян Явашев и неговите папагали.


Автор, писател и най-определящото за него е, че е автор на три деца, което го е накарало и да пише. Освен писането има и друга страст - папагалите.  Така че срещата ще бъде много атрактивна. 

Друг автор е Александър Секулов.  Много интересен поет, писател, драматург, който по някакъв начин е свързан с Бургас, защото получава наградата „Христо Фотев“ преди години, а сега е член на журито на същия конкурс. 

Избрали сме и автора Радослав Гизгинджиев. Той е един много интерес млад автор, който на години е млад, но творческата му биография е на много зрял човек. Някои от най-известните му книги сред младите хора са „Пеперуди“, „Рай“, „Вампири“и др. Едни прозрения, които много хора разбират, а други ще имат и щастието да се видят с него, след като се срещнат на 8 април в библиотеката.

Снимка: Иван Митрев

Това е само част от програмата, която най-вероятно ще обогатим. Затова пак казвам, че е хубаво да се види и в нашата фейсбук страница какво предстои. 

По отношение на конкурса, използвайте всеки един повод когато сте в библиотеката,  да съчетаете това и като снимате вътре, направете един видеоклип и ни го изпратете за конкурса", каза още Гергана Иванова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Романтично предложение за брак на концерта на Миро в Бургас

Бас китаристът  на  Миро - Емилио Мархолев предложи от сцената брак на приятелката си Марина Колева, по време на концерта на популярния изпълнител на летния театър в Бургас. Развълнуваната дама отговори „Хиляди пъти „Да“ и това екзалтира допълнително публиката на прекрасния концерт.  „Беше вълшебна вечер в Бургас. Благодаря Ви, че бяхме..

публикувано на 26.08.24 в 13:09

Група „Мери бойс бенд“ превърнаха улица „Богориди“ в снимачна площадка

Емблематичната улица „Богориди“ стана снимачна площадка в късния следобед. Група „Мери бойс бенд“ избраха пространството до Археологическия музей за кадрите към песента „Здравей!“. Режисьор на видеото е Васил Стефанов, с когото групата работа от доста време. Според замисъла Мери в жълта рокля идва откъм улица „Константин Фотинов“, спира при..

публикувано на 25.08.24 в 20:46

Созополски къмпинг е първият у нас със собствен параклис

Първият къмпинг в България със собствен параклис е край Сазопол, съобщава Camping.bg. Параклисът в къмпинг "Созопол Еко" е  осветен в събота от Негово Високо Преосвещенство Сливенския митрополит Арсений. В литургията участваха и Негово Преосвещенство Велбъждския епископ Исаак, както и отец Димитър от Созопол. Духовната обител носи името на пазителя на..

публикувано на 25.08.24 в 13:35

Фестивалът на фолклорната носия край Жеравна – пътуване назад във времето

В продължение на три дни Жеравна ще се върне в миналото. Този петък там се открива 16 – ят фестивал на фолклорната носия. Над 25 хиляди посетители се очаква да се включат в проявите му. Те ще са част от тридневен скок назад във времето (23, 24, 25 август), който е доброволно откъсване от придобивките на съвременния живот и връщане към света..

публикувано на 23.08.24 в 13:00

В кухнята на Етнографския музей показват как се приготвя гюзлеме

В Етно кухнята на бургаския музей ще представят как се приготвя гюзлеме. Е дна вкусна и добре позната на много поколения закуска, която се прави от домашно точени кори, а плънката ѝ може да бъде различна – сирене, извара, кайма, зеленчуци. Тестеното изделие е част от турската кухня, но все по-популярно и у нас. На много места се пече върху сач, за..

публикувано на 23.08.24 в 11:02

Румънско семейство благодари на бургаските лекари за спасяването на бебето им

12 години едно румънско семейство не забравя лекарите от УМБАЛ Бургас, които са спасили живота на бебето им. На всеки 13 август Кристина и Юлиян Домитро благодарят на Родилно отделение и Отделение по неонатология за своята Антония. И винаги се стараят да отбележат този ден тук, в Бургас. През 2012 година семейството е на почивка в Слънчев бряг, когато..

публикувано на 23.08.24 в 10:00

„Мери Бойс Бенд“ снима клип на „Здравей“ в родния Бургас

Тази неделя „Мери Бойс Бенд“ ще снима в Бургас клип към песента "Здравей" – първи сингъл от дългоочаквания нов албум, който ще бъде посветен на 30-тата годишнина на групата.  "„Здравей“ е изключително важна песен за мен и момчетата, много лична и зареждаща! Минаха точно 6 години от издаването на предишния ни албум „Щастливи дни“… През това време събрахме..

публикувано на 22.08.24 в 15:37