Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Библиотеката и аз" е новият конкурс на Регионалната библиотека

Предстоят и събития от 1 до 10 април, посветени на 1 година на библиотеката в новата сграда

| обновено на 01.04.22 в 11:30
Снимка: Свобода Атанасова

Регионалната библиотека „Пейо К. Яворов“ организира конкурс, свързан не само с книгите и четенето, а и с новата сграда на институцията, която  преди година започна работа на 1 април. Инициативата е съвместна на библиотеката и Община Бургас, тя е за 5-минутен видеоклип на тема „Библиотеката и аз“.
Предстоят и специални събития, посветени на тази една година. Те ще бъдат в дните от 1 до 10 април. 

„Направете видеоклип, вдъхновен от новата сграда на библиотеката.“ Така започва информацията за конкурса, който е обявен в момента във фейсбук страницата на институцията. Крайният срок за участие е 1 май, обясни пиарът на библиотеката Гергана Иванова:

Гергана Иванова, пиар на Регионална библиотека „Пейо К.Яворов

„Ние сме написали заедно с Общината темата да бъде „Библиотеката и аз“, като призоваваме всички да дойдат в библиотеката, за да могат да направят едно видео. То трябва да бъде 5-минутно. Книгите вдъхновяват, както и нашата нова сграда, затова вдъхновени от приятната обстановка и от всичко онова, което се случва в библиотеката могат да заснемат този клип, като го изпратят на посочените адреси във фейсбук страницата на библиотеката. Разбира се най-добрите ще бъдат наградени, като призовете са три. Съответно първо, второ и трето място. Имаме и поощрителни награди. 

Хората точно преди празника, като имаме предвид и датата 11 май, когато е денят на светите братя Кирил и Методий, да бъдат наградени, да бъдат оценени и да могат да оценят и книжното ни богатство и красотата на сградата. 

На 1 април се навършва точно 1 година откакто имахме щастието и ние, и библиотечните материали да бъдат тук на едно място, в новата сграда на ул.„Св.св.Кирил и Методий" в Бургас.

От 1 до 10 април дните са посветени на автори, които канят публиката и своите читатели да посетят библиотеката.  Срещите са много интересни, а всеки, който се интересува, може да влезе във страницата на Регионална библиотека  и да види абсолютно всички автори, с анонсите за тях и да избере на коя среща да присъства. 

На 1 април, отбелязвайки една година от създаването на библиотеката, първата среща е с Теодора Димова.  Авторка и дъщеря на големия писател Димитър Димов, който пък е написал своята книга „Поручик Бенц" в Бургас, само на една пряка от библиотеката, в една стара къща, която за щастие съществува. Тя ще разкаже не само за своето творчество, но и може би и спомени, защото на тази дата се навършва годишнита от кончината на Димитър Димов. 



На 2 април сме поканили Любен Дилов-син, който освен писател, журналист, шоумен, телевизионен водещ  е и изключително ерудиран човек, който също ще сподели със своите читатели и почитатели творческия си процес, богатия си житейски опит в различните сфери. 



Продължаваме с нещо много любопитно на 5 април,  за по-малките ни читатели, защото предстои среща с Калоян Явашев и неговите папагали.


Автор, писател и най-определящото за него е, че е автор на три деца, което го е накарало и да пише. Освен писането има и друга страст - папагалите.  Така че срещата ще бъде много атрактивна. 

Друг автор е Александър Секулов.  Много интересен поет, писател, драматург, който по някакъв начин е свързан с Бургас, защото получава наградата „Христо Фотев“ преди години, а сега е член на журито на същия конкурс. 

Избрали сме и автора Радослав Гизгинджиев. Той е един много интерес млад автор, който на години е млад, но творческата му биография е на много зрял човек. Някои от най-известните му книги сред младите хора са „Пеперуди“, „Рай“, „Вампири“и др. Едни прозрения, които много хора разбират, а други ще имат и щастието да се видят с него, след като се срещнат на 8 април в библиотеката.

Снимка: Иван Митрев

Това е само част от програмата, която най-вероятно ще обогатим. Затова пак казвам, че е хубаво да се види и в нашата фейсбук страница какво предстои. 

По отношение на конкурса, използвайте всеки един повод когато сте в библиотеката,  да съчетаете това и като снимате вътре, направете един видеоклип и ни го изпратете за конкурса", каза още Гергана Иванова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ретро кемпер на повече от половин век ще бъде показан на къмпинг фестивала в Бургас

Кемпер, произведен в Швейцария в една-единствена бройка през далечната 1969 година, ще бъде показан на фестивалното изложение в Бургас. Именно 70-те години на миналия век се смятат за началото на къмпингуването. Кемперът е с бензинов двигател, а осветлението му е с газени лампи. Оборудването му е изцяло запазено, включително с посудата в него, и ще може..

публикувано на 24.04.24 в 16:56

Пол и Реми прославиха бургаските котки на престижен пясъчен фестивал в САЩ

Влюбените в Бургас артисти Пол и Реми гостуват в Тексас, Порт Аранзас, САЩ, където са част от мащабния „Санд Фест” за пясъчни скулптури и артисти от цял свят. Само за няколко дни, с въображение и много труд, големите планини от пясък се превърнаха в произведения на изкуството, които радват стотиците посетители. Десетки деца творят..

публикувано на 22.04.24 в 15:25

Фестивал за ЛЕГО роботика ще се проведе в Бургас

Ученици от ОУ „Александър Георгиев Коджакафалията“ демонстрираха своите проекти, с които ще участват във фестивал за Лего роботика. Той ще се проведе днес  в Бургаския свободен университет . Другият отбор ще бъде от Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника. За събитието пристигат ученици от цялата страна с интерес в..

обновено на 20.04.24 в 07:53

Краеведът Соня Кехлибарева: На Великден старият Бургас ухаел на козунаци и печено агнешко

Краеведът Соня Кехлибарева представи лекция на тема „ Великденските празници и тяхното отбелязване в миналото в Бургас" в Етнографския музей.  Тя се организира във връзка с реализацията на образователна програма и осъществяването на амбицията музеят да бъде място, където хора, разполагащи с интригуваща информация, да представят своите изследвания в..

публикувано на 17.04.24 в 12:39

Забавна игра ще съпътства тази година цветното изложение „Флора“ в Бургас

Забавна игра ще съпътства тази година цветното изложение „Флора“ в Бургас. Флаери, свързани със събитието, се намират от днес в няколко културни обекта в града, както и в автобусите на градския транспорт, съобщават от Общината.  След като ги откриете и попълнете данните си в брошурите, може да ги пуснете в кутии, които ще бъдат поставени на централния..

публикувано на 16.04.24 в 15:47
Стара картичка от Великден. Лична колекция на Соня Кехлибарева

В Етнографския музей разказват как в Бургас са посрещали Великден

Публична лекция, посветена на  Великденските празници и тяхното отбелязване в морския град в миналото, ще поднесе  Етнографския музей в Бургас . Тя е насрочена за  днес  от 17:30 часа, в презентационната зала. Темата ще поднесе  Соня Кехлибарева, която е краевед, изследовател на историята на стария Бургас. Събитието се организира във връзка с..

обновено на 16.04.24 в 10:43

Ивайло Димитров изработва фотоалбуми и бюджетни подаръци

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане". В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата..

публикувано на 14.04.24 в 17:30