Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представиха проектобюджета на Несебър

2
Снимка: Община Несебър

Обществено обсъждане на проектобюджета за 2022 година се проведе в Несебър. 

Проектобюджетът е балансиран, изпълним и съобразен с приоритетите на общината, подчертаха от администрацията. Съставен е така, че да осигурява финансовите параметри във всички сфери и дейности в политиката на местната управа по осъвременяване на общинската инфраструктура, създаване на привлекателна жизнена среда, модерни  условия за образование, бизнес и инвестиции, подсигуряване на социалните програми, културния и спортен календар.

Проектобюджетът на Община Несебър за 2022 г. е в размер на 78 500 000 лв., в т.ч. преходен остатък от 2021 г. по държавни дейности в размер на 869 484 лв. Както и в предходни години, в него има разчетени средства за помощи за социално слаби и лица с увреждания, помощи за новородени и програма инвитро, за нуждаещите се от хемодиализа; запазват се и намаленията за учащи и пенсионери за ползването на общински транспорт, дофинансира се ДМК. Предвидена е издръжка на пенсионерски клубове, на спортни клубове и дружества със седалище на територията на общината, дофинансиране на читалищата на територията на общината, отделени са средства за издръжка на полицията, както и за реклама на общината като туристическа дестинация. Разчетени са средства за съфинансиране на проектите, по които са отпуснати средства по оперативни програми.

Рамката на капиталовата програма е в размер на 13 662 000 лв.



И през тази година продължава работата по проекта за изграждане на анаеробна инсталация, който Община Несебър реализира съвместно с общините Бургас и Поморие. Средства са предвидени за продължаване на строежа на сграда със спортна зала на градския стадион.

За Стария Несебър финанси са отделени за вече стартиралата реставрация на мелницата на провлака. Предвидено е и финансирането на ремонтни дейности на Етнографския музей.

Със средства от бюджета ще се извърши реконструкция на осветлението по улиците „Иван Вазов“, „Любен Каравелов“, „Васил Левски“, „Плиска“, „Изгрев“ и др. в Новия Несебър. През тази бюджетна година ще бъде завършена  тротоарната мрежа  и велоалеите в комплекс „Черно море“.

По линия на европейското финансиране местната власт  продължава да работи по няколко проекта, най-значителният от които е „Рехабилитация/ реконструкция на рибарско пристанище Северна буна-Несебър“. Със средства по европрограма ще продължи изграждането на скейт парка  на северната алея в Новия Несебър.  През тази бюджетна година започва  реконструкция на корпуса на СУ „Любен Каравелов“ в Стария град, съфинасирана по програма „Красива България“.

Продължават и дейностите  по програмата за „Морско дело и рибарство“, по която ще бъде финансирано изграждане на  екопътека в района на село Кошарица.

Община Несебър е заделила финанси за реконструкция и разширение на част от ул. „Първа“ в Слънчев бряг. Това ще бъде първи етап от цялостния ремонт на пътя, свързващ Несебър и курорта. В останалата част от улицата ще бъде извършена инфраструктурна рехабилитация. В участъка от кръговото кръстовище /до стадиона/ до моста на река „Хаджийска“ ще бъде монтирано ново улично осветление. Ще се  изградят тротоари, паркинги и ще бъдат извършени дейности по  благоустрояване.  Заложено  е изграждане на улично осветление в район от кв.“Пясъците“ и улична мрежа в зона запад срещу хотел „Континентал“. Предвидени са средства за разширяване на съществуващо трасе на улица между основния транспортен разпределител на курортния комплекс “Слънчев бряг“ и първокласния път I-9 при разклона за село Кошарица, с осигуряване на две ленти. Работи се и по улица, успоредна на „Първа“/ с начало кръговото кръстовище с арката/, чието изграждане ще облекчи движението в комплекса.

За Обзор през бюджетната година 2022 се заделят средства за приключване на проекта за  паркоустройство и благоустройство на  централната градска част. Финанси са предвидени и за основен ремонт на главен канализационен колектор под крайбрежната алея на града. Продължава изграждането на общински паркинг за 36 автомобила  и детска площадка в Обзор, съфинансирано по европроект.

За Свети Влас са заделени средства за финализиране на строителството на спортно-рекреативния парк и прилежащото му футболното игрище на територията на града.

Предвидено е и  предстоящо плащане на ВиК схеми  към ПУП – зона „Инцараки“.

В Равда ще се монтира  ново осветление по улица „Кирил и Методий“, която в момента се реконструира. Общината е отделила средства за изграждане  на ул.„Искър“ . По околовръстния път – ул.“България“, също ще бъде монтирано енергоспестяващо лед осветление. Финанси са заделени и по  проекта за преустройство на полифункционална обществена сграда с клубно предназначение в Равда.

Средства са предвидени  за  монтиране на осветление по велоалеята от Слънчев бряг до селищно образувание „Чолакова чешма“.

С финанси от отчисления от РИОСВ общината продължава монтажа на подземните контейнери за разделно събиране на отпадъци в населените места. Предвижда се и закупуване на нова техника.

В рамките на бюджетна 2022 ще стартира изграждането на водопровод в село Оризаре.

Както всяка година  за всички населени места са предвидени средства за рехабилитация на уличната мрежа, осветление, тротоари и общински сгради и други текущи ремонти.

Проектобюджет 2022 предстои да бъде гласуван от местния парламент.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Изследват 20 работници в Ямболско за бруцелоза

Над  20 работници от животновъдни ферми в Ямболска област ще бъдат изследвани за бруцелоза. До момента е регистриран случай на заболяването в крайграничното село Горска поляна. 53 годишен мъж е лекуван в инфекциозното отделение на ямболската болница, след като е пил сурово мляко от заразено животно. Той вече е изписан, но в региона продължава да се..

публикувано на 10.07.24 в 15:56
Микробус на едната фирма-превозвач; снимката е илюстративна

Има ли правостоящи пътници в автобусите по линията Бургас-Айтос?

За нарушение в Закона за автомобилните превози сигнализират от партия „Единение“. Те са входирали писмо до Общинския съвет в Бургас относно капацитетът на автобусите по направлението за Айтос. Според сигнала им има пътници, които стоят прави в превозните средства. След проверка на БНР Бургас по случая, стана ясно, че наистина в част от..

обновено на 10.07.24 в 14:19

Фургон изгоря напълно в бургаска складова база

Фургон изгоря напълно в складова база на бул. "Янко Комитов" в к-с "Славейков". Пожарът е възникнал, след като в близост са рязали стари стелажи. От искрите е засегнат и пострадалият фургон, ползван от 51-годишен бургазлия.  Огънят е потушен от два противопожарни екипа и четирима огнеборци.  По случая е образувано досъдебно производство.

публикувано на 10.07.24 в 10:51
архив

АПИ: Различни ограничения има в участъци по АМ "Тракия"

Шофьорите да се движат с повишено внимание в област Сливен по АМ „Тракия”,  от км 229+286 до км 273+354 и в двете посоки - за Бургас и София.  Причината е подмяна на ограничителни системи за пътищата. Ограничава се аварийната лента. Участъкът е сигнализиран с пътни знаци. Срокът за приключване на тези дейности е до 19 юли, съобщи Агенция „Пътна..

публикувано на 10.07.24 в 09:09
снимката е илюстративна

Затварят улица в кв."Рудник" за два месеца

Реконструкция и модернизация ще се извършват на участъци от водопроводната и битова канализация в бургаския квартал „Рудник“. Те ще започнат от днес - 10 юли.  Във връзка с това се налага спиране на движението по ул. „Йорданка Николова“ – от входа на квартала до ул. „Искър“. Строителните дейности ще продължат до 10.09.2024 г. От "Бургасбус"..

обновено на 10.07.24 в 07:56

ВиК: На няколко места в Бургас ще спира водата днес

От 9 часа до 14 часа ще бъде спряно водоподаването на бургаската ул. "Крайезерна" в Логистичния парк, съобщи водоснабдителното дружество в града.  Също днес  от 08:30 часа до 17:00 часа ще бъде спряна водата в района между улиците  "Шейново", "Македония", "Гладстон" и "Сан Стефано". Ще се извършват строително-монтажни дейности.  А утре - 11..

публикувано на 10.07.24 в 07:39

Концерт „С обич за Делян“ събира средства за терапия в Москва

Благотворителен концерт "С обич за Делян" ще се състои днес от 19 часа в дома на НХК. Делян Иванов е диагностициран с множествена склероза през 2005 година . След години приемане на лекарства, които забавят заболяването, той се запознава с хора, преминали терапия, която, все пак, стопира прогресирането. За процедурата, която ще бъде..

обновено на 09.07.24 в 15:30