Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още пари за „Арена Бургас“

320 000 лв. са предвидени в бюджета Бургас за телескопични трибуни на спортна зала. (подробности за стойността на залата вижте тук)  На общественото обсъждане в морския град въпросът беше повдигнат от заместник - председателят на Средна европейска класа (СЕК):

„За коя спортна зала става въпрос? За новата зала ли става въпрос, защото, според „Академика“ и интервю, което те са дали 17 декември 2021 г. (вижте тук), трибуните вече се намират на място и ще се монтират“, попита Стоян Царев.

Трибуните се оказва, че наистина за „Арена Бургас“, която все още не е пусната е експлоатация. Договорът е от миналата година, поясни заместник – кметът Чанка Коралска:

„Предвид многото специфични и обективни обстоятелства – и ковидът, и това, че имаше неща, които трябваше да се доставят от Китай, от Корея. Тъй като тези трибуни ще бъдат с дистанционно управление, ще бъдат сгъваеми, не можа да се изпълни договорът миналата година. Миналата година имахме заложени 450 000 лв., които не са усвоени, а от бюджета от миналата година сега трябва да осигурим средствата, които са необходими, за да го завършим“, коментира Коралска.

Едната част от трибуните са налични в залата, те са монтирани, поясни тя. Чакат се устройствата за самите съоръжения, коментира тя.

Средствата за ремонт на ул. „Одрин“ в Бургас ще се търсят от държавата. Те вече не са 14, а 18 милиона лв., стана ясно отново на общественото обсъждане на бюджета в морския град.

Проектът за ремонт на ул. „Одрин“, където са има десетки бизнеси и предприятия, се анонсира неколкократно през години. Първо - през 2015 г., после - през 2020 г. и до днес не е реализиран. Първоначалният проект беше за 14, но вече струва 18 милиона лева, поясни заместник - кметът Чанка Коралска:

„И ние сме я подали в този списък, огромния, с 28 обекта като приоритетни и които искаме държавата от тези 3 или колкото милиарда бяха казани, че ще финансират общински проекти“, поясни тя.

800 000 лв. са заложени в общинския бюджет за проектиране и изграждане на нова улица в промишлената зона "Север", добави Коралска:

„В зона „Мадика“ от две години насам изграждаме инфраструктура. Тъй като там, в разговори, които сме провели с хората, които имат бизнес, производства, бази  и т.н., има нужда да се развие инфраструктурата“, посочи тя.

Там ще се изгради локално движение, което да прави връзка на новата улица с пътя за София, предвидено е озеленяване и паркоместа

Подробности можете да чуете в прикачения файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Председателят на общинския съвет в Ямбол Антон Шиков.

Ямболските общински съветници даряват заплатите си на опожарените Воден и Крайново

Общинските съветници в Ямбол гласуваха месечното им възнаграждение да бъде дарено на най-тежко пострадалите при пожара в селата Воден и Крайново. Сумата от 45 хил. лева ще бъде насочена към хората, останали без дом, уточни председателят на Общинския съвет в Ямбол Антон Шиков: „Така или иначе средствата не са кой знае какво, когато..

публикувано на 25.07.24 в 15:53
Село Воден след пожара.

25 заявления за помощи са подадени след пожарите, парите са преведени за 11 от тях

Потърпевшите от пожарите в страната са подали досега 25 заявления с искане за отпускане на еднократна помощ в размер до 1 578 лева за покриване на жизненоважни потребности. На 11 семейства тя е отпусната ден след подаването на заявлението, а за останалите предстои в най-скоро време - съобщи служебният министър на труда и социалната политика Ивайло..

публикувано на 25.07.24 в 13:50

Разширението на кв. Крайморие на север: По-ниски сгради до 300 квадрата

Намаляват се параметрите за височина на сградите в северната част на предвиденото разширение на бургаския квартал Крайморие. Въвежда се и ограничение за максимално допустимата застроена площ на жилищните сгради там. Промените предлага местната администрация. Преди да стигнат до общинския съвет те предизвикаха дебати днес в комисията по..

публикувано на 25.07.24 в 13:32

НС прие промени за размера на обезщетенията за безработица

Депутатите приеха на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване. Те предвиждат при определяне размера на обезщетенията за безработица на осигурявалите се в България и в страни от ЕС, да не се вземат предвид само доходите от последната работа, каквато е практиката досега, а изчисленията да се правят на база последните 24..

публикувано на 25.07.24 в 13:00

НСОРБ със становище по законопроекта за консолидиране на ВиК дружествата

Националното сдружение на общините в България излезе със становище относно законопроекта за водоснабдяването и канализацията. Той предвижда консолидиране на останалите общински ВиК дружества в страната към държавните, както и промени, свързани с регулиране цената на услугата. Според Сдружението, това ще намали конкуренцията, ще елиминира..

публикувано на 25.07.24 в 12:08

Държавата даде имот на община Созопол, свързан с ВиК проект

С решение на правителството Община Созопол получава собствеността върху имот - частна държавна собственост, намиращ се в. м. „Синетудис“, гр. Созопол.  Той е с площ 9565 кв. м и ще бъде използван за изграждане на нова водна камера към съществуващ напорен водопровод „Каваци“. Обектът е част от проект „Интегриран воден проект на област Бургас“,..

публикувано на 24.07.24 в 16:39

Новата детска градина в сливенското село Сотиря ще е готова през септември

Сградата на новата детска градина в сливенското село Сотиря трябва да е готова през месец септември. Това стана ясно по време на посещението на кмета Стефан Радев на обекта. Той се запозна с напредъка на строителството и разговаря с управителя на фирмата-изпълнител Тодор Дечев. Изграждането на новата сграда започна през месец септември 2023..

публикувано на 24.07.24 в 16:08