Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юбилейното издание на "София филм фест на брега" се открива днес

| обновено на 31.03.22 в 12:08
3
Селекцията в афиша на юбилейното издание е на професор Георги Дюлгеров

Над 20 пълнометражни и 13 късометражни филми от конкурсната програма са в афиша на 20-тото юбилейно издание на “София филм фест на брега”. Тържественото откриване е тази вечер в Дома на НХК. БНР-Бургас е медиен партньор на фестивала. 

"София филм фест на брега" е фестивалът, благодарение на който две десетилетия бургазлии имат възможност да се докоснат до стойностни кино и най-новите български продукции. Най-очакваното кино събитие през годините мени локациите си-започна в кино "Тракия", няколко издания се проведоха в ДТ "Адриана Будевска", а сега акостира в Дома на НХК, но никога не отстъпи на неизменно високата летва на афиша си. 

Специален жест за своята морска публика са подготвили от екипа, анонсира основният двигател на фестивала професор Георги Дюлгеров:

"Изненадата за този фестивал ще бъдат едни къси филмчета, които ще прожектираме и в тях ще проследим ретроспективно историята на фестивала, започвайки от неговото основаване през 2003-та година, първото издание и стигайки до наши дни. За мен това е много вълнуващо, надявам се и за публиката. Хората от Бургас имат шанса да гледат кино, което телевизията не може да им предложи и екраните все по-рядко предлагат." 

Българските филми са акцентът в юбилейното издание, добавя професор Дюлгеров. 

Филмът, който дава начало на програмата, е с морски сюжет. Това е "Рибена кост" на Драгомир Шолев. Лентата проследява девет драматични истории, огледали се в окото на умиращ делфин, случайно открит на брега на морето, девет ситуации, в които хората са притиснати да реагират. Прожекцията е веднага след официалното откриване от 19 часа. Режисьорът, актьорът Деян Донков и продуцентът на лентата Рoсицс Вълканова очакваме в Бургас. 

В програмата са включени "Смирен" на Светослав Драганов на 5 април от 18 часа и "Януари" на Андрей Паунов, който ще закрие фестивала, както и два документални филма "Гео Милев в лабиринта на времето" на Костадин Бонев и "Второто Освобождение" на Светослав Овчаров. Документалните ленти ще бъдат излъчени през уикенда при вход свободен, а режисьорите ще се срещнат с морската публика за дискусия.

Трима филма с номинации за "Оскар" също са част от афиша. Най-новият филм на Рюсуке Хамагучи “Карай колата ми” по едноименния разказ на Харуки Мураками има четири номинации за “Оскар” в категориите - най-добър филм, режисьор, адаптиран сценарий и най-добър международен филм. С блестящото си изпълнение актьорският състав ни прави съпричастни към историята на уважавания актьор и режисьор, който, две години след внезапната смърт на жена си, получава предложение да режисира „Вуйчо Ваньо“ за театрален фестивал в Хирошима. “Карай колата ми” ще бъде показан на 2 април от 20:00 часа в Културен дом НХК в Бургас.
За първи път в историята на Американската киноакадемия един филм получава номинации за “Оскар” за най-добър анимационен, документален и международен пълнометражен филм - „Бягство“ на Йонас Похер Расмусен също ще бъде показан в Бургас. Лентата разказва историята на Амин, уважаван университетски преподавател, който иска да се ожени за дългогодишния си приятел, но преди това трябва да разкрие тайните, които е пазил 25 години. Като дете Амин бяга от Афганистан, след което 5 години се укрива в посткомунистическа Русия, преди на 16-годишна възраст да намери сигурност в Дания. “Бягство” е заложен в последния фестивален ден и е с вход свободен.
В програмата на 20-ия “София филм фест на брега” на 5 април е включен „Спенсър“ на режисьора Пабло Ларейн, който ни връща в 90-те на миналия век и разкрива няколко дни от живота на "принцесата на народа" Даяна, а Кристен Стюарт, в ролята на Даяна, има номинация за “Оскар” в категорията за най-добра актриса в главна роля.
За първи път "София филм фест на брега" подкрепя публика със зрителни увреждания. На 4 април от 15 часа ще бъде прожектиран грузинския филм "Брайтън 4", пригоден за възприемане от хора с нарушено зрение.  


По традиция ще бъдат връчени две статуетки "Сребриста чайка", изработени от художника Никола Станчев-награда на публиката за най-добър филм и на Община Бургас, определена от професионално жури с председател професор Георги Дюлгеров. Младежко жури ще избере своя фаворит сред филмите от късометражната програма. Лентата ще получи отличието на Областна управа.  

Повече чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Нощ на музеите" в Поморие

На 29.06.2024 г. /събота/ Историческият музей и Община Поморие канят на „Нощ на музеите“. Събитието включва наситена и много интересна културна програма от 16 до 24 часа на различни места в града. Инициативата за провеждането на „Нощ на музеите” възниква във Франция през 2005 г., под патронажа на Генералния секретар на Съвета на Европа и ЮНЕСКО. Броят..

обновено на 29.06.24 в 08:45

Фолклорен ансамбъл "Никола Гинов"-едно танцово семейство на 50 години

Фолклорният танцов ансамбъл „Никола Гинов“ отбелязва 50-годишен юбилей с голям концерт на Летния театър. Събитието е на 28 юни от 20.30 часа. Пред Морското казино е подредена и тематична изложба за историята на ансамбъла. Над 200 танцьори, певци и музиканти на възраст от 6 до 62 години ще излязат на сцената, за да отбележат подобаващо..

обновено на 28.06.24 в 15:42

В Бургас гостува изложбата „Пафтите – вселена от знаци“

Изложбата „Пафтите – вселена от знаци“ на Регионалния исторически музей в Русе ще гостува на Бургас. Експозицията може да бъде разгледана от  3 юли 2024 година (сряда) от 17:30 часа в Етнографския музей на ул. „Славянска“ 69. В залата за временни експозиции на първия етаж ще бъдат представени над тридесет образци на ювелирното изкуство. Пафтите са..

публикувано на 28.06.24 в 14:42

Вечната приказка "Красавицата и звяра" в мюзикъл на бургаска сцена

Мюзикълът „Красавицата и Звяра“ ще бъде представен на 1 юли от 20.30 часа на Летния театър в Бургас. Продукцията на Държавна опера Варна е основана на френската класическа приказка и адаптирана от едноименния анимационен филм на Уолт Дисни, който печели „Оскар“ за 1991 г. Оценен на Бродуей като един от най-добрите мюзикъли на всички времена, той..

публикувано на 28.06.24 в 14:00

Мери Бойс Бенд с концерт за рождения ден на остров Света Анастасия

Концертът на Мери Бойс Бенд на остров Света Анастасия ще бъде истинско морско приключение. На 15 август (четвъртък), навръх 10-тия рожден ден на най-популярната туристическа дестинация в България и имения ден на Мери, групата ще изпълни най-големите си хитове. На живо ще прозвучат любими песни от албумите „Непознати улици“, „Само за теб“, „Дългият път..

публикувано на 28.06.24 в 13:41
архив

Ясни са групите, които ще свирят на Джулай морнинг в Бургас

Бургаският концерт на Джулай морнинг ще се проведе до Моста с начало в 20 часа на 30 юни, информират от Общината. Както всяка година, ще бъде осигурена дежурна медицинска помощ и воден спасител, охрана и дървен материал, с който компаниите да си запалят свой огън, около който да се съберат. Входът за концертите е свободен. За доброто музикално..

публикувано на 28.06.24 в 13:35

"Тайният оркестър" с концерт на "Солинария" в Созопол

Произведения от световната класика са подготвили музикантите от „Тайният оркестър“ за четвъртото издание на младежкия арт фестивал „Солинария“. Новосформираният камерен оркестър е съставен от млади музиканти, лауреати на множество национални и международни конкурси и фестивали, разказва диригентът Николай Стоев.  "За фестивала "Солинария сме ви..

публикувано на 28.06.24 в 11:57