Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звезден старт на "София филм фест на брега"

7
Снимка: БНР Бургас

20-то юбилейно издание на "София филм фест на брега" бе тържествено открито в Бургас. Духовият оркестър на града посрещна гостите в Културен дом НХК. 

Публиката ще има възможност да гледа над 20 пълнометражни и 13 късометражни филми от конкурсната програма. 


Началото даде зам.-кметът по култура, туризъм и спорт в Община Бургас Диана Саватева:

"Благодаря на проф. Дюлгеров, благодаря на Йорданка Ингилизова, на Георги Ингилизов, че преди 20 години имаха куража да създадат това събитие в Бургас. И Бургас стана вторият град след София, който прие "София филм фест". И този фестивал получи излаз на море. И това го направи пълноценен фестивал."


И тази година, филмите, които ще бъдат прожектирани в Бургас, са прецизно подбрани от художествения ръководител на фестивала проф. Георги Дюлгеров:

"В Бургас за четвърта година се провежда "Кино клас", в който участват млади хора от Бургас, които правят своите първи опити в киното, правят малки филмчета"


Основен организатор на фестивала в Бургас е Кристина Ингилизова. 
"На всички вас пожелавам изпълнени с емоции фестивал, с много интересни филми от различни култури. На един от които, публиката ще връчи наградата "Сребриста чайка". Това става като гласувате по шестобалната система след всяка прожекция. А филмът, с най-висока оценка става фаворит на публиката."

Фестивалът бе открит с българската лента "Рибена кост". След прожекцията, бургаската публика имаше възможност да се срещне с режисьора Димитър Шолев, продуцента  Росица Вълканова и актьора Деян Донков. 

 Тази вечер в програмата са включени италианският “Сбогом, Леонора”, американският  “Лебедова песен” и копродукцията „Не оставяй следи".

април, петък

15.45 “Сбогом, Леонора”, Италия, 90’, реж. Паоло Тавиани

17.30 “Лебедова песен”, САЩ, 105’, реж. Тод Стивънс

20.00 „Не оставяй следи“, Полша-Франция-Чехия, 160’, реж. Ян П. Матушински




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Рок легендите от „Конкурент“ ще имат островен концерт на 9 август

Една от най-разпознаваемите български рок групи - „Конкурент“ е част от културния календар на Лято 2024. Концертът ще бъде на остров „Света Анастасия“, съобщи Общината.  Събитието ще бъде на 9 август от 21.00 ч. Той е част от представянето на новия десети албум на групата "По трудния път". Включва 11 студийни версии и 3 бонус изпълнения на живо,..

публикувано на 17.07.24 в 10:59

"Лирични репортажи" в Дома на писателя в Бургас

Събитие под наслов "Лирични репортажи" ще се състои днес от 18.30 часа в Дома на писателя в Бургас, съобщават от Общината. Свои поетични и белетристични творби ще представят бургаски писатели, чийто професионален път по един или друг начин е свързан и с журналистиката, коментираха организаторите на събитието Наталия Недялкова – поет и преводач..

публикувано на 17.07.24 в 10:44

"В света на музиката" събира цигуларя Веско Ешкенази и акордеона на Вероника Тодорова

Бургас е спирка от националното турне на Веско Ешкенази с Плевенска филхармония днес.  Световноизвестният български цигулар е главно действащо лице, заедно с Вероника Тодорова – акордеон и Георги Милтиядов, диригент и аранжор в концерта от 20 часа в Дома на НХК. „В света на музиката“ беобявен за Музикален проект на годината от БНР в..

обновено на 17.07.24 в 07:16

Четири концерта представят в Бургас модерната класика

Четири концерта ще предложат на почитателите на класическа музика в Бургас, изтъкнати български музиканти и известните Павел Берман и Ромен Гариу.  Най-новият проект е на фондация "Арденца", подкрепен от НФК в партньорство с Община Бургас и НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“. Той съчетава майсторски класове с известните Павел Берман – цигулка и Ромен Гариу –..

публикувано на 16.07.24 в 13:42

Танцова формация „Петлите“ тръгва на турне по Южното Черноморие

„Танцът е магия“ – под това заглавие популярната бургаска танцова формация „Петлите“ тръгва на турне. Началото ще постави спектакъл в Созопол на 25-ти юли на сцената на амфитеатъра. Летните концерти ще продължат в още пет града по Южното ни Черноморие, каза основателят на ансамбъла Георги Димитров. Той посочи и какво включва програмата...

обновено на 16.07.24 в 13:26

Мила Роберт с премиера в Бургас на „Солени същества“

Специална премиера на анимационния клип „Солени същества“с Мила Роберт в Бургас. Видеото ще бъде представено н а 19 юли (петък) от 22.00 часа в бара в Морската градина под Летния театър от неговите автори. По музика на Мила Роберт и Явор Карагитлиев и текст на Мариана Сърбова, песента е създадена специално за филма на Българска фондация..

публикувано на 16.07.24 в 13:14