Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звезден старт на "София филм фест на брега"

7
Снимка: БНР Бургас

20-то юбилейно издание на "София филм фест на брега" бе тържествено открито в Бургас. Духовият оркестър на града посрещна гостите в Културен дом НХК. 

Публиката ще има възможност да гледа над 20 пълнометражни и 13 късометражни филми от конкурсната програма. 


Началото даде зам.-кметът по култура, туризъм и спорт в Община Бургас Диана Саватева:

"Благодаря на проф. Дюлгеров, благодаря на Йорданка Ингилизова, на Георги Ингилизов, че преди 20 години имаха куража да създадат това събитие в Бургас. И Бургас стана вторият град след София, който прие "София филм фест". И този фестивал получи излаз на море. И това го направи пълноценен фестивал."


И тази година, филмите, които ще бъдат прожектирани в Бургас, са прецизно подбрани от художествения ръководител на фестивала проф. Георги Дюлгеров:

"В Бургас за четвърта година се провежда "Кино клас", в който участват млади хора от Бургас, които правят своите първи опити в киното, правят малки филмчета"


Основен организатор на фестивала в Бургас е Кристина Ингилизова. 
"На всички вас пожелавам изпълнени с емоции фестивал, с много интересни филми от различни култури. На един от които, публиката ще връчи наградата "Сребриста чайка". Това става като гласувате по шестобалната система след всяка прожекция. А филмът, с най-висока оценка става фаворит на публиката."

Фестивалът бе открит с българската лента "Рибена кост". След прожекцията, бургаската публика имаше възможност да се срещне с режисьора Димитър Шолев, продуцента  Росица Вълканова и актьора Деян Донков. 

 Тази вечер в програмата са включени италианският “Сбогом, Леонора”, американският  “Лебедова песен” и копродукцията „Не оставяй следи".

април, петък

15.45 “Сбогом, Леонора”, Италия, 90’, реж. Паоло Тавиани

17.30 “Лебедова песен”, САЩ, 105’, реж. Тод Стивънс

20.00 „Не оставяй следи“, Полша-Франция-Чехия, 160’, реж. Ян П. Матушински




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученици от НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" представят "Добрият доктор"

 Пиесата "Добрият доктор" ще представят ученици от НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" Бургас на сцената на театър " Адриана Будевска" от 18.30 часа на 21 юни. Постановката е техният годишен изпит, като в нея се включват 10 души, които изучават актьорско майсторство и са 11 клас. Художествен ръководител е Даниела Георгиева-Стоянова. Тя предлага на..

публикувано на 19.06.24 в 18:14

Двуезичен албум за 100-годишнината на Георги Баев ще бъде представен в Бургас

Нов двуезичен албум, посветен на българския художник Георги Баев ще бъде представен в Бургас. С него се отбелязва 100-годишнината от неговото рождение.  Луксозното двуезично издание, в което има текстове на български и английски език, е с обем от 95 страници и включва 55 репродукции на творби от фонда на Бургаската художествена..

публикувано на 19.06.24 в 13:32

Лятна академия по рисуване ще се проведе в Бургас за шести път

Шестото издание на Лятна академия по рисуване за деца и ученици ще се проведе от 24 юни до 19 юли 2024 г. Организатор е Филиал на НХА, със съдействието на Общината. Това издание се посвещава на 100-годишнината от рождението на големия бургаски художник Георги Баев. Проектът „Лятна академия за деца и ученици към НХА – Филиал Бургас“ е подходящ за деца и..

публикувано на 19.06.24 в 12:30

Георги Милтиядов направил оркестрациите за „Здравей! Как си, приятелю?“ само за месец

Двама бургазлии са в основата на мащабния мюзикъл на Музикалния театър „Здравей! Как си, приятелю?“. Единият е Стефан Диомов, по чиито песни е направен спектакълът, а другият е диригентът Георги Милтиядов, който ги познава из основи. Младият, но вече утвърден маестро работи от дете, както с композитора, така и с изпълнителите на песните. По тази..

обновено на 19.06.24 в 11:33

„Криминални литографии“ представя в Бургас проф. Георги Янков

Изложба „Криминални литографии“ представя днес в Бургас проф. Георги Янков, ректор на Националната художествена академия. Картините разказват историята на Коко Шанел и Стравински, като едно намигване към зрителя, коментира творецът, който е и неин автор. Рисувани са върху плосък камък и повечето са с два или три цвята. Това е първата самостоятелна..

обновено на 19.06.24 в 11:33

Царево се превръща в оживен културен център това лято

Това лято Царево отново се превръща в оживен културен център с множество събития за жителите и гостите на града. Фестивалът "Джазче" ще завладее морския парк на Лозенец. Неговото трето издание е този петък, събота и неделя - 21-23 юни. За пръв път рок мюзикъл ще бъде поставен на сцената в Царево. Там ще се изявят актьорите от наелектризиращия с..

публикувано на 19.06.24 в 09:20

Литературният конкурс „Янаки Петров“ с второ издание

Второто издание на Националния конкурс за литература „Янаки Петров“ ще се проведе през тази година в Средец. Той ще бъде разделен в две категории – за поезия и за кратка проза , като ще се връчат по четири награди във всяка. Няма възрастово ограничение за участниците. От утре, 19 юни, до 20 август желаещите могат да изпращат..

публикувано на 18.06.24 в 15:37