Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По повод 1 година на новата градска библиотека:

Теодора Димова говори за творчеството си в Бургас

Писателката посети паметната плоча на баща си в морския град

| обновено на 02.04.22 в 10:18


"Първи април е ден на шегата, но аз винаги съм го посрещала със свито сърце, защото през 1966 година това беше денят, в който баща ми почина. В къщи се звънна и съобщиха новината. Който е губил близък или родител в ранна възраст знае, че това е стигма, която остава за цял живот. И те не може да бъде с нищо компенсирана, нито със семейство, нито с деца, нито с книги, писане или кариера. Първородният грях се отпечатва върху всеки едни от нас по различен начин и това е нашият кръст, който носим през целия си живот. " Това сподели в Бургас Теодора Димова. Дъщерята на писателя Димитър Димов гостува в морския град по покана на Регионалната библиотека "Пейо Яворов" за среща с читатели. Повод е навършването на 1 година от преместването на културната институция в новата сграда на улица "Св. св. Кирил и Методий".

Димова е на 6 години, когато Димитър Димов като председател на Съюза на българските писатели е изпратен на международна среща в Букурещ, където умира от масиран инфаркт и инсулт. Дъщеря му е категорична: 

"Скандалът около романът "Тютюн" е това, което вътрешно го е изяждало и съсипвало. Той е бил на 41-42 години, когато излиза романът и след "Тютюн" не е написал нищо друго, освен трите си пиеси, т.е той в най-плодотворната за един писател възраст между 40 и 56 г. той не е успял да посегне към романа-толкова е бил смазан от скандала. Стенограмите от тридневното обсъждане са издадени многократно и когато днес ги четем, виждаме забележките, които са отправени, масираната атака на почти всички негови колеги към романа, която е идеологизирана. В най-тъмните сталинистки времена 1952 година това са били реални заплахи за живота му. Най-уродливият вид на една тоталитарна система."

В Бургас Димова посети плочата на писателя на улица "Хан Аспарух" 36, където писателят е работил като микробиолог в Областната ветеринарно-бактериологична станция. Днес там се помещава службата на Агенцията по храните, а на сградата има паметен знак, който напомня, че житейският път на голямото име в българската литература е минал оттук. В морския град през 1938 г. Димов довършва замисленият още в студентството му роман  "Поручик Бенц". 

В публиката бяха читатели на библиотеката, почитатели на творчеството на Теодора Димова и ученици от бургаски гимназии. Разказът на Димова за това как са създадени романите "Майките", "Поразените", "Ариадна" се превърна в разговор за писането като начин на живот и инструмент за въздействие върху обществото, когато то загърбва хуманизма и избира агресията.  Димова говори и за тревогата от войната в Украйна и българската позиция. Сподели и темата на новия си роман. 

Репортаж от събитието ще чуете в сутрешния блок на БНР-Бургас в понеделник.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът „Джазче“ ще се проведе в Лозенец

Фестивалът „Джазче“ в Лозенец ще се проведе на 21 и 22 юни, съобщават от Община Царево.  Програмата в първата вечер започва на основната сцена до Морския Парк с концерт на група Акага и джаз сет на DJ NAMURO.  Втората вечер продължава с концерт на Деси Андонова. Непосредствено след фестивала започва още една арт инициатива на кметството и..

публикувано на 07.06.24 в 15:10

Новоизгряващи групи можем да чуем на "Отворен фестивал Бургас" в НХК

„Отворен фестивал Бургас“ ще се проведе на 8 юни (събота) в двора на Културен дом НХК от 18:00 часа. Тазгодишното издание на "Отворен фестивал Бургас$ също е насочено към любителите на музикалното и визуално изкуство.  На входа посетителите ще открият фотоизложба и базар за приложни изкуства от бургаски артисти, давайки възможност за среща с някои от..

публикувано на 07.06.24 в 12:40

Бургаският куклен театър с 4 представления на седмица на Флората през това лято

Бургаският куклен театър се мести от следващата седмица в експоцентър „Флора“. Тази събота и неделя, на 8 и 9 юни програма „Уикенди“ ще продължи на сцената на Куклен театър – Бургас от 11 ч. с представлението „ Искам да стана голям“. След тези дати програмата ще продължи през есента. В лятна ваканция излизат и програмите „Сряда вечер“ и..

обновено на 07.06.24 в 11:32

Мария Сапунджиева и Владимир Зомбори играят в Бургас „Премахни от приятели“

Театралната комедия от Стивън Мофат „Премахни от приятели“ ще бъде представена от 19.00 часа, в Културен дом НХК. Пиесата събира актьорите Мария Сапунджиева, Владимир Зомбори, Анелия Луцинова, Деян Ангелов и Катя Иванова, а режисьор е Валентин Ганев. „Премахни от приятели” е най-новият хит в лондонския „Уест Енд“ и хвърля забавен и сатиричен поглед..

публикувано на 07.06.24 в 10:32

Фолклорен уикенд в Бургас

Ансамбъл „Филип Кутев“ се завръща в Бургас. Днес от 20.00 часа, на сцената на Летен театър. Националният фолклорен ансамбъл ще представи новаторски концерт, който ще бъде под съпровода на Врачанска филхармония, а в него ще участват над 140 човека танцьори, музиканти и екип. Ансамбъл „Филип Кутев“ с мащабен концерт в Бургас  Зрителите ще се..

обновено на 07.06.24 в 10:11

Ансамбъл „Филип Кутев“ с мащабен концерт в Бургас

Ансамбъл „Филип Кутев“ се завръща в град Бургас, за да представи премиера на най-мащабния си революционен концерт. Бургас отново е част от националното турне на ансамбъла и през 2024 година. Днес от 20.00 часа, на сцената на летния театър, ще се изпълни най-мащабната и знакова симбиоза във фолклорното ни музикално-танцово изкуство. След..

публикувано на 07.06.24 в 09:37

Танцовият фестивал „Велека фест“ днес и утре на "Охлюва"

Международният музикално танцов фестивал „Велека фест“ ще проведе своето пето издание в Бургас . Над 150 деца на възраст от 4 до 15 години ще покажат своите таланти днес и утре от 18.00 часа на сцена „Охлюва”.  В продължение на два дни на откритата сцена около 10 групи, с над 200 деца ще представят своите умения и талант. Детският интерфорум е..

публикувано на 07.06.24 в 09:20