Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Образованието приоритет и в бюджет 2022 на Община Бургас

Нови детски градини и обновяване на училищната инфраструктура

Готова е пристройката към училище "Кирил и Методий" в ЦГЧ



Две нови детски градини отварят врати през тази година в Бургас, ще се извършва и изграждане и ремонт на училищна инфраструктура. Продължава програмата „Първокласно начало“, както и подкрепата за студенти в местните университети със стипедии. Стартира и нова програма „Дигитални технологии и програмиране“. Това са само част от акцентите в сферата на образованието, което ще продължи  да е приоритет и в бюджета и през 2022 г. , това каза зам. кмет Йорданка Ананиева: 

„Три големи инфраструктурни проекти в областта на образованието ще бъдат завършени през тази година. Отворят врати две нови детски градини „Моряче“ в к-с „Възраждане“ и детската градина в Горно Езерово. Общо в тях ще бъдат приети 150 деца. Общата стойност на инвестицията е в размер на 3 млн. и 800 хиляди лева. Ще бъде готова и пристройката към училище „Кирил и Методий“, което ще позволи учениците да преминат в едносменен режим на обучение.“

Продължава изграждането на новия корпус на детска градина „Надежда“ в Меден рудник, тя ще влезе в експлоатация догодина. Ремонт на покривите на няколко училища, които са спешни, също са предвидени в бюджета, добави зам кметът Ананиева:

Наложителен е ремонтът на покрива на училище „Антон Страшимиров“. За хидроизолация на покрива, за корпус А, са нужни около 100 хил. лева, а за корпус Б – около 90 хил. лева.  Училището  има нужда от цялостно саниране и такива средства са планирани по проект, които ще се реализира след приемането на плана за възстановяване и развитие. Ще бъде ремонтиран и покривът на природо - математическата гимназия, трябва да бъде разплатен и ремонтираният покрив на училището в село Рудник.“ 

През тази година продължава проектът „Първокласно начало“. И тази година ще бъдат инвестирани средства от бюджета на Община Бургас и бюджетите на училищата в размер около 1 000 000 лева за ремонт, обзавеждане и оборудване на класните стаи на учениците от първи клас и обучение на учителите.

От 2022 година Община Бургас стартира нова програма „Дигитални технологии и програмиране“. Тя има два компонента - Първият тип обучение е на принципа Ученици обучават ученици, предвижда провеждането на курсове по програмиране по време на пролетната и лятната ваканция за деца от 1 до 4 клас. Вторият тип обучение ще е съвместно с Училищна Телерик Академия, за деца от 4 до 12 клас. В резултат на това партньорство всяко дете в община Бургас, с интерес към света на технологиите, ще получи възможност да развие своите умения и интереси по програмите на академията. 

повече може да чуете в звуковия файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ракетната система Himars не е сред перспективите на Българската армия

Придобиването на артилерийската ракетна система Himars не е част от непосредствените перспективи на Българската армия. Това заяви заместник-началникът на отбраната ген. л-т Михаил Попов след приключване на най-голямото учение на Сухопътни войски "Тракийски воин 24", което се проведе едновременно на полигоните "Корен" и "Ново село".  В..

публикувано на 04.06.24 в 16:56

По-скъп ток и по-евтино парно за клиентите на EVN от 1-ви юли

С 1,46% ще поскъпне електроенергията за битовите клиенти на ЕВН, стана ясно от публикуваните от КЕВР прогнозни цени от 1-ви юли тази година.  Дефицитът във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" ще бъде покрит с пари от Бюджета Токът поскъпва средно с 2% от 1 юли По- сериозно е увеличението на нощната тарифа, което е с 2,54%,..

обновено на 04.06.24 в 15:57

Модерна пречиствателна станция поема 100% от отпадъчните води в "Меден рудник"

Завършването на два ключови обекта от мега проекта за водния цикъл на област Бургас обяви днес местното ВиК дружество. Те касаят реконструкцията на канализационната и водопроводна мрежа в комплекс „Меден рудник“ и разширението на пречиствателната станция там. С ремонтните дейности 100% от отпадъчните води на комплекса се събират и..

публикувано на 04.06.24 в 13:45

Награждават бургаските първенци в разделното събиране и предаване на отпадъци

За да поощри бургазлии да събират и предават отпадъци разделно, Общината за пета година организира своеобразно екологично съревнование. В него се включиха стотици граждани. Най-усърдните сред тях се награждават по традиция на 5 юни - Световен ден на околната среда. Заедно с тях утре ще бъдат почетени и мобилните центрове с техните служители, които..

публикувано на 04.06.24 в 11:22

Тактическо учение ще се проведе днес на полигона "Корен"

Днес на полигона „Корен“ военните формирования, участващи в тактическото учение „Тракийски воин - 24“ ще демонстрират способности. В него участват военни от многонационалната група на НАТО, българската Втора механизирана бригада, ВВС, ВМА, Военна полиция, 181 -артилерийски полк от Националната гвардия на щата Тенеси, САЩ и други.  По време на учението..

публикувано на 04.06.24 в 08:15

Инструктори не одобряват част от готвените промени при шофьорските курсове

Няма логика да се правят промени по нормативната уредба за провеждането на шофьорските курсове сега, тъй като скоро се очакват нови европейски директиви. Това коментира председателят на Регионалния авто-инструкторски съюз Дойчо Пеев по повод предвижданите от Министерството на транспорта промени в учебните центрове. Една от тях е ограничаване броя..

обновено на 04.06.24 в 08:11

Затваря се част от ул. "Велико Търново" до понеделник

От 9 часа днес до 17 часа на 10 юни /понеделник/ се затваря за движението ул. „Велико Търново“ в участък от ул. „Поп Грую“ до улицата изход от паркинга на бл. 88 и 89 в жилищен комплекс „Лазур“.  Въвежда се временна организация на движението. Причината е възстановителни дейности на битова канализация. 

публикувано на 04.06.24 в 07:24