Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За измами с кредитни карти:

Апелативният съд в Бургас потвърди предаване на българин на Испания

Снимка: Ани Петрова, БНР

Бургаският апелативен съд потвърди решение за допускане наизпълнение на Европейска заповед за арест, издадена от съдебните власти на Кралство Испания, с която се иска арест и предаване на мъж за провеждане на съдебно наказателно преследване за извършени от него престъпления на територията на европейската държава.

Българският гражданин се издирва по повод образувано и провеждано срещу него дело за деяния, квалифицирани от искащата държава като "продължително престъпление измама“, а също и като престъпление „фалшифициране на кредитни карти/притежание на инструменти за фалшифициране“. Той обжалва пред въззивната инстанция решението на окръжните магистрати в Бургас.

Според описанието, изложено в заповедта, издирваният мъж, заедно с други двама български граждани, през 2015 г. се намирали в Кралство Испания, където в продължение на известно време, инсталирали на различни банкомати, разположени на фасадите на сградата, поредица електронни устройства, които симулирали, че са част от оборудването на банка.

Тримата монтирали и камера за клавиатурата и по този начин наблюдавали и записвали как клиентите въвеждат паролите на картите си. По-късно, изтегляйки информацията от монтирания от тях четец, те клонирали картите, репликирайки информацията от оригиналната магнитна лента. Получените данни изпращали на трети лица в трети страни, които от своя страна извършвали теглене на суми от  клиентите чрез клонираните им карти.

Пострадали от тези техни действия станали четирима испански граждани в Барселона. Тримата заподозрени са били задържани от полицията в Испания през ноември 2015 г. докато манипулирали банкомат, отново в Барселона. 

През декември същата година издирваният мъж бил освободен от задържане, като спрямо него били наложени ограничителни мерки. Той обаче не бил открит на адреса, който обитавал.

За посочените престъпления испанското законодателството предвижда налагане на максимално наказание от осем години „лишаване от свобода“. Апелативният съд е споделил изцяло направените от първата инстанция правни изводи и е намерил обжалваното решение за правилно и законосъобразно.

Въззивната инстанция потвърди и взетата спрямо българския гражданин мярка за неотклонение „задържане под стража” до фактическото му предаване на съдебните власти на Кралство Испания.

Решението на Апелативен съд – Бургас е окончателно и не подлежи на касационно обжалване и протестиране.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриха луксозна кола и лодка, издирвани по делото срещу Румен Гайтански - Вълка

Полицията е открила луксозен автомобил и лодка, които се издирваха в рамките на делото срещу Румен Гайтански - Вълка, научи от свои източници БНР.  Луксозната кола, която е на стойност близо милион евро, е намерена в района на Росенец. Лодката е задържана от Гранична полиция при опит да бъде изведена от български териториални води . В момента..

публикувано на 06.09.24 в 13:26

Пътната полиция в Бургас с кампания срещу пияните шофьори

Служители от Областната дирекция на МВР-Бургас осъществиха специализирана проверка за определяне на концентрацията на алкохол в кръвта на шофьори на ключово кръстовище в града. Акцията е в партньорство с Главна дирекция „Национална полиция“ в дългогодишната социално-отговорна кампания „Алкохолът е лош шофьор“. Инициативата на марка бири и има за цел да..

публикувано на 05.09.24 в 13:32
Зам.-министърът на вътрешните работи Любомир Йосифов

Защо сменихме директора на бургаската полиция? Четете между редовете

"Въпроси, свързани с промяната, трябва да ги четете между редовете." С тези думи новият зам.-министър на вътрешните работи Любомир Йосифов отговори на въпрос на БНР Бургас какво налага смяната на директора на Областната дирекция на МВР в Бургас в навечерието на избори.  Тази сутрин Йосифов беше в морския град, за да представи лично новия..

публикувано на 05.09.24 в 12:30

Трима са задържани от бургаската полиция за притежание на наркотици

Трима са задържани от бургаската полиция за притежание на големи количества наркотици.  Единият случай е от бургаския комплекс " Меден Рудник". Униформените са извършили проверка на 31-годишен бургазлия, в който са намерели два плика с марихуана с общо тегло 20 грама. В дома на задържания, са открити и още около 3 грама. Бургазлията е задържан с..

публикувано на 05.09.24 в 09:26

Турнир по пожароприложен спорт ще се проведе в Бургас

За втора поредна година Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Бургас и „Спортен клуб по пожароприложен спорт – Бургас“, организират провеждането на клубен турнир по пожароприложен спорт за пожарникари и доброволци в най атрактивната дисциплина „Бойно разгръщане от мотопомпа“, съобщават от полицията...

обновено на 05.09.24 в 08:21

Владимир Маринов е новият директор на ОД на МВР

Владимир Маринов е новият директор на ОД на МВР в Бургас. До момента той беше началник на Първо РПУ в града.  Маринов сменя на поста старши комисар Емил Павлов, който вчера бе освободен от длъжност. Това е първата рокада в системата след като Атанас Илков застана начело на МВР. Очаквайте подробности!

обновено на 05.09.24 в 08:01
Стл комисар Емил Павлов

Емил Павлов вече не е директор на ОД на МВР-Бургас

Директорът на ОД МВР – Бургас старши комисар Емил Павлов е освободен от длъжност. По неофициална информация това му е било съобщено днес.  Към момента не е ясно кой ще поеме поста в една от най-натоварените дирекции в страната в навечерието на изборите. Комисар Павлов бе назначен през август 2023 година. Тогава той замени дългогодишния..

публикувано на 04.09.24 в 19:23