Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Танцьор, роден в Руанда, с представление в Бургас (видео)

Танцовият спектакъл „Royalty” ще бъде представен тази вечер пред бургаската публика. Той е създаден от африканския хореограф, режисьор и преподавател Мугиша Франк. 

Франк е роден в Руанда, но творческият му път го води до Уганда, Танзания, Южна Африка, България, Румъния, Франция, Белгия, Испания, Германия и САЩ.

За себе си той споделя, че танцът е неговият живот.

„Движението като цяло е това, което ме вдъхновява. Експериментирам с много стилове, но това, което усещам най-близо е традиционният танц на Руанда.

В последно време ме вдъхновява и съвременния танц. Той ми дава свобода, няма рамки и ограничения за мен. Танцът е като един чадър, с който може да експериментираш с нови движения, посоки и нива на танца.“


Мугиша разказва, че е тежък пътя на независимите артисти в Африка.

„Голяма благословия е, но и голямо предизвикателство. Много хора вече представят себе си с танци. Но не е лесно, защото нямаме изградена културна индустрия като в Европа фестивали, фенове, финансиране, създатели на спектакли.  Но е и възможност, защото може да творим.

Затова и се срещаме независими артисти, влагам моята енергия в това да променим ситуацията. Интересувам се как можем да създадем инфраструктура, физически места, където можем да представяме творчеството си, да преподаваме. Има нужда от програми, които да ограмотяват младото население. Правим каквото можем, това е моят живот.“

Франк е член на организацията ,,In movement art for social change“, която помага на млади африкански деца да се развиват и да намерят своя път в нелекия им живот.

Започва да се занимава професионално с танци през 2012 г., като се обучава в различни танцови стилове с едни от най-добрите африкански преподаватели.

През 2015-та година изкуството го отвежда за 10 месеца в България.

„Живях за 10 месеца в София през 2015-та година и срещнах много танцьори, с които се колаборирах и създадохме много спектакли и преподавахме.“

Мугиша Франк е в Бургас по покана на Петя Стойкова и сдружение Танц БГ.


В продължение на два дни той проведе танцов уъркшоп за млади танцьори.

„Танцът е обмен на енергия между хората. Всички усетихме удовлетворение от резултатите. Наслаждавам се да уча хората и да им давам от моята енергия . Посрещнаха ме много топло и гостоприемно и съм щастлив, че съм тук."


Неговият авторски спектакъл „Royalty” ще бъде представен тази вечер в Бургас.

"Той беше създаден  през 2019-та година от мен и поетът от Северна Каролина CJ Suitt. Това е ритуал. Обединява ритуала и представление. В него разказваме за начина, по който изискваме и запазваме своята сила, която притежаваме.

Най-големият въпрос е „Кои сме ние извън политиката на разпознаване?“ Например – дали се идентифицираш като мъж или жена или като бял или чернокож.  Трябва да разберем какви сме ние, извън тези пластове.“

Танцовият спектакъл „Royalty” може да бъде видян тази вечер от 20.00 ч. в Държавен куклен театър – Бургас.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

E-Type за втори път на Spice music festival

Втората  вечер на Spice music festival предлага няколко изпълнители, които за първи път участват в бургаското събитие. Това са  Captain Hollywood Project,Italo Brothers,David Tavare, Panjabi MC и John Newman. E-Type е музикантът, който за втори път ще се качи на сцената на Spice music festival. За него организаторът Николай Тодоров заяви: "Той вече..

публикувано на 03.08.24 в 18:07

Sea of Black Festival започва в Бургас, входът е свободен

И тази година SEA OF BLACK FESTIVAL започва днес в Бургас.  На 12-ото издание на фестивала ще се изявят родните банди - HELLBOUND, FORM OF EXISTENCE, MENTAL DESTRUCTION, WRECKAGE, АЛКОФИЛИЯ, GOLIATH, SICKENING JOKE, L.S.D. и ATTAXIC. Специални гости са AKRAL NECROSIS от Румъния, които са познати на публиката от предишното си гостуване на същата сцена...

обновено на 03.08.24 в 13:24

Фенове се срещат с любимите изпълнители на SPICE Music Festival

Срещи с автографи с любимите изпълнители са осигурени тази година на шестия SPICE Music Festival.   Събитието превърна Морската гара на Бургас в огромна сцена. В специално обособена зона всеки, който иска може да се снима и да разговаря с певците.  В първата фестивална вечер се изявиха както музиканти, които вече са били на фестивала така и такива,..

публикувано на 03.08.24 в 09:58

Най-дълго играното танцово шоу в света „Огънят на Анадола“ пристига в Бургас

Най-дълго играното танцово шоу в света „Огънят на Анадола“ пристига за лятно турне в България.  Бургазлии и гости на града ще се насладят на световноизвестната танцова трупа на хореографа Мустафа Ердоган на 5 август в Летния театър. Огънят на Анадола” е сред трите най-големи танцови формации в света, в която участват 120 мъже и жени. Забележителните..

публикувано на 02.08.24 в 14:49

Започва шестият SPICE Music Festival в Бургас

Морско парти с музиката на Spice music festival  предстои два дни в Бургас. Емблемата на фестивалния живот в морския град   се завръща за шесто поредно издание с добре познати световни звезди. На метри от морския бряг, на Морската гара в Бургас , отново ще бъде издигната сцената, която ще посрещне изпълнителите на най-големите хитове от 90-те..

публикувано на 02.08.24 в 14:11

Стефан Диомов: С фотографиите си разказвам истории (ВИДЕО)

Композиторът Стефан Диомов представи десетата си фотографска изложба. Кадрите от последните му пътешествия са подредени на алеята пред Морското казино. Събитието снощи бе съпътствано от прожекция на филм за пътуването, вдъхновило кадрите, на откритата сцена "Охлюва". За настроението се погрижи музикалната група "ИзгревЧета", която изпълни и песен..

обновено на 02.08.24 в 13:53

Веселин Маринов представя новия си албум в Поморие при вход свободен

Поморие е част от лятното турне на певеца Веселин Маринов и оркестъра му.  На централния площад “Св.св. Кирил и Методий“ изпълнителят ще се срещне с почитателите си в морския град и ще представи песните от новия си албум "Лесен за обичане".  Началният час на концерта е 21.00 часа.  Входът свободен.

публикувано на 02.08.24 в 13:16