Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областният кризисен център набира дарения за най-малките

Областният кризисен център в Бургас набира дарения за най-малките бежанци. Търси също производители и доставчици на едро, с които да се договорят преференциални цени на необходимите продукти в хуманитарния център, информират от там.

Близо 30 000 лева са събрани за месец в акцията на кризисния център и Търговско-индустриалната камара-Бургас, стана ясно днес. Сметката беше обявена, за да се отговори на очакванията на дарители, които нямат възможност да предоставят продукти и предпочитат да подпомагат кампанията с финансови средства.

Изразходените средства от сметката до този момент са близо 15 000 лева. С тях са закупени хигиенни материали, детски храни, памперси и др., които се предоставят на всеки, потърсил съдействие и помощ в Областния кризисен център, ситуиран на Морска гара-Бургас. Останалите 15 000 лева ще бъдат изразходени за продукти с устойчив срок на годност, необходими за изхранването и обгрижването на най-малките - бебета и деца до 4-годишна възраст. Ще бъдат попълнени и липсите в Областния кризисен център от санитарни и хигиенни материали. За оптимално изразходване на наличните средства от дарителската сметка ръководството на Областна администрация Бургас търси производители и доставчици на едро, с които да се договорят преференциални цени на необходимите продукти в хуманитарния център.

Поради драстично намалелите дарения, както и ситуацията, че към момента всеки украинец, пожелал временна закрила, има възможност да бъде настанен в хотел с осигурено изхранване, което е реалната помощ от държавата, раздаването на храна в Областния кризисен център е почти преустановено. Пунктът на БЧК продължава с раздаването на хуманитарна помощ. Областна администрация Бургас и доброволците насочват усилията си към намиране на начини и осигуряване на други необходими стоки, лекарства, детски храни и др. Приоритетно екипът на Областния кризисен център набира дарения, с които да откликне на нуждите на най-малките.

Над 42 000 са вече украинските граждани с адресни регистрации в област Бургас. Областният кризисен център от откриването си работи без почивен ден. Работното време всеки ден е от 10.00 до 17.00 часа. Изключение ще е само Великден, когато Областният кризисен център няма да работи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар до боляровското село Горска поляна

Продължава гасенето на пожара до пограничното село Горска поляна. Няма опасност пожарът да достигне до компресорната газоизмервателна станция "Странджа", не се налага и евакуация на жителите на пограничното село. По последни данни огънят се разраства в посока село Вълча извор. Огънят е обхванал около 3 000 дка, но засега няма опасност да прехвърли..

обновено на 16.07.24 в 17:21

Министър Атанас Запрянов в Безмер: Съвместните тренировки са от изключителна важност за ВВС

Алиансът не се занимава само с общи политики и стратегии, а всичко, което планирано, включително и за България, е подсигурено с необходимите военни способности, за да защитават територията ни. Това заяви военният министър Атанас Запрянов при откриването на учението „Тракийска пепелянка“  в авиобаза Безмер.  В него участват военнослужещи от..

публикувано на 16.07.24 в 17:16

Митрополит Арсений дава благословията си за църковни служения в храма на острова

След посещение на остров Света Анастасия и в частност на храм „Успение Богородично“, Негово Високопреосвещенство сливенски митрополит Арсений предложи да се положат две икони на царския ред от иконостаса, резбован и позлатен през 1802 г. По този начин той дава благословията си за църковни служения в храма, свети кръщения и венчавки. След..

публикувано на 16.07.24 в 13:58

За село Еркеч разказват в Етнографския музей на Бургас

В двора на Етнографския музей на Бургас на улица „Славянска“ №69 ще бъде представена книгата „Година – живот – история“. Това е второто издание на труда на етномузиколога проф. д-р Горица Найденова. Книгата е резултат от единадесетгодишно задълбочено изследване  на традиционната култура на село Еркеч.  В него музиката присъства в контекста на..

публикувано на 16.07.24 в 13:49

Допълнителни автобуси през уикенда за фестивала в бургаските “Минерални бани”

Допълнителни курсове на автобусите по линия №3 ще има в късните часове в събота и неделя. Освен с редовния курс в 22.35 часа от кв. "Банево", ще има и извънредни автобуси, информират от ОП "Бургасбус". Причината е провеждащия се фестивал  Metalhead Beer Fest в бургаския парк “Минерални бани”.  Общо 19 пивоварни от България, Германия,..

публикувано на 16.07.24 в 13:02

Раздават безплатно минерална вода в Бургас

Минерална вода раздават безплатно в Бургас от Българския Червен Кръст в сътрудничество с Общината. Освен да напомнят на бургазли и гостите на града, че трябва да се хидратират, доброволци мерят и кръвното налягане на рисковите групи. Десетки са тези, които днес се възползваха от освежаващата бутилка с вода. Сред тълпа от македонски деца..

публикувано на 16.07.24 в 12:43
Инж. Чанка Коралска

Изграждането на три паркинга в кв. Възраждане може да започне до 1 г.

Изграждането на три четири- или пететажни паркинга в кв. Възраждане планира Община Бургас на база резултатите от проведената анкета сред жителите на квартала , съобщи зам.-кметът Чанка Коралска пред БНР Бургас. Те се намират на следните места: -  между улиците „Дебелт“, „Цар Калоян“, „Любен Каравелов и „Васил Левски“;..

публикувано на 16.07.24 в 11:55