Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Султанката на храма

Султан е арабска дума, чиято етимология знаем, свързваме я с титла на владетел и господар. Според някои източници, коренът султ означава достоен. 
Не малко са били  жените, които са били кръщавани с царско име в България. То е било  характерно за боляровския край, там където е родена преди 72 години Султанка Николова. Вече 8 години тя бие църковната камбана на вековния храм „Свети Димитрий " в Болярово и си го пази и подрежда като свой дом:

"Брат ми почина много млад, сънувах Богородичка.Тя ми каза,че трябва да вляза в църквата, за да шетам. И аз влязох.Продължавам, изобщо не ми тежи тук като дойда. Колкото и да съм изморена, си почивам. Поп Димитър, който е от Сливен, много хубави служби правеше, разболя се човекът, очакваме го. Той е дал дума, че като се пенсионира, ще дойде в Болярово да служи.
Бия камбаната на църквата , по празниците. Тръпката ми е голяма, цял ден мога да стоя тук, ако има хора, без да кажа, че съм гладна, жадна, уморена. Пълни ти се душата тук.
Моля се за здраве, най-важното е това.
Аз се казвам Султанка и съм питала кога имам празник. Свещеникът ми каза 9-ти март, на Светите 40 мъченици.За всички хора има икони. Който мисли, че няма, да я потърси!
За всеки човек има път към храма!
Храмът не е мой, не е на попа, той е Дом на Всички!

Султанка е кръстена в църквата в Голямо Шарково, а днес се радва на обновения храм в Болярово, който е ремонтиран със съдействието на общината. В него на централно място има икона на свети Димитър, която е особено ценна за Султанка и хората от Болярово. Тъй като тя идва на мястото на  друга, открадната преди много години. След кражбата започнаха  да умират все млади хора, разказва клисарката и тогава човек от града е отишъл при баба Ванга:

"Тя каза, докато не си възстановите иконата на св. Димитър, млади хора ще умират.Минахме от къща на къща и събирахме левче по левче, събрахме парите. Кой колкото имаше на сърце, толкова даде. Възстановихме иконата."
Новата икона е дарена а точно на 24- ти април преди 11 години. Освен за нея, Султанка се грижи и за стари, и повредени икони,  които са натрупани и очакват да бъдат възкресени за нов живот,ако се намерят дарители или средства по проекти. За Великден Султана пожела:
" На всички хора пожелавам да са живи и здрави, да посещават храма, да се молят. Бог е напред, ние след него и света Богородичка, която много ни закриля!"

И в празник, и в делник, ако отидете в Болярово и църквата е затворена, не подминавайте, ключовете са в султанката на храма.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Без промяна в състоянието на Иван Гарелов в "Пирогов"

Без промяна остава състоянието на големия български журналист Иван Гарелов, съобщиха за БГНЕС от "Пирогов". Бившият водещ на "Панорама“ беше приет по спешност в реанимацията на "Пирогов" в четвъртък. Бившият водещ на "Панорама" Иван Гарелов е в реанимацията на "Пирогов" 81-годишният журналист е претърпял тежък инцидент край морето, където е..

публикувано на 21.07.24 в 17:54

Още доброволци се включват да помагат в опожареното село Воден (ОБНОВЕНА)

И днес в опожареното село Воден пристигат доброволци от цялата страна. Една част от тях ще бъдат включени в разчистването на опожарените къщи, други ще бъдат в гасителните действия.   Младежите са от различни градове на страната. Тони Ангелов от Бургас и неговия приятел Атанас донесоха с личния си автомобил храни, дрехи и вода. Идеята им е след това..

обновено на 21.07.24 в 11:57

Почти 6000 лв са дарени до момента на пострадалата крайгранична община Болярово

Вълна от съпричастност към пострадалата крайгранична община Болярово.  Само за часове в обявената дарителска сметка за пострадалите жители  на общината са събрани почти 6000 лв. Освен това са дарени стотици литри вода, храна и пакетирани хранителни стоки. От Общината изказват своята благодарност към дарителите: “БЛАГОДИМ ВИ за съпричастността!..

публикувано на 21.07.24 в 08:16

Допълнителни автобуси през уикенда за фестивала в бургаските “Минерални бани”

Допълнителни курсове на автобусите по линия №3 ще има в късните часове в събота и неделя. Освен с редовния курс в 22.35 часа от кв. "Банево", ще има и извънредни автобуси, информират от ОП "Бургасбус". Причината е провеждащия се фестивал  Metalhead Beer Fest в бургаския парк “Минерални бани”.  Общо 19 пивоварни от България, Германия,..

обновено на 20.07.24 в 12:14

За село Еркеч разказват в Етнографския музей на Бургас

В двора на Етнографския музей на Бургас на улица „Славянска“ №69 ще бъде представена книгата „Година – живот – история“. Това е второто издание на труда на етномузиколога проф. д-р Горица Найденова. Книгата е резултат от единадесетгодишно задълбочено изследване  на традиционната култура на село Еркеч.  В него музиката присъства в контекста на..

обновено на 20.07.24 в 12:13

Приключи ремонтът на две улици в Айтос

Приключи ремонтът на две улици в Айтос. Финансирането е осигурено от Програмата за развитие на селските райони за периода. Градът вече има и нов Плувен комплекс.  1906 кв.м. улични и 899 кв.м. - тротоарни настилки са изградени по общинския проект „Реконструкция на ул. „Даме Груев“ и ул. „Зюмбюл“. Общата стойност на дейностите е в размер на 214..

публикувано на 20.07.24 в 12:00

Локализиран е пожарът, обхванал село Воден

Големият пожар, обхванал село Воден, е локализиран, съобщи кметът на община Болярово Христо Христов. Ситуацията остава изключително тежка. Много от жителите на селото останаха без покрив, след като огнената стихия погълна къщите им. Радев в Болярово: Все още е време за действия! Има време за доклади и за анализи "В момента има нужда от много..

публикувано на 20.07.24 в 10:52