Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Медицинските сестри у нас са застрашен вид, те вървят към изчезване“*

Снимка: БГНЕС

Между 20 и 50 медицински сестри може да се обучават годишно при нас, посочи в интервю за БНР-Бургас собственикът на една от бургаските болници Семир Абумелих. Идеята, която той предлага е да разкрие частна структура, в която да се предлага теория и практика за сестри и рентгенови лаборанти. Към момента, недостигът на сестри е огромен, те се шест пъти под необходимото, каза той:

„Това означава, че ние, след 20 години, ще имаме тотален колапс в българската здравна система и то – ако не си увеличаваме капацитетите, не отваряме нови кабинети, болници, рехабилитационни центрове, старчески домове… Т.е. – не се открива нито едно ново работно място и след 20 г. ще пропадне цялата здравна система, няма да имаме български медицински сестри. Най-вероятно ще имаме индийки, индонезийки… Нито искам пари, нито искам финансиране. Правилата за обучение са правилата на министерството; изпитите са държавните изпити. Аз я строя в момента базата, след шест месеца ще е готова“, коментира Абумелих.

От другите бургаски болници също ще се възползват от подготвени кадри, ако никой не ми пречи, за да реализираме тази идея, посочи Семир Абумелих.

Обучението на медицинските сестри се провежда във факултети или филиали на висши училища, отговориха от Министерството на образованието и науката след поставени от нас въпроси. За рентгеновите лаборанти това е предвидено в колеж, най-често в структурата на медицинските университети.  Обучението по специалности от регулираните професии се извършва съобразно съответните специфични държавни изисквания за подготовката на съответния вид кадри, посочват от ведомството.

Къде това да се случва беше определено с Националната карта на висшето образование, приета от Министерския съвет. Тя определя профилната и териториалната структура на висшето образование по професионални направления и специалности от регулираните професии в съответствие със социално-икономическото развитие и потребностите на пазара на труда, посочват от МОН. В Бургас това се прави в университета „Проф. д-р Асен латаров“, в чиято структура има факултет „Медицина“ и факултет „Обществено здраве и здравни грижи“, както и Медицински колеж. В университета се подготвят студенти по специалностите „Лекарски асистент“, „Медицинска сестра“, „Акушерка“ и „Рехабилитатор“. От държавното ведомство поясняват, че може да се допусне откриване на факултет, департамент или филиал за подготовка на студенти именно в тези висши учебни заведения. Задължителни фактори в случая са положителна оценка от Националната агенция за оценяване и акредитация, както и решение на Народното събрание.  Дори и за частно висше училище е необходим акт на парламента, по предложение на Министерския съвет.

Бургаският депутат от „Демократична България“ Ивайло Мирчев отговори на наше запитване, че нужда от сестри има, недостигът е сериозен, но проблемът не се корени в обучението в университетите. Това трябва да се случва в сертифицирани учебни заведения, където, според него, има недостатъчно желаещи. Той посочва, че проблемът няма да се реши със създаване на нови места за обучение, а с мотивиране на кандидати чрез по-добър кариерен хоризонт. Мирчев посочва, че при направен анализ на въздействието, който показва необходимостта и неотложността на нови  учебни заведения, би съдействал. Като възможност за справянето с недостига на сестри, той пояснява, че трябва тази професия да стане по атрактивна. В момента  заплащането е ниско, а отговорностите и трудностите са изключително високи, добави Мирчев.

Против подобна частна инициатива пък е неговият колега от „Възраждане“ Цончо Ганев. Той посочва, че няма нужда от нови учебни заведения, било то и в болници. Базите за обучението са достатъчно, смята Ганев и коментира, че вижда личен интерес зад подобна идея. Той също посочва като механизъм за справяне с проблема адекватно заплащане и добри условия на труд. Само така ще задържим младите кадри в България, в противен случай се превръщаме в "донор" на обучени медицински специалисти за чужбина, посочва Цончо Ганев.

Подкрепям инициативата да се обучават медицински сестри директно в болничните заведения. Така коментира идеята депутатът от ГЕРБ Жечо Станков. Съдействал съм административно  и ще продължа да го правя, посочи Станков:

„И моята задача е, буквално, трябваше да се свържа с правилните институции в София, да подам и контактите, които биха могли да превърнат една такава страхотна инициатива в реалност на територията на болницата на Абумелих, а защо не – и на територията на цялата страна в последствие“, коментира депутатът.

Към момента няма законова пречка, тъй като мораториумът за разкриване на нови висши учебни заведения или филиали, не е в сила, поясни Жечо Станков. 

--------
Заглавието е цитат от Семир Абумелих

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сезонният алергичен ринит - причинители, симптоми и лечение

Според проучване 30% от хората в света страдат от алергичен ринит, а 20% е с бронхиална астма. Най-често алергиите се са предизвикани от полените, отделяни по време на цъфтежа на дървета, на треви и дори на плевели. Първите симптоми с алергични реакции у нас могат да започнат още от зимните месеци и да продължат до края на есента. Това сподели..

публикувано на 29.05.24 в 08:20

Отделение за продължително лечение на нервни болести разкриха в Котел

Отделение за продължително лечение по нервни болести бе разкрито в Специализираната болница за рехабилитация  на деца в Котел. Днес служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева присъства на откриването му. Министерство на здравеопазването отпусна безлихвен заем от 750 хиляди лева на лечебното заведение, което бе пред фалит и застрашено от..

публикувано на 28.05.24 в 20:33
Демонстрация на оказване на първа помощ.

Недостиг на специалисти за Спешната помощ в Бургас: 60% от местата са празни

В Бургас и на национално ниво трайно липсват специалисти в Спешна помощ – лекари, медицински сестри и фелдшери. В областта дефицитът е около 60% – съобщи пред БНР – Бургас председателят на Съюза на парамедиците в България Ива Пехливанска по повод днешния Световен ден на спешната медицинска помощ. Според нея проблемът може да се реши с..

публикувано на 27.05.24 в 08:05

Около 1300 са случаите на коклюш в България

Към момента случаите на коклюш в България са около 1300. Едва 100 от заразените са в болница, а нови смъртни случаи няма. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Според Кунчев мерките, които бяха взети - за намаляване на възрастта на имунизиране и възможността да бъдат имунизирани бременните жени, започват да дават своето..

публикувано на 25.05.24 в 16:36

Организират безплатно обучение по Първа помощ в Бургас

Български Червен кръст-Бургас,  заместник-директорът на УМБАЛ-Бургас д-р Светослав Тодоров и лектор по Първа помощ, организират безплатно обучение по Първа помощ за широката общественост. Събитието ще се проведе на 31 май от 13.00 до 15.30 часа в заседателната зала на Областна управа Бургас като за участие са поканени представители на институции, НПО и..

публикувано на 22.05.24 в 12:57

Здравното министерство разпореди проверка на бургаската болница „Сърце и мозък“

Министерството на здравеопазването разпореди извършването на проверка на бургаската болница "Сърце и мозък" по сигнал, подаден от БНР Бургас. Той бе във връзка с издадената от лечебното заведение електронна рецепта на пациент, видима единствено в собствената ѝ аптека, но не и в националната система,  до която имат достъп всички останали аптеки. Подалата..

обновено на 20.05.24 в 14:33

РЗИ-Бургас се включва в национална АНТИСПИН кампания

Националната АНТИСПИН кампания  „Помним! Приемаме! Подкрепяме!“ ще се проведе днес. Тя се провежда всяка година в третата неделя от този месец.  Кампанията има за цел да почете паметта на жертвите на ХИВ/СПИН и да насочи вниманието към този обществен проблем, като  повиши обществената информираност за ХИВ и да отбележи, че превенцията,..

обновено на 19.05.24 в 14:37