Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жечо Станков: Нужни са ни спешно 3 млн. кубика газ, бизнесът ще пострада първи

Жечо Станков
Снимка: БГНЕС

Със ситуацията с газа има две гледни точки – на хората и на правителството, коментира бургаският депутат от ГЕРБ и бивш заместник – министър на енергетиката Жечо Станков. Управляващите „успокояват“, че ще намерят газ, но на много по-висока цена. След коронакризата това ще е следващата най-тежка криза за бизнеса, защото първо към него се спират доставките, прогнозира Станков. Последни ще са битовите потребители, коментира той и добави:

„След като „Газпром“ преустановиха доставките, това означава, че ние разполагаме с, приблизително, консумация от 5 млн. кубика в рамките на деня и около 1 млн. кубика, които могат да дойдат от Азербайджан и приблизително около 1 млн. от подземното ни хранилище, което е, един вид, акумулаторна батерия за газ. Така че, останалите 3 млн. кубика трябва по най-бързия начин да бъдат организирани – да се говори с колегите от Румъния, които имат собствен добив и незабавно, с всички търговци, които доставят втечнен газ на терминалите, да може този газ да бъде по най-бързия начин доставен“, коментира Станков.

По отношение на диверсификацията беше направено немалко – можем да получаваме газ от Румъния, газопроводът с Гърция стана двупосочен, посочи депутатът. Новата газова връзка с Гърция трябваше да е готова до края на миналата година, но три правителства не успяха да я довършат, коментира Станков.

Подробности можете да чуете в прикачения файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Държавата още не е възстановила над 1,2 млн. лева, които изразходи Царево след наводненията

Заради влошената метеорологична обстановка от една седмица на територията на общината заседава денонощен кризисен щаб. Това съобщи кметът на Царево Марин Киров в студиото на БНР Бургас. През последните дни времето над морската община е динамично: „Бяха предприети редица превантивни мерки и дейности, като включително преди началото на летния..

обновено на 01.09.24 в 11:33

Хотелиер: До 40-50% са намаленията на туристическите пакети през септември

През септември намаленията достигат до 40-50 % , в зависимост от категорията и пакетите на почивки, каза в студиото на БНР Бургас хотелиерът Елена Андонова. Тя е управител на 7 хотела в Свети Влас и Слънчев бряг, като е създател и на Асоциация на туристическия бизнес в България. Тя уточни, че през септември времето ще се задържи с приятни..

публикувано на 01.09.24 в 10:58

Природният газ поскъпва с близо 2%

Природният газ поскъпва от днес с близо 2% . Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на синьото гориво за следващия месец от 61,91 лв. за мегаватчас .В първоначалното си заявление от 12 август "Булгаргаз" прогнозираше намаление на цената с около 2% до 59,54 лв./MWh. Според КЕВР, причината газът да поскъпне, вместо да поевтинее, е, че..

публикувано на 01.09.24 в 08:15
Летище Бургас

1,2 млн. чужденци са пристигнали по Южното Черноморие този сезон

1 млн.и 200 хиляди са чуждестраннитетуристи пристигнали по Южното Черноморие този сезон. Няма регистриран ръст, а нивата са същите като миналата година.  Те са далеч от рекордните 3-милиона туристи в най-силната за българския летен туризъм 2019-а година. Това показват данните на бургаското летище.  Последният чартърен полет за сезона е планиран за..

публикувано на 01.09.24 в 07:32

Възобновяват работата по създаването на Гаранционен фонд

От началото на септември министърът на туризма Евтим Милошев ще възобнови дейността на работната група, която подготвя промените в Закона за туризма, свързани със създаването на Гаранционен фонд. Новата структура трябва да защитава потребителите при фалити на туроператорски компании и предизвика възраженията на браша, който заплаши с протести...

публикувано на 29.08.24 в 17:24

Община Приморско отчита рекорден ръст от 30 % в края на сезона

Община Приморско отчита ръст от 20-30 % в края на сезона. Българският турист преобладава тази година, но имаме и от Чехия, Словакия и Полша, каза кметът на морската община Иван Гайков: „Не се наблюдават толкова чуждестранни туристи, заради затруднението с полетите на летище Бургас. Доста по-трудно става да задържим интереса на..

публикувано на 29.08.24 в 08:10

Старинен Несебър привлича над 30 хиляди туристи дневно

30 хиляди български и чуждестранни туристи посещават Старият Несебър ежедневно, съобщават от общината. Множеството туристи са привлечени не само от красивата и изключително въздействаща стара част и нейното архитектурното наследство, но и от прочутата атмосфера на полуострова, и богатата и разнообразна културна програма, която Община Несебър организира..

публикувано на 28.08.24 в 15:46