Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Бургас обсъдиха как се справя бизнеса и местната власт с поредицата от кризи

Какви икономически стимули са необходими за подобряване на бизнес средата в Бургас, какво се прави за привличане на инвестиции и как се развиват индустриалните зони в града. Тези теми бяха засегнати във  форум „Среща на бизнеса в Бургас и региона“, организирана от Капитал, която се проведе в града ни.

Местната икономика трябва да се пребори от последиците на ковид кризата и сега влиянието на войната в Украйна. Негативният ефект е видим и в брутния  вътрешен продукт на човек от населението за областта като цяло - през 2020 г. той е намалял с цели 17% в сравнение с 2019 г., сочи анализ на работната сила в областта. Пандемията стопи 23% от работните места в търговията и туризма. В региона заплатите са по – ниски, заетите са по – малко, а индустрията остава слабо представена.

Войната в Украйна оказа огромно влияние върху туризма - руските туристи и собственици на имоти няма да дойдат, а украинските са тук, но в ролята вече на бежанци. Неслучайно най-големият срив на пазара на труда е в общините Несебър, Приморско и Созопол.

Трябва да бъдат създадени условия, които да са благоприятни са местните и чужди инвеститори, които да развият бизнеса си в Бургас,  каза кметът Димитър Николов:  

„Можем да се възползваме от темата туризъм и добре подготвените езикови кадри могат да бъдат насочени към аутсорсинга и  IT сектора. 70 % от служителите на фирмата „Съдърланд“, преди са работили в туризма. Общината предоставя на фирмите  и индустриални терени във всякакви размери, с добра локация и инфраструктура. Новите компании които навлизат са от сферата на  IT услугите.“

Даниела Ганчева е представител на IT сектора и посочи доброто сътрудничество с местната власт :

„Решихме да инвестираме тук защото има изключително благоприятен икономически климат.Има достатъчно добри специалисти, които ние бихме могли да моделираме, за да отговорят на нашите бизнес нужди.Получаваме подкрепата от Общината и движим съвместни проекти и инициативи, имаме и програми с местните университети и местните гимназии.“

Инж. Киряк Янчев, е управител и съсобственик на фирма , която бележи 100 % ръст в дейността си:  

„Доста време сме на пазара в Бургас, преди две години получихме възможността да си построим хубава база в Индустриалната зона и това ни даде възможност за растеж и да се разпространим и на други пазари, като освен с монтаж вече се занимаваме и с производство.“

Експертите посочиха , че всяка криза е и възможност - търсенето на жилища в областта изпреварва предлагането, един от хроничните проблеми на Бургас - здравеопазването, е на път да се разреши с откриването на нови качествени болници, освободените служители от ритейл услугите ще се насочат към мехатроника и аутомотив, чиито заплати растат с изпреварващи темпове.

На форума бяха представени и проектите на Община Бургас в областта на екологията и енергийната ефективност, новите туристически забележителности и инфраструктура.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Външно министерство оптимизира процеса на издаване на работни визи

Проблемът с издаването на визи за работниците от трети страни, бе обсъдена на р аботна среща с представители на Министерството на външните работи и на туризма и представителните организации в туристическия сектор. Министър  Евтим Милошев подчерта, че забавянето се дължи на обективни обстоятелства – не защото държавата се бави и институциите..

публикувано на 19.07.24 в 09:03
Двата созополски плажа са със Син флаг и покриват всички критерии за чистота

След 10-ти август: Внимавайте на плаж "Хармани", предупреди управителят му

След 10-ти август морето се обръща и плаж "Хармани" става много опасен и трябва изключително много да се внимава, предупреди в ефира на БНР- Бургас управителят на двата созополски плажа - Централен и "Хармани" - Михаил Ковачев, гост в откритото студио. Спад на туристите по Черноморието спрямо миналия юли "Плаж "Хармани" е един от топ 10 на..

публикувано на 17.07.24 в 13:47
Станко Щерев, регионален представител на Българската асоциация за туризъм

Спад на туристите по Черноморието спрямо миналия юли

Наблюдава се спад на туристите не само в Созопол, но и по Черноморието спрямо същия период на миналата година, каза  Станко Щерев, регионален представител на Българската асоциация за туризъм гост в откритото студио на БНР-Бургас. Според него една от причините за този спад е геополитическата обстановка, визирайки избора на израелските туристи,..

публикувано на 17.07.24 в 12:55

МРРБ отказа искането на Община Сливен за отлагане на зеленото обследване по програмата за саниране

Министерство на регионалното развитие и благоустройството отказа на община Сливен да измени насоките за кандидатстване по новата програма за саниране на многофамилни жилищни сгради, финансирана от Плана за справедлив преход, в който влизат Кюстендил, Перник, Стара Загора и общините около Стара Загора. Община Сливен в писмо до министерството поиска..

публикувано на 17.07.24 в 11:45

Топлото време оказа влияние върху движението на рибите в Черно море

Топлото време оказа влияние върху движението на рибите в Черно море. За това сигнализират рибари от региона. Те уточняват, че става въпрос за дънния слой вода. Все по-рядко се срещат попчето и сафридът. За разлика от тях се наблюдават добри количества раци. „Попчето е дънна риба, тя обича дънната вода. Каменистото дъно обича. При положение, че там..

публикувано на 17.07.24 в 08:37

ОИЦ - Бургас с открити приемни и с информация за отворени процедури по европейски проекти

Продължават откритите приемни в 13-те общини на Бургаски регион от Областния информационен център. По време на  изнесените мобилни щандове експертите информират какви са възможностите за инвестиции по актуалните процедури с европейско финансиране, по различни програми.   На 17 юли (сряда) открити приемни ще има в Сунгурларе и Карнобат...

публикувано на 16.07.24 в 08:00
Ръководителите на НАП Румен Спецов (вдясно) и на Агенция

НАП и Агенция "Митници" с обща кампания срещу зависимостите

Националната агенция за приходите и Агенция "Митници" обединяват усилията си за превенция и противодействие на хазартната и наркотичната зависимост, съобщиха от НАП. Двете приходни агенции сливат кампаниите си, насочени към подрастващите, като общата инициатива остава под надслов "Не сте сами". Кампанията "Не сте сами" е създадена преди 23 години от..

публикувано на 15.07.24 в 13:54