Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Народното събрание ще обсъжда дали да предоставим военна помощ на Украйна

Снимка: Ани Петрова

Започва новата парламентарна сесия след великденската ваканция на депутатите. Очаква се народните представители да проведат две заседания редовно от 9 часа и извънредно от 15.30 часа, като във второто са предвидени обсъждания по темите за спрените газови доставки за България от Русия и предоставянето на военна помощ за Украйна.

Новата сесия на Народното събрание се очаква да започне с декларации на парламентарните групи, които ще представят приоритетите си.

Като точка от дневния ред на редовното заседание влизат три проекторешения за военна помощ за Украйна – на "Продължаваме промяната", на "Демократична България" и на ГЕРБ.

Проекторешението на бившите управляващи е записано и като точка в извънредното заседание за днес.

Нередактираното предложение на "Продължаваме промяната" е да бъде даден мандат на правителството за оказване на хуманитарна, финансова и техническа помощ на Украйна за защитни цели.

В проекта на коалиционните им партньори от "Демократична България" е записано "военнотехническа помощ", като дясната коалиция смята, че тя трябва да е за сметка на държавния бюджет и от специалните фондове на ЕС и НАТО за общо финансиране на подкрепата за Украйна.

От ГЕРБ също искат да се предостави военнотехническа помощ. В тяхното проекторешение обаче е заложено и искане кабинетът да започне преговори с НАТО за заместващ и подсилващ капацитет на отбранителните способности на България.

Мнозинството по въпроса е сериозно – "за" военна помощ за Украйна вече се обявиха "Продължаваме промяната", "Демократична България", "Има такъв народ", ГЕРБ и ДПС. Единствените, които не подкрепят предоставянето на такава са БСП и "Възраждане".

На извънредното парламентарно заседание, което ще започне следобед, по искане на бившите управляващи ще бъдат изслушани премиерът Кирил Петков и министърът на енергетиката Александър Николов във връзка със спрените доставки на природен газ за България от страна на "Газпром експорт".

Заедно с тях информация ще предоставят и изпълнителните директори на Българския енергиен холдинг", "Булгаргаз", "Булгартрансгаз", председателят на енергийния регулатор и ръководителите на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и Държавната агенция "Разузнаване".

Военната помощ за Украйна, за която ГЕРБ настоява, също е част от дневния ред

Очакваше се темата да е сред водещите и на заседанието на съвета на управляващата коалиция, което завърши късно снощи без изявление за медиите.

Преди разговорите представителят на "Има такъв народ" Станислав Балабанов коментира, че се очаква обсъждане на предложение за обхвата на това - какво парламентът може да даде като мандат на правителството за предоставяне на помощ за украинската страна.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Йотова: Притеснена съм относно преместването на бежанците

Имаме притеснения относно ситуацията с украинските бежанци, коментира в Созопол вицепрезидентът Илияна Йотова. Получаваме жалби от граждани, които искат да ползват базите за почивка, добави тя. Президентът ще реши дали да свика Консултативния съвет по национална сигурност заради Северна Македония. Така коментира призива на премиера в тази..

публикувано на 21.05.22 в 16:01
Георги Георгиев

Нов съветник положи клетва в Общинския съвет в Бургас (обновена)

Нов общински съветник положи клетва днес. Георги Георгиев е от квотата на БСП за България. Той зае мястото на напусналия Йордан Георгиев, който влезе в управителния съвет на Югоизточно държавно предприятие - Сливен. До момента общинските съветници приеха новите преференциални цени на стикери за платено паркиране в синята и зелена зона в града..

обновено на 17.05.22 в 12:17

Петър Москов: Незабавно да започне проучване на собствените ни залежи от природен газ

В контекста на войната с Украйна България първо трябва да се осигури енергийната сигурност  на страната чрез внос на енергоносители, различни от сегашния внос от Русия и то по стабилен и прогнозируем начин. Незабавно да се започне проучване и експлоатация на собствените залежи от природен газ, които според международните проучвания при настоящото..

публикувано на 15.05.22 в 15:01

Петър Кънев: Пада акцизът върху някои от горивата, вдига се върху цигарите

"Предстои да бъде прието вдигане на прага за регистрация по ДДС, но от 1 януари 2023 година. Акцизът върху някои от горивата ще се премахне – за пропан-бутан, метан за колите. Ще се намали ДДС от 20% на 9% на някои от горивата. На коалиционен съвет ще се разгледа идеята за пенсиите – от 1 юли да се продължи изплащането на 60-те лева към пенсиите или да..

обновено на 15.05.22 в 13:13

Кирил Петков: Договорени са газови доставки за страната ни

В рамките на посещението си в САЩ премиерът Кирил Петков се е срещнал и разговарял с вицепрезидента Камала Харис. "Потвърдихме стратегическо партньорство между България и САЩ и ангажимента си за диверсификация на енергийните доставки. Ще работим за задълбочаване на сътрудничеството в интерес на двете страни- за постигане на газова независимост за..

публикувано на 11.05.22 в 09:46

„Възраждане“ – на протест срещу решението за помощ на Украйна

Активисти и симпатизанти на „Възраждане“ излязоха на импровизиран протест пред сградата на областната администрация в Бургас. Около 30-ина души се обявиха против днешното решение на парламента за оказване на помощ на Украйна. България ще ремонтира украинска военна техника, реши Народното събрание Звезделина Каравелова посочи, че..

публикувано на 04.05.22 в 18:48

ОЗБГ вече е в Обществения съвет към комисия в Народното събрание

В Обществения съвет  към парламентарната комисия за пряко участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество вече е и Организацията за закрила на българските граждани (ОЗБГ). В този обществен съвет  влизат и неправителствени организации, отговарящи на определени условия, съобщиха от ОЗБГ.  Организацията е била одобрена в  областта..

публикувано на 02.05.22 в 10:47