Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ремонтираха 33 км от Айтоския проход

Приключи основният ремонт на над 33 км от Айтоския проход пътя от Провадия за Дъскотна. Вече е издадено разрешението за ползване. Пътят е най-удобната и кратка връзка за шофьорите от Варненска област с автомагистрала „Тракия“. Проектът се финансира по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. чрез Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет. Инвестицията е за над 23,5 млн. лв.

В първия лот са рехабилитирани 16.749 км от третокласния път. Началото на участъка е от моста над язовир „Цонево“ при 49-ти км, а краят е при 65-ти км, недалеч от с. Вишна в област Бургас. При изпълнението на обекта е изградена нова конструкция на местата с недостатъчна носимоспособност, положена е нова асфалтобетонова настилка, възстановяване на банкетите и откосите на пътя. За оптимално отводняване на настилката са изградени нови облицовани окопи и бетонови бордюри. Отсечката е с нови ограничителни системи, пътни знаци и хоризонтална маркировка.

Ремонтирани са 6 мостови съоръжения, сред които са мостът над яз. „Цонево“, над р. Камчия и р. Гермето. Разширен и укрепен е скалният тунел в близост до с. Билка, който е в експлоатация от 1936 г. В участъци от пътя са възстановени или надстроени укрепителните стени.

Общата стойност на първия лот е 14 257 975.41 лв. с ДДС. От тях безвъзмездната финансова помощ е 5 121 540.70 лв. с ДДС, националното финансиране е 903 801.30 лв. с ДДС, а собственият принос на бенефициента Агенция „Пътна инфраструктура“ е 8 232 633.41 лв. с ДДС.

Втората част от рехабилитирания път (лот 30) е с дължина 16.816 км. Той започва преди кръстовището за с. Вишна (при км 65+932), преминава през с. Дъскотна, а краят е на 59 м преди кръстовището с път ІІІ-2085 Руен - Просеник (при км 82+749). Отсечката е с нова асфалтова настилка и подобрено отводняване, пътни знаци, хоризонтална маркировка и ограничителни системи. Ремонтирани са три мостови съоръжения - над Казан дере, над Сазла дере и над река Ябълчевска.

Общата стойност на втория лот е 10 016 252.76 лева с ДДС. Финансирането от Европейския съюз е – 3 798 281,94 лева с ДДС. Националното съфинансиране е – 670 285,05 лева с ДДС. Собствен принос от бенефициента – Агенция „Пътна инфраструктура“ - 5 547 685,77 лева с ДДС.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Общински съвет - Бургас, заседание

Общински съветници предлагат да се изгради навес на лодкостоянката в Крайморие

Да се изгради слънцезащитно съоръжение над трибуните на пристанището на лодкостоянка Крайморие предлагат общинските съветници Евелина Михалева и Димо Грудев. За целта те искат от общинския бюджет да бъдат заделени 40 хиляди лева. На въпрос на съветници има ли общината правомощия да изгражда навес на публична държавна собственост и издадено разрешение за..

публикувано на 27.07.24 в 12:29

Затварят за три дни ул. "Велека" в Созопол заради ВиК ремонт

Спешен ВиК ремонт започва от днес на  ул. „Велека“ в Созопол, съобващат от общината. Улицата ще бъде затворена в следващите три дни. Движението ще бъде пренасочено през  улица „Одеса“ към улица „Ропотамо“. За собствениците на търговски обекти на ул. „Одеса“ до ул. „Вия понтика“ и  дистрибутори, ще бъде отворена ул. „Ропотамо“ до ул. „Одеса“.

обновено на 26.07.24 в 17:16

Пуснаха движението по ремонтирания път между двата портала на „Лукойл“

Отвориха за движение ремонтирания път между двата портала на нефтозавода.   Община Бургас осъществи проект за пълно обновление на останалата неремонтирана част от отсечката. Отново се въвеждат ограниченията за преминаване на тежкотоварни автомобили през бул. „Проф. Яким Якимов“ от 11 до 19 часа.  Трасето между двата портала на „Лукойл“ бе в..

публикувано на 26.07.24 в 16:11

Пострадалите от пожарите в боляровските села фермери от днес подават заявления за помощ

13 са семействата в боляровските села, които са останали без къщи след пожарите.Това са били техни основни жилища. Изготвени са индикативните оценки за стойността им. Търсят се 2 милиона лева. Те трябва да бъдат доразрушени и изградени наново. Над 40 са другите сгради, които са вили или втори къщи за собствениците им. Това отчете  днес на..

публикувано на 26.07.24 в 15:14

Прехвърлят държавен имот на община Созопол за изграждане на воден резервоар

Областният управител проф. Мария Нейкова ще прехвърли  на Община Созопол   правото на собственост върху държавен имот за реализиране на инвестиционен ВиК проект, информират от областната администрация. Върху близо 10 000 кв.м. ще се изгради водна камера-резервоар за чиста вода, за да се регулира денонощната неравномерност на консумацията на вода в..

публикувано на 26.07.24 в 14:48

Дадоха старт на реконструкцията на водопроводната мрежа в село Мамарчево

В боляроското село Мамарчево започна изграждането на нов водопровод, съобщават от общината. Строителната площадка за мащабната реконструкция бе открита вчера. Тя ще обхване 20 километра от старата ВиК мрежа в селището.  Заделени са средства за ремонт на  читалището в село Воден, предстои и изграждане на нови домове, близки до домашна среда за..

публикувано на 26.07.24 в 13:14
Централният бургаски пазар

Строежът на един от трите многоетажни паркинга във "Възраждане" е под въпрос

Под въпрос е строежът на единия от трите планирани от община Бургас многоетажни паркинга в жилищен комплекс „Възраждане“. Причината е възражение на повече от 50 собственици и наематели на жилищни имоти и търговски обекти в района, който се намира близо до пазара „Краснодар“.  Писмото им до кмета Димитър Николов и Общинския съвет е от 25 юли и..

публикувано на 26.07.24 в 11:02