Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Уникални бижута от обемна бродерия изработва Ренета Гагова

| обновено на 08.05.22 в 13:32


ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата Купи подарък от майка на дете с увреждане. В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания.

В подкрепа на групата ние създадохме рубриката "Радиомагазинче Надежда". В нея всяка седмица ви срещаме с участник в групата, за да чуем историята му и да ви представим това, което изработва.

В рубриката ни „Радиомагазинче Надежда“ днес ви срещаме с Ренета Гагова от Севлиево, която е част от фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“. Синът на Ренета е с аутизъм и още преди години жената загърбва кариерата си, за да му стане личен асистент. У дома обаче тя открива дарбата си да изработва уникални бижута от различни материали от естествени камъни до обемна бродерия. Прави и картини талисмани с монети.По идея на клиентка изработва и дървета с камъни на седемте чакри.

"Първоначално правех само гривни на седемте чакри - това са енергийни центрове в нашето тяло, след което започнах да се интересувам от камъните и техните свойства и доста задълбочено започнах да ги изучавам и започнах да правя зодиакални гривни. Според зодията и според човека, какво иска да постигне, дали за здраве или просперитет. После пък видях от една колежка, че прави обемна бродерия едни рози, много ми харесаха, купих си от тях и се запалих и по това, започнах да правя обемна бродерия".

Ренета Гагова вече има три самостоятелни изложби на бижута, организирани в родния й град Севлиево. А в града хората вече я познават и засипват с поръчки.

повече може да видите тук: https://www.facebook.com/RENIGAGOVA77/

Цялото интервю с Ренета Гагова можете да чуете от звуковия файл.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сарафово празнува с концерт и заря на пристанището

С безплатен сладолед и подаръци за децата, томболи с награди, концерт и заря, бургаският квартал Сарафово отбелязва днес 100 години от създаването си. Кулминацията на празника ще е тази вечер на рибарското пристанище.  Преди 100 години част от бежанците от Одринска Тракия започват да се заселват в днешното Сарафово. Първоначално живеят в сламени..

публикувано на 28.05.22 в 09:00

Модата "веро във фонтана" не подмина и Несебър

Манията фонтаните да се пълнят с препарат за съдове не подмина и морето. Тази сутрин фонтан в Несебър осъмна, „бухнал“ от пяна. Снимките на съоръжението, което се намира преди провлака за Стария град, бяха пуснати в групата Обществен съвет-Несебър. Камерите биха били добра превенция срещу подобна вандалщина, отбелязва авторът на снимките. Н..

публикувано на 26.05.22 в 16:05

Дочка Савова: В групата "Купи подарък" има много любов, подкрепа и позитивна енергия

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата  Купи подарък от майка на дете с увреждане . В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с..

публикувано на 22.05.22 в 15:00
доц. Светла Далакчиева

Светла Далакчиева - колекционерът на пясък от цял свят

Светла Далакчиева е главен уредник в Природонаучния музей, тя е и доцент и преподавател по „Екология“ в бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Далакчиева е и инициаторът  за събиране на пясък от цял свят. Началото на  колекцията е поставено през 2014 година и до днес в нея има 650 образци. Има зелен пясък от..

публикувано на 22.05.22 в 14:20

Оперната прима Таня Иванова: Мечтая само да правим красива музика

Сопраното Таня Иванова гостува през тази седмица на сцената на бургаската опера в ролята на Тоска от Пучини. Тя беше откровена за музиката и живота и в предаването на БНР – Бургас „Ева в неделя“. Оперната  прима е завършила  музикално училище "Любомир Пипков" и по-късно музикалната академия "Панчо Влодигеров" в гр.София...

публикувано на 22.05.22 в 13:20

Ченгене скеле, Акве Калиде и Остров "Св. Анастасия" се включват в Нощта на музеите

КТК "Ченгене Скеле", ТК "Акве Калиде" и ТК Остров "Света Анастасия" се включват в инициативата "Европейска нощ на музеите" на 21май (събота) с богата програма и много възможности за бургазлии и гостите на града. Рибарско селище Ченгене Скеле ще предложи беседа и посещение на музейната си експозиция с вход свободен. Беседите ще се проведат..

публикувано на 21.05.22 в 09:30

Представят "Светът в зрънце пясък" - колекция от пясъци от цял свят

Природонаучният музей ще се включи в Нощта на музеите тази събота, 21 май с представянето на нова постоянна експозиция под надслов „Светът в зрънце пясък“. Тя представя колекция от крайморски пясъци от цял свят, която музеят събира вече 8 години, съобщи главният уредник Светла Далакчиева: „ Каним ви на едно вълшебно пътешествие..

публикувано на 19.05.22 в 09:00